x

Αμερική

Εορτασμός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς (Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε πανηγυρικό κλίμα τιμήθηκε η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, στην κοινότητα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, στις 21 Μαΐου 2021.

Λειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου (Μανχάταν), π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Περιφέρειας Κουίνς και Λονγκ Αϊλαντ και ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Κορώνα), π. Χρυσόστομος Πάνος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου (Αστόρια), π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος (Μανχάταν), π. Νικόλαος Καρλούτσος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γερασίμου (Μανχάταν), π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Τζάκσον Χάιτς), π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο Διάκονος Βαρθολομαίος Μερκάντο.

Στο αναλόγιο έψαλαν ο ιερομόναχος, π. Αυγουστίνος Ψωμάς από την κοινότητα Αγίας Τριάδος (Νιού Ροσέλ) και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος (Ουάσινγκτον Χάιτς), π. Γεώργιος Καζούλης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, αναφερόμενος στο βίο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, είπε -μεταξύ άλλων- ότι ήταν αυτοκράτορες που «έγραψαν» ιστορία. Προέτρεψε «ποτέ» να μην υποτιμάται ο ρόλος της μητέρας στο παιδί. Αναφέρθηκε στο όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τον σταυρό και τη φράση «Εν τούτω νίκα». Υπενθύμισε ότι αν και μη χριστιανός έως σχεδόν το τέλος της ζωής του, ο Αγιος Κωνσταντίνος, συνέβαλε στην παύση των διωγμών κατά των Χριστιανών (Διάταγμα Μεδιολάνων) και ένωσε την αυτοκρατορία και τον Χριστιανισμό (Α’ Οικουμενική Σύνοδο).

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, είπε ότι «ο Θεός είναι μεγάλος και είναι Αυτός που κάνει τα μικρά μεγάλα και τα μεγάλα μικρά», αναρωτώμενος: «Πώς πήρε μία ξεχασμένη, άσημη, αδιάφορη πόλη το Βυζάντιο και το έκανε Κωνσταντινούπολη, που είναι το κέντρο του κόσμου, […] το κέντρο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης; Ο Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ήταν μία ξεχασμένη εκκλησία και ήρθε ένας ταπεινός παπάς από την Κωνσταντινούπολη και μίλησε στις καρδιές σας. […] Καμμία Εκκλησία δεν είναι μικρή και καμμία Εκκλησία δεν είναι μεγάλη».

Αναφερόμενος στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, είπε στους πιστούς να είναι υπερήφανοι ενορίτες μιας μικρής Εκκλησίας: «Καθαρίσατε την Εκκλησία […], είδα ανακαινισμένα τα πάντα, ωραία δισκοπότηρα, […] καλύμματα Αγίας Τραπέζης […]. Εχει φωτίσει η Εκκλησία, καθαρίζονται σιγά-σιγά οι εικόνες. […] Χρειάζεται κάποιος νοικοκύρης […] για να εμπνέει. Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε φτωχοί, ούτε πλούσιοι. Η φτώχεια και ο πλούτος είναι στην ψυχή. […] Και αυτό το έδωσες εσύ, π. Γεδεών. Χρόνια πολλά! […] Χριστός Ανέστη!».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, είπε ότι θέλησε να τιμήσει την Ενορία, απονέμοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον π. Γεδεών Βαρύτιμο: «Ο π. Γεδεών ήρθε μαζί μου από την Κωνσταντινούπολη, όταν εξελέγην Αρχιεπίσκοπος [Αμερικής], με το ίδιο ταπεινό φρόνημα και τη συμπεριφορά που είχε από την πρώτη μέρα που έγινε Διάκονος […]. Δεν φαντάστηκε μεγαλεία. […] Αλλά εσείς, […] αυτή η Κοινότητα […], φανήκατε πιο μεγάλοι από το μέγεθός σας και αγκαλιάσατε τον π. Γεδεών και εκείνος σας αγάπησε. […]. Κάνατε μαζί θαύματα […] Άξιος!»

Ο π. Γεδεών αποδέχθηκε συγκινημένος το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη, λέγοντας στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο: «[…] Η αγάπη μου για εσάς είναι πολύ μεγάλη. […] Είχατε βάλει τρεις μεγάλους στόχους: την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου, τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και τη σωστή λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. […] Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, […] τα καταφέρατε. […] Τον Νοέμβριο […] έχουμε τη μεγάλη ευλογία να έρθει ο πνευματικός πατέρας όλων μας, ο Πατριάρχης μας, ο κ.κ. Βαρθολομαίος. […] Αυτά τα πετύχατε Γέροντα, με την ταπείνωση που σας διακρίνει. Και αυτήν την ταπείνωση έχουμε και εμείς, ερχόμενοι από τη Χάλκη. Να είναι τα έτη σας πολλά και ευλογημένα».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στον π. Γεδεών, είπε να τον χαίρονται οι γονείς του, που ήταν παρόντες, η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ενορία.

Ακολούθησε γεύμα στον χώρο εκδηλώσεων της Κοινότητας. Καλωσόρισμα, ευχαριστίες και ευχές εξέφρασαν ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Φώτης Γερασόπουλος, η αντιπρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, Ελένη Λώλη, και η ταμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και υπεύθυνη της πανηγυρικής εκδήλωσης, Αμαλία Μπουρνιά.

Μέλη του Κατηχητικού σχολείου της κοινότητας προσέφεραν ένα καλάθι με χιώτικα προϊόντα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Ο Βασίλης Κουτσοθανάσης απήγγειλε ένα ποίημα στα ελληνικά.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ευχαρίστησε για την «αβραμιαία» φιλοξενία, προσφέροντας στον Φ. Γερασόπουλο αντίγραφο της εικόνας «Η Αγία Τριάδα» από την Ιερά Μονή Αγίας Τρίαδος Χάλκης (Θεολογική Σχολή Χάλκης) στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρώην Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος επισκέφθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου το Μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Μπρούκλιν, το οποίο ανήκει στην Πατριαρχική Μονή της Αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας και το οποίο είχε ιδρύσει μαζί με τον αείμνηστο συνεργάτη του πρώην Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή στην Τυνησία (Μέρος Β’): Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

Η πολυπόθητη εξωτική ομορφιά της Τυνησίας, μας αποκαλύπτεται στο 2ο επεισόδιο μέσω του Famous Travel στα βάθη της ερήμου Σαχάρα ανάμεσα σε παζαρέματα, οάσεις, περιπέτεια, αδρεναλίνη και… έντονες καιρικές συνθήκες! Η αχανής έρημος της Σαχάρα καταλαμβάνει το 40 τοις εκατό της χώρας ολόκληρης! Η Τυνησία, μια χώρα γεμάτη ιστορία, ένα σαγηνευτικό τοπίο και έντονες αντιθέσεις, αλλά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους από τους οποίους η φτώχεια δεν κατάφερε να στερήσει την καλοσύνη, το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια.

Σε Κλούνεϊ, Γκραντ, Γκλάντις Νάιτ και U2 τα βραβεία Kennedy Center ‘22

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια της κάντρι Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτης Τάνια Λεόν και το συγκρότημα της ροκ U2 τιμήθηκαν την Κυριακή με τις διακρίσεις του Kennedy Center για τη συμβολή τους στον χώρο των τεχνών έπειτα από μια δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας