x
 

Εκκλησία

Εντολή του Πατριαρχείου στον Ελπιδοφόρο να απαντήσει στην Εκκλησία της Ελλάδος για τη βάπτιση

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της, τη Δευτέρα και Τρίτη 29 και 30 Αυγούστου 2022, συζήτησε το θέμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με αφορμή τα διαμειφθέντα για την διαβόητη βάπτιση των τέκνων του ομογενειακού ομοφυλοφιλικού ζεύγους Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα. Αποφάσισε να σταλεί το γράμμα διαμαρτυρίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στον κ. Ελπιδοφόρο για να απαντήσει ο ίδιος «πάραυτα», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι το θέμα ήλθε προς συζήτηση στη Σύνοδο έπειτα από παρεμβάσεις ιεραρχών του Φαναρίου οι οποίοι είπαν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως δεν είναι σωστό να περιφρονηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος, καθότι στην Συνεδρίαση της Συνόδου του Ιουλίου δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση. Εν τω μεταξύ ο Πατριάρχης θα συναντούσε εκ νέου τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Θάσο και Κομοτηνή και έπρεπε κάτι να του πει για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στις 11 Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε ειδικό ταξίδι στην Ελλάδα, για να τελέσει τη βάπτιση των παιδιών του ομοφυλοφιλικού ζεύγους των ομογενών Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, με το οποίο, ως λέγεται, ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί στενή φιλία και εγγύτητα. Εχει διορίσει, μάλιστα, την μητέρα του κ. Μπούση, την Ελένη Μπούση, από την πόλη Northbrook του Ιλινόις στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα στις νευραλγικές επιτροπές Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και Νεολαίας.

Το μυστήριο της βάπτισης έγινε το εσπέρας του Σαββάτου 9 Ιουλίου 2022 στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης της Μητρόπολης Βούλας. Στα παιδιά δόθηκαν τα ονόματα Αλέξιος και Ελένη και ανάδοχες παρέστησαν το διάσημο μοντέλο Μπιάνκα Μπραντολινί και η Ευγενία Νιάρχου. Τα παιδάκια γεννήθηκαν προφανώς από παρένθετες μητέρες.

Ο σχεδιαστής μόδας Πίτερ Ντούντας και ο σύζυγός του Ευάγγελος Μπούσης παντρεύτηκαν και διαμένουν στην Καλιφόρνια. Η οικογένεια Μπούση είναι ιδιοκτήτρια αλυσίδων καταστημάτων τροφίμων με την ονομασία «Germak Fresh Market» στις πολιτείες του Ιλινόις και Ουϊσκόνσιν μέσω των οποίων κάνουν εισαγωγές από Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τη Ρωσία και Πολωνία.

Στη βάπτιση παρευρέθηκαν προσκεκλημένοι από Αμερική και Ελλάδα, ενώ ακολούθησε γλέντι στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στη Βουλιαγμένη και τραγούδησε η Άννα Βίσση.

Επισημαίνεται ότι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ουδείς γνώριζε περί του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Ελλάδα για τη βάπτιση των τέκνων του ζεύγους Μπούση – Ντούντα, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, πλην ελάχιστων εσωκατάκοιλων της Αρχιεπισκοπής. Εχει δημιουργηθεί κλίμα προβληματισμού και δυσφορίας για τον Ελπιδοφόρο τόσο ανάμεσα στην ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Ομογένειας, όσο και ανάμεσα σε αρκετούς ιεράρχες και στελέχη του Φαναρίου όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.», οι οποίοι προβληματίζονται και ανησυχούν για την Αρχιεπισκοπή.

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Αντώνιος, στην κυριότητα του οποίου ανήκει ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης στον οποίον τελέσθηκε η βάπτιση το Σάββατο 9 Ιουλίου, με έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2022, κατήγγειλε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι ουσιαστικά τον παραπλάνησε για τη λήψη της κανονικής άδειας προκειμένου να ιεροπράξει στα όρια της Μητρόπολής του.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος σε αποκλειστική συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» στις 14 Ιουλίου και στην ερώτηση «προτίθεσθε να καταγγείλετε ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;», είπε, πως «εγώ έκανα αναφορά στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, από εκεί και πέρα η Ιερά Σύνοδος ως αρμόδια Αρχή θα κρίνει αν πρέπει να γίνει αναφορά ή όχι». Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε αναφορά στο Πατριαρχείο και τώρα το Φανάρι ανέθεσε στον Ελπιδοφόρο να απαντήσει.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει κάποιο ανακοινωθέν ή σχόλιο περί του ζητήματος. Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» στις 26 Ιουλίου «ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προβαίνει σε επίθεση εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιεραρχών της, για το γνωστό θέμα της βάπτισης των δύο τέκνων ομογενειακού ομοφυλοφιλικού ζεύγους που τέλεσε στη Γλυφάδα, το Σάββατο 9 Ιουλίου, μέσω μεθοδεύσεων τού εν Αθήναις επικεφαλής της επικοινωνιακής και στρατηγικής του ομάδας, Στράτου Σαφιολέα, και του Αρχιδιακόνου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και έμμισθου θεολογικού συμβούλου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ιωάννη Χρυσαυγή.

Συγκεκριμένα, μεθοδεύθηκε η συγγραφή άρθρου και η διασπορά του ανά την Αμερική και ολόκληρο τον Κόσμο μέσω του θρησκευτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Religious News Service».

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέπληξε σφόδρα τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατά την πρόσφατη μετάβαση του στο Φανάρι για τα γενόμενα, καθότι μάλιστα είχε διαδοθεί τεχνηέντως από τον κύκλο του Ελπιδοφόρου πως δεν κάνει τίποτε χωρίς τη γνώση και την έγκριση του  Πατριάρχη.

Η δυσφορία εν Φαναρίω ήταν τόσο έντονη εκ μέρους του συνόλου σχεδόν των ιεραρχών που ενώ ο Ελπιδοφόρος βρισκόταν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στα μέρη της Αττάλειας για διακοπές, δεν εμφανίσθηκε στην Αρχή της Ινδίκτου την 1η Σεπτεμβρίου για να υπογράψει τον Κώδικα του Νέου Εκκλησιαστικού Ετους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνέβαλλε οικονομικώς στην ανακαίνιση της Μαρασλείου Σχολής, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στο πλαίσιο της ονομαστικής εορτής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ