x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ετοιμασίες για την Ημέρα των Ευχαριστιών στο «Ελληνικό Χωριό»

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Στα λόγια του Χριστού παραπέμπει ο Χρήστος Παλαϊδης, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία του Γεύματος της Ημέρας των Ευχαριστιών που οργανώνει κάθε χρόνο η κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, για τους αναξιοπαθούντες, αλλά και κάθε έναν που νιώθει μόνος εκείνη την ημέρα.

«Ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι πείνασε και στο πρόσωπο των φτωχών αδελφών του, του έδωσαν να φάει, δίψασε και του έδωσαν να πιει», δήλωσε ο κ. Παλαϊδης, ο οποίος είναι παλαιό στέλεχος της κοινότητας και έχει την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης. «Η δυστυχία και ο πόνος των συνανθρώπων μας, δεν πρέπει να μας αφήνουν ασυγκίνητους. Δεν μπορεί εκείνη την ημέρα άλλοι να απολαμβάνουν το πλούσιο φαγητό τους με τις οικογένειές τους και άλλοι να μην έχουν να φάνε, ή να νιώθουν μόνοι και εγκαταλελειμμένοι».

Με τους εθελοντές συνεργάτες του, ο κ. Παλαϊδης, αρχίζει να απευθύνεται σε ομογενείς και ξένους της περιοχής του Τάρπον Σπρινγκς, προκειμένου να βοηθήσουν, ώστε να αγοραστούν, ή να προσφέρουν γαλοπούλες και τα άλλα σχετικά με την εορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών φαγητά και γλυκά.

Ο οργανωτικός υπεύθυνος του Γεύματος της Ημέρας των Ευχαριστιών στο «Ελληνικό Χωριό», Χρήστος Παλαϊδης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

«Αλλοι θα μας δώσουν γαλοπούλες, άλλοι χρήματα για τις αναγκαίες αγορές, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θα προσφέρουν την εθελοντική τους εργασία, γιατί χρειαζόμαστε αρκετά χέρια εκείνη την ημέρα, όπως και τις προηγούμενες», είπε ο κ. Παλαϊδης.

Για την εκδήλωση θα χρησιμοποιηθεί η κοινοτική αίθουσα «Father Tryfon», δίπλα ακριβώς στον ιστορικό Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου. Οι πόρτες θα ανοίξουν νωρίς το πρωί, της Πέμπτης, 25ης Νοεμβρίου. Στην αρχή, θα προσφερθεί σε όλους πρωινό, με αυγά και καφέ. Στη συνέχεια, θα σερβιριστεί ζεστή σούπα και θα ακολουθήσει το γεύμα με την ψητή γαλοπούλα, τα σχετικά παραδοσιακά είδη που τη συνοδεύουν και σαλάτα. Θα προσφερθούν στο τέλος και γλυκά.

«Εκτός από τους αναξιοπαθούντες, είναι ευπρόσδεκτοι να έλθουν κοντά μας και άτομα, που είναι μόνα τους και δεν θα έχουν κανένα δικό τους πρόσωπο εκείνη τη μεγάλη ημέρα των Ευχαριστιών προς τον Θεό», είπε ο κ. Παλαϊδης.

Κατά την προετοιμασία των φαγητών θα ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχει επάρκεια. Ετσι, θα είναι δυνατόν, όσοι θέλουν, αφού φάνε, να πάρουν και πακέτο με φαγητό μαζί τους. Και ακόμα, εθελοντές θα επισκεφτούν σπίτια απόρων για να τους δώσουν φαγητά.

«Υπάρχει μεγάλη δυστυχία και πολύς πόνος έξω», τόνισε ο κ. Παλαϊδης. «Είδαμε με θλίψη τις προηγούμενες χρονιές να έρχονται για να φάνε, ολόκληρες οικογένειες με γονείς και μικρά παιδιά».

Αρκετοί από τους αναξιοπαθούντες αυτούς συνανθρώπους μας ευχαριστούν με πολλή συγκίνηση τον κ. Παλαϊδη, τους συνεργάτες τους και την κοινότητα του Αγ. Νικολάου για τη μέριμνά τους.

Πέρυσι, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, το Γεύμα της Ημέρας των Ευχαριστιών, προσφέρθηκε όχι μέσα στην κοινοτική αίθουσα, αλλά στην αυλή του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας», που είναι απέναντι από την εκκλησία.

Επειδή, η πανδημία ήταν σε έξαρση, όσοι πήγαν θερμομετρήθηκαν, ενώ όσοι κάθισαν εκεί για να φάνε έπρεπε να τηρήσουν αποστάσεις μεταξύ τους. Οσοι δεν θέλησαν να καθίσουν, πήραν μαζί τους πακέτα με φαγητό.

Από τους βασικούς εθελοντές που βοηθούν κάθε χρόνο, όπως και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Φλόριδας, «Αττική», Ελένη Καρυοφύλλη. Δωρεές είχαν κάνει πέρυσι, ο Σύλλογος Αθηναίων, η οργάνωση Greek American Benevolent Association του Τάρπον Σπρινγκς, ο Σύλλογος Χιωτών και διάφοροι ενορίτες.

Εξάλλου, εδώ και χρόνια, η κοινότητα του Αγίου Νικολάου, με πρωτεργάτη τον κ. Παλαϊδη, προσφέρει κάθε Δευτέρα φαγητό σε αναξιοπαθούντες που πηγαίνουν εκεί.

Μέχρι πριν ξεσπάσει η πανδημία, τα άτομα αυτά φιλοξενούνταν στην κοινοτική αίθουσα δίπλα στον ιερό ναό, αλλά έκτοτε, τους προσφέρονται τα φαγητά σε συσκευασία που τα παίρνουν και φεύγουν. Εκτός από το φαγητό, οι καταφεύγοντες εκεί για λίγο φαγητό, έβρισκαν φιλόξενο περιβάλλον και ένιωθαν καλύτερα, γνωρίζοντας και άλλα άτομα που βρίσκονται στις ίδιες με αυτούς ανάγκες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι ομογενείς.

Στους αναξιοπαθούντες της περιοχής, εκτός από τον Αγιο Νικόλαο, προσφέρουν φαγητό επίσης άλλες μέρες, μια αμερικανική εκκλησία και το Tarpon Springs Shepherd Center.

Εορταστικό φαγητό για τους αναξιοπαθούντες προσφέρει η κοινότητα του Αγ. Νικολάου, και κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Το πρόγραμμα αυτό είχε αρχίσει πριν 18 περίπου χρόνια. «Ήμουν τότε ο αρμόδιος για τη Νεολαία της Κοινότητας», είπε ο κ. Παλαϊδης. «Μαζί με τους νέους των μεγαλυτέρων ηλικιών, οργανώσαμε εκδήλωση για να προσφέρουμε φαγητό για τα μέλη της κοινότητας και εκείνους που θα περνούσαν μόνοι τους τις γιορτές. Στην αρχή, είχαμε 50-60 άτομα και οι εκδηλώσεις αυτές συνεχίστηκαν για 2-3 χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι νέοι εκείνοι μεγάλωσαν, άρχισαν άλλες σπουδές, ή εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές. Τότε, άρχισα να οργανώνω μόνος μου το εορταστικό τραπέζι, ζητώντας φαγητά και άλλη βοήθεια από διάφορους συλλόγους. Βρήκαμε, εν τω μεταξύ, και μερικούς ομογενείς που ήξεραν από κουζίνα και έτσι προχωρήσαμε. Τη δεύτερη χρονιά προσφέραμε φαγητό σε 150 περίπου άτομα μέσα στην αίθουσά μας και όσο περνούσαν τα χρόνια αυξανόταν ο αριθμός αυτών που έρχονταν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην 59η Περιφέρεια της Πολιτειακής Γερουσίας, ενόψει των προκριματικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου, ανακοίνωσε, σε μια ειδική εκδήλωση, ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος και επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (Gus Lambropoulos), σηματοδοτώντας την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ