x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτική

Εξαγγέλλει εμμέσως γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ η κατοχική πλευρά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συντηρεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η κατοχική Τουρκία. Επιχειρεί δε να στείλει μηνύματα με αποδέκτη, βασικά, τη Λευκωσία ότι η Αγκυρα θα αντιδράσει εάν διαπιστώσει ότι παραβιάζονται τα «συμφέροντα» της αποσχιστικής οντότητας, το ψευδοκράτος. Εννοώντας τις σχεδιαζόμενες επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες από τη Λευκωσία.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ankara Anatolia» έχει μεταδώσει ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται από το Υπουργείο του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεν θα επιτραπεί καμία βλάβη στα δικαιώματα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Η αναφορά αυτή παραπέμπει εν πολλοίς στη «συμφωνία» Τουρκίας – ψευδοκράτους, ώστε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ΤΡΑΟ, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές «ελέγχου» της κατοχικής δύναμης. Σε περιοχές, δηλαδή, της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας σχετικά με την πρόοδο των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης στη θάλασσα, ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι οι δραστηριότητες έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζονται αδιάλειπτα σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές με τον «στόλο εξερεύνησης βαθέων υδάτων» που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της έννοιας της «γαλάζιας πατρίδας» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Πρόσθεσε ότι με την προσθήκη του γεωτρύπανου «Φατίχ» το 2017, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες γεώτρησης για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εκτέλεση 10 γεωτρήσεων σε βαθιά ύδατα.

Ο Μπαϊρακτάρ περαιτέρω αναφέρθηκε στο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στον στόλο εργάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Αύγουστο του 2022 και συνεχίζει τη γεώτρηση στο κοίτασμα Ακσεκι-1, στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Σύμφωνα με τη μετάφραση του ΓΤΠ, ο Τούρκος αξιωματούχος, περιγράφοντας τις δραστηριότητες της χώρας του στο πεδίο αυτό, των μελετών και των ερευνών «για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο», είπε και τα εξής:

«…Οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται από το Υπουργείο μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεν επιτρέπεται καμία βλάβη στα δικαιώματα της χώρας μας και της ‘’ΤΔΒΚ΄. Τα γεωτρύπανά μας Φατίχ και Γιαβούζ στη Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν γεωτρήσεις σε βάθος 12 χιλιάδων μέτρων και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις μέχρι 6 χιλιάδες μέτρα στις περιοχές όπου έχει δοθεί προτεραιότητα στις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επανέλαβε τη γνωστή θέση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στα ανοιχτά της Κύπρου στην Ευρώπη διά μέσου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο κ. Ερτουγρούλογλου μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Τουρκία από την Εταιρεία Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ουλούνταγ της Προύσας.

«Εάν πρόκειται να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Γαλάζιας Πατρίδας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Η τδβκ θα εμπλακεί και σε αυτές τις προσπάθειες και η Τουρκία θα πρωτοστατήσει σε αυτό το έργο» είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. «Τα πλούτη θα μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα εκτός από αυτή» πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι απώτερος στόχος τους είναι η αναγνώριση, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι το καθεστώς των κατεχομένων θα πρέπει να εξισωθεί με αυτό της ε/κ πλευράς ως «απαραίτητη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού».

«Δεν εμπιστευόμαστε καμία διαβεβαίωση οποιασδήποτε χώρας ή της διεθνούς κοινότητας», είπε ακόμη ο «υπεξ».

Εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα, όταν η κατοχική Τουρκία θα αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση, να επιβάλλει τετελεσμένα, θα είναι η αποστολή γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Κύπρου, νοτίως του νησιού. Οπως το έπραξε και στο παρελθόν. Αλλωστε έχει εδώ και μερικούς μήνες που προετοιμάζει το έδαφος. Ενδέχεται δε τούτο να γίνει την ίδια περίοδο με την ΕΧΧΟΝ MOBIL, η οποία σύντομα θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο κοίτασμα «Γλαύκος». Αναμένονται και από πλευράς άλλων εταιρειών να υπάρξει παράλληλη δραστηριότητα. Τούτο προφανώς και ενοχλεί την κατοχική δύναμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για να ενημερωθούν οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ για το σχέδιο «Αμάλθεια».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ