x

Οικονομία

Επιβράδυνση της Οικονομίας των ΗΠΑ αλλά με ανάπτυξη 2,9% στο 3ο τρίμηνο

26 Ιανουαρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, κλείνοντας το 2022 με δυναμική, παρά την πίεση των υψηλών επιτοκίων και τους εκτεταμένους φόβους για επικείμενη ύφεση.

Η εκτίμηση της Πέμπτης από το υπουργείο Εμπορίου έδειξε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας (ΑΕΠ) -το ευρύτερο μέτρο οικονομικής παραγωγής- επιβραδύνθηκε το περασμένο τρίμηνο από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,2% που είχε καταγράψει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Οικονομία θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το τρέχον τρίμηνο και θα διολισθήσει σε τουλάχιστον μια ήπια ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους.

Η Οικονομία έλαβε ώθηση το περασμένο τρίμηνο από τις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες και την ανανέωση των προμηθειών από τις επιχειρήσεις. Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βοήθησαν επίσης στην άνοδο του ΑΕΠ.

Ομως, με τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων αποδυνάμωσε την αγορά ακινήτων, οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατακόρυφα με ετήσιο ρυθμό 27% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Για όλο το 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% μετά από αύξηση 5,9% το 2021.

Η αναμενόμενη επιβράδυνση της Οικονομίας τους επόμενους μήνες είναι η επιδιωκόμενη συνέπεια της επιθετικής σειράς αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Οι αυξήσεις της Fed έχουν σκοπό να μειώσουν την ανάπτυξη, να μειώσουν τις δαπάνες και να συντρίψουν τη χειρότερη περίοδο πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Πέρυσι, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς επτά φορές. Πρόκειται να το κάνει ξανά την επόμενη εβδομάδα, αν και αυτή τη φορά με μικρότερο ποσοστό.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Πέρυσι, οι εργοδότες πρόσθεσαν 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, δεύτεροι μόνο από τα 6,7 εκατομμύρια που προστέθηκαν το 2021 στα κρατικά αρχεία που χρονολογούνται από το 1940. Και το ποσοστό ανεργίας του περασμένου μήνα, 3,5%, αντιστοιχεί σε χαμηλό 53 ετών.

Αλλά οι καλές στιγμές για τους εργάτες της Αμερικής είναι πιθανό να μην διαρκέσουν. Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τον δανεισμό και τις δαπάνες όλο και πιο ακριβούς σε ολόκληρη την οικονομία, πολλοί καταναλωτές θα ξοδεύουν λιγότερα και οι εργοδότες πιθανότατα θα προσλαμβάνουν λιγότερους.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί απότομα (το τρέχον τρίμηνο), καθώς επικρατούν οι επιπτώσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής», γράφει σε μια έκθεση η Ρουμπίλα Φαρούκι (Rubeela Farooqi), επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην «High Frequency Economics». «Από τη σκοπιά της Fed, μια επιθυμητή επιβράδυνση της Οικονομίας θα είναι ευπρόσδεκτο νέο», είπε.

Οι οικονομολόγοι της Bank of America αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε 1,5% ετήσιο ρυθμό το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου και στη συνέχεια να συρρικνωθεί για το υπόλοιπο του έτους — κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, 2% το τρίτο και 1,5% στο τέταρτο.

Η Fed ανταποκρίνεται σε ένα ποσοστό πληθωρισμού που παραμένει πεισματικά υψηλό, παρ’ όλο που σταδιακά υποχωρεί. Ο ετήσιος πληθωρισμός κυμάνθηκε με ρυθμό 9,1% τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 40 χρόνια. Εκτοτε μειώθηκε -στο 6,5% τον Δεκέμβριο- αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed.

Μια άλλη απειλή για την Οικονομία φέτος έχει τις ρίζες της στην πολιτική: Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής θα μπορούσαν να αρνηθούν να αυξήσουν το ομοσπονδιακό όριο χρέους εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίψει το αίτημά τους για μεγάλες περικοπές δαπανών. Η αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού θα εμπόδιζε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μπορέσει να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και θα μπορούσε να κλονίσει την πίστωσή της.

Η Moody’s Analytics εκτιμά ότι η προκύπτουσα αναταραχή θα μπορούσε να εξαλείψει σχεδόν 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σε μια ύφεση παρόμοια με την καταστροφική που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση του 2007-2009.

Τουλάχιστον η Οικονομία είναι πιθανό να ξεκινήσει το έτος σε πιο σταθερές βάσεις από ό,τι στις αρχές του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μπροστά στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, εν μέσω φόβων ότι η χειρότερη εθνική κρίση του Ισραήλ εδώ και χρόνια θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ