x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Δεν μας τα λένε καλά ορισμένοι πολιτικοί από την Ελλάδα

Οποιοι νομίζουν ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ατζέντας των ζητημάτων της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, της Κύπρου, των  ΗΠΑ και της Τουρκίας  κάνουν λάθος. Με την αναμενόμενη, αργά η γρήγορα, να υιοθετηθεί επιστολική ψήφο των ομογενών στις ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές της Ελλάδας, οι Ελληνοαμερικανοί και οι υπόλοιποι ξενιτεμένοι Ελληνες θα αποτελέσουν σοβαρό παίχτη στις πολιτικές εξελίξεις αρκετών χωρών των Βαλκανίων, της  Ανατολικής Μεσογείου και των ΗΠΑ.

Η συμμετοχή των ομογενών στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές της Ελλάδας που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω. Οι ομογενείς θα μπορούν να επηρεάζουν πιο αποφασιστικά από ό,τι σήμερα τις ελληνικές εκλογές και τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και των υπόλοιπων κέντρων εξουσίας στον πλανήτη μας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η οργανωμένη ομογένεια, οι Ελληνορθόδοξες Αρχιεπισκοπές και φυσικά τα ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, έχουν ήδη μετατραπεί σε «Ωραία Ελένη» που θέλουν να «κλέψουν»  ελληνικές και ξένες κυβερνήσεις , πολιτικά κόμματα και μυστικές υπηρεσίες.

Στην προσέγγιση της Ομογένειας μέχρι στιγμής κερδίζει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρέχοντας το πλήρες δικαίωμα συμμετοχής στις ελληνικές εκλογές εξ αποστάσεως μέσω των προξενείων και συνδέοντας μέσω της ηλεκτρονικής τεχνολογίας τους ξενιτεμένους Ελληνες απευθείας με το ελληνικό κράτος, όπως γίνεται μέσω των  ΚΕΠ στην Ελλάδα,  η ΝΔ ουσιαστικά περιθωριοποίησε την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τον Απόδημο Ελληνισμό. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κ.λπ. δεν έχουν αξιοπιστία στα μάτια της ομογενειακής κοινής γνώμης γιατί δείχνουν ότι την φοβούνται. Θέλουν να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική, αλλά αρνούνται τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο.

Η ίδια αντίφαση επικρατεί στην αντιπολίτευση και στο καυτό θέμα των γάμων των ομοφυλοφίλων και των παιδιών που θέλουν να αποκτήσουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το θέμα με ψυχραιμία, ορθώνοντας ανάστημα απέναντι ακόμη και της Εκκλησίας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται  διασπασμένα. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η εντύπωση που εισπράττει σήμερα η Ομογένεια και ο ελληνικός λαός. Αντί να ενωθούν τα κόμματα της διασπασμένης Αριστεράς για να έχουν πιθανότητα εξουσίας, τρώγονται μεταξύ τους για τα αρχηγιλίκια.

Φολκλορικό ενδιαφέρον

Ιδιαίτερο, φολκλορικό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προσεγγίσεις του Ελληνοαμερικανού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Επειδή φοβάται την αδιαμεσολάβητη επιστολική ψήφο των ομογενών στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, χρησιμοποιεί την παραπλανητική «καραμέλα» του χωρισμού του πλανήτη μας σε τεράστιες εκλογικές περιφέρειες. Οι ομογενείς, λέει, πρέπει να στέλνουν στην ελληνική Βουλή ομογενείς βουλευτές. Με τον τρόπο αυτό  όμως η Ομογένεια αιχμαλωτίζεται μέσα σε ένα «χρυσό κλουβί»  γιατί δεν θα μπορεί να ψηφίζει απευθείας τους πολιτικούς της Ελλάδας προκειμένου να τους επηρεάζει αδιαμεσολάβητα. Θα στέλνει στην Ελλάδα πολιτικούς που δεν θα μπορεί να ελέγξει. Με την πολιτική του αυτή προσπαθεί με άλλα λόγια ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει στον ύπνο τον Ελληνισμό του εξωτερικού, όπως έπιασε στον ύπνο τα απογοητευμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετοί πιστεύουν ότι για την επίτευξη ενός ευνοϊκού γι’ αυτόν εκλογικού αποτελέσματος στην περιφέρεια Αμερικής ο κ. Κασσελάκης εναποθέτει ελπίδες στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο που δίνει τα πάντα για να γίνει Πατριάρχης. Εχουν κοινά μεταξύ τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρέδωσε την Ομογένεια στον Ταγίπ Ερντογάν μέσω της ευλογίας που του έδωσε στο  «Τουρκικό Σπίτι» του Μανχάταν τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο ΣΥΡΙΖΑ  έσπευσε να στηρίξει τον Αρχιεπίσκοπο στο θέμα του «Τουρκικού Σπιτιού» με γραπτή ανακοίνωσή του. Τον στήριξε επίσης γραπτώς όταν ολόκληρη η Ορθοδοξία διαφώνησε με τον κ. Ελπιδοφόρο για τα βαφτίσια των παιδιών του παντρεμένου ζεύγους των δύο πλουσίων ομογενών ανδρικού φύλου από το Σικάγο, πριν δύο χρόνια, στη Βουλιαγμένη. Στην Αγκυρα και στην Ουάσιγκτον αρκετοί πιστεύουν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τον Ελπιδοφόρο στον πατριαρχικό θρόνο, οι «Πρέσπες του Αιγαίου» θα  είναι παιχνιδάκι.

Τα ίδια ισχύουν και στην Ανατολή. Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να στηριχθεί  για την επιλογή φιλο-συριζαίου ομογενή βουλευτή στην περιφέρεια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στον ομογενή ολιγάρχη της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη. Ο τελευταίος που διετέλεσε βουλευτής του Πούτιν επί δύο θητείες δεν συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με σοβιετικές μεθόδους που εφάπτονται του Κρεμλίνου ελέγχει πλήρως τις ομογενειακές οργανώσεις της μισής Ασίας και τμήματος της Ανατολικής Ευρώπης.

Θέλει με άλλα λόγια ο ομογενής πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ να στέλνουν οι ομογενείς στην Ελλάδα ομογενείς βουλευτές με αδιαφανείς διαδικασίες. Θέλει οι Ελληνες του εξωτερικού να μη θεωρούνται ισότιμοι με τους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα και να μην έχουν εκεί άμεση  πολιτική παρουσία μέσω της απευθείας συμμετοχής τους με επιστολική ψήφο στην εκλογή βουλευτών, κομμάτων και πρωθυπουργών. Θέλει να εκπροσωπούνται στην Ελλάδα οι ομογενείς μέσω ομογενών βουλευτών που θα μπορούν εύκολα να ποδηγετηθούν. Δεν θέλει να επιτρέψει στον κάθε Ελληνοαμερικανό και στην κάθε Ελληνοαμερικανίδα να ψηφίσουν αδιαμεσολάβητα για βουλευτή στο χωριό και στην πόλη της καταγωγής τους, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ