x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ για τον ιστορικό Εσπερινό στον Αγιο Νικόλαο μετά την 9/11

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα μεγάλα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον ιστορικό Εσπερινό στον Αγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν, ο οποίος σηματοδότησε την πρώτη φορά που λειτούργησε, την Τρίτη, σε καθεστώς κανονικότητας, 21 και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή του πρώτου Ιερού Ναού από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και τον οποίος κάλυψε ενδελεχώς ο «Εθνικός Κήρυκας».

«Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την καταστροφή μιας μικροσκοπικής Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Κάτω Μανχάταν από την πτώση του νότιου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, η πολύ μεγαλύτερη εκδοχή του ναού αυτού άνοιξε για το κοινό αυτή την εβδομάδα σε ένα υπερυψωμένο πάρκο με θέα την πλατεία μνήμης του ανακατασκευασμένου εμπορικού κέντρου», γράφει στην εισαγωγή του δημοσιεύματός του το «Associated Press».

Μάλιστα, το μεγάλο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων φιλοξενεί δηλώσεις του Μιχάλη Ψαρού, επικεφαλής των «Φίλων του Αγίου Νικολάου». «Καλούμε όλη την Αμερική να έρθει να μας επισκεφθεί, να έρθει στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε και χτίστηκε στη μνήμη των 3.000 ανθρώπων που μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου», ήταν τα λόγια του κ. Ψαρού.

Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δεξιά, δίπλα στο σημείο μηδέν στη Νέα Υόρκη. (AP Photo/Seth Wenig)

Το «AP» τονίζει ακόμα ότι η ανακατασκευή του ναού για πολλά χρόνια ήταν αμφίβολη, θυμίζοντας τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, στην οποία ανήκει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αναφορικά με το πού θα χτιστεί η νέα εκκλησία, προτού συμφωνήσουν για το Λίμπερτι Παρκ.

«Η πανηγυρική θεμελίωση πραγματοποιήθηκε το 2014, αλλά η κατασκευή σταμάτησε το 2017, όταν η Αρχιεπισκοπή καθυστέρησε τις πληρωμές», σημειώνει ακόμα.

Το περιοδικό «Forbes» αναφέρθηκε με δημοσίευμά του στο ζήτημα με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο Σαντιάγκο Καλατράβα γιορτάζει την επαναλειτουργία της μοναδικής θρησκευτικής δομής που καταστράφηκε στις 9/11 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου».

Για να προσθέσει στην εισαγωγή: «Σήμερα, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας και μηχανικός Σαντιάγκο Καλατράβα, η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης και αξιωματούχοι της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γιόρτασαν την ιστορική επαναλειτουργία του νέου Ελληνικού Ορθόδοξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου».
Το «Forbes» φιλοξενεί ακόμα και δηλώσεις του Ισπανού αρχιτέκτονα: «Το να βλέπουμε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου να ανοίγουν επιτέλους, είναι εμβληματικό για το ιστορικό μέλλον και το καθοριστικό παρελθόν του Κάτω Μανχάταν».

Πιστοί παρακολουθούν τη λειτουργία στον Αγιο Νικόλαο. (AP Photo/Seth Wenig)

Για το άνοιγμα του Ναού αναφέρθηκαν φυσικά και σημαντικά ΜΜΕ της Νέας Υόρκης, όπως το «NBC New York».

«Η εκκλησία όπου συγκεντρώνονταν οι Ελληνες μετανάστες πριν από έναν αιώνα ήταν μια μετασκευασμένη ταβέρνα που τελικά επισκιάστηκε από τα κτίρια για γραφεία που αναπτύχθηκαν γύρω της», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η εκκλησία είναι καλυμμένη με μάρμαρο από την ίδια πεντελική φλέβα στην Ελλάδα όπου εξορύχθηκαν οι πέτρες του Παρθενώνα, και τη νύχτα ο θόλος της, μέσα από τα ημιδιαφανή μαρμάρινα πάνελ, λάμπει σαν φάρος», τονίζει από την πλευρά του το «AP».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν δραστικά κατά το ξημέρωμα του Σαββάτου, ενώ οι ταχύτητες των ανέμων αυξήθηκαν ραγδαία, καθώς η περιοχή αντιμετώπισε μερικά από τα πιο ψυχρά φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρουν οι «New York Times».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ