x

Επιστήμη

Ενδιαφέρουσα έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την ατομική βόμβα

18 Ιανουαρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην προσομοίωση της έκρηξης ατομικής βόμβας από έναν τυπικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, προκειμένου να δουν πώς θα επηρέαζε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, προχώρησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, εξάγοντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την σχετική αναφορά, στην ζώνη μέτριας ζημιάς, το κύμα έκρηξης είναι αρκετό για να καταστρέψει κτίρια και να τραυματίσει άτομα που έχουν παγιδευτεί σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, τα πιο ανθεκτικά κτίρια, όπως αυτά από σκυρόδεμα, μπορούν να παραμείνουν όρθια.

«Πριν από τη μελέτη μας, ο κίνδυνος για τους ανθρώπους μέσα σε ένα κτίριο ενισχυμένο με σκυρόδεμα που αντέχει στο κύμα έκρηξης ήταν ασαφής», δήλωσε ο ερευνητής Δημήτρης Δρικάκης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι υψηλές ταχύτητες αέρα παραμένουν σημαντικός κίνδυνος και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θανάτους», τόνισε στην συνέχεια.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένη μοντελοποίηση υπολογιστή για να μελετήσει πώς ένα κύμα πυρηνικής έκρηξης επιταχύνει μέσα από μια όρθια κατασκευή. Η προσομοιωμένη δομή τους περιείχε δωμάτια, παράθυρα, πόρτες και διαδρόμους και τους επέτρεπε να υπολογίσουν την ταχύτητα του αέρα μετά το κύμα έκρηξης και να προσδιορίσουν τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη για να βρίσκεται κάποιος εκείνη την στιγμή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, δεν αρκεί απλώς το να είσαι σε ένα στιβαρό κτίριο για να αποφύγεις τον κίνδυνο. Οι στενοί χώροι μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα αέρα και η εμπλοκή του κύματος έκρηξης αναγκάζει τον αέρα να αντανακλάται από τους τοίχους και να λυγίζει γύρω από τις γωνίες. Στις χειρότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να παράγει δύναμη ισοδύναμη με 18 φορές το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου.

«Οι πιο επικίνδυνες κρίσιμες εσωτερικές τοποθεσίες που πρέπει να αποφύγετε είναι τα παράθυρα, οι διάδρομοι και οι πόρτες», είπε ο ερευνητής Ιωάννης Κοκκινάκης. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να μείνουν μακριά από αυτές τις τοποθεσίες και να βρουν αμέσως καταφύγιο. Ακόμη και στο μπροστινό δωμάτιο που βλέπει την έκρηξη, μπορεί κανείς να είναι ασφαλής από τις υψηλές ταχύτητες αέρα εάν τοποθετηθεί στις γωνίες του τοίχου που βλέπει στην έκρηξη», κατέληξε ο κ. Κοκκινάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Χαστούκι στην κατοχική Τουρκία δίνει ένα ακόμα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το υπ’ αριθμό 2674, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Σώμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα ακόμη χρόνο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ