x
 

Αμερική

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Σικάγο

13 Φεβρουαρίου 2024

ΣΙΚΑΓΟ. Πλήθος ομογενών και φίλων της Ελλάδας συνέρρευσε στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Greektown του Σικάγου, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, για να θαυμάσουν από κοντά σπάνιο χειρόγραφο της πρώτης έκδοσης του έργου του Πλάτωνα από τον κορυφαίο τυπογράφο της Βενετίας Aldus Manutius, που χρονολογείται από το 1513.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την υψηλής ποιότητας έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο φιλέλληνας τυπογράφος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε ελληνικές γραμματοσειρές για να εκδώσει τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το σπάνιο βιβλίο εξασφάλισαν για τη Βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων του Πανεπιστημίου Ιλινόις στο Urbana Champaign μέσω γενναιόδωρης χορηγίας το ζεύγος Δήμητρα και Γεωργίου Ρεβελιώτη, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά ο καθηγητής Ηλίας Πέτρου.

Ο κ. Πέτρου έδωσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη για τον Aldus Manutius και τον ρόλο των λογίων του Μεσαίωνα στη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στη μεταβυζαντινή εποχή. Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής Κιρκ Σάντερς (Kirk Sanders) εστίασε στην οικουμενικότητα και διαχρονικότητα του έργου του Πλάτωνα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο και το Πανεπιστήμιο Ιλινόις στο Urbana Champaign.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο γενικός πρόξενος Εμμανουήλ Κουμπαράκης τόνισε την ομορφιά, τον πλούτο και την ιστορική συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση της δυτικής σκέψης, καθώς και για την αξία του φιλελληνισμού.

Τόνισε, τέλος, ότι η παρακαταθήκη του Πλάτωνα προς τους σύγχρονους Ελληνες ως συνεχιστές του πολιτισμού μας είναι η επιδίωξη της σοφίας, της δικαιοσύνης και της αρετής στη ζωή και την κοινωνία μας.

Από την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο Σικάγου (Φωτογραφία: Παραχώρηση Γενικού Προξενείου)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία, από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργο Τσούνη (George Tsunis) ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), SNF Ithaca Initiative, στη Σχολή Μπάιντεν του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ (Biden School of Public Policy and Administration).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ