x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδινο: «Πάμε και όπου βγει»

Θα συνεχίζαμε και σήμερα την παράθεση των επιχειρημάτων μας για το κυπριακό και ελλαδικό λόμπι στην Ουάσιγκτον αλλά η άδικη θυσία των δεκάδων νεαρών παιδιών στον αδηφάγο βωμό της ελληνικής διαφθοράς -στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης- μας εξαγρίωσε, όπως εξαγρίωσε όλους τους υπόλοιπους Ελληνες.

Επρεπε να δολοφονηθούν δεκάδες αθώα παιδιά για να πληροφορηθούμε ότι τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας για την ασφαλή κίνηση των τρένων χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση τα διαθέτει η Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ. Ετσι, η ζωή των επιβατών των δρομολογίων Αθήνα – Θεσσαλονίκη εξαρτάται από 15 περίπου ενδιάμεσους σταθμάρχες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των τρένων με… χειρόγραφα σημειώματα σε τεφτέρια, σαν αυτά που χρησιμοποιούσαν οι μπακάληδες των περασμένων εποχών για  να γράφουν τα  βερεσέδια των πελατών τους!

Το αναπόφευκτο «ανθρώπινο λάθος», η «κακιά ώρα», το «μοιραίο σφάλμα» του ανθρώπινου παράγοντα επικρέμαται καθημερινά πάνω από τα κεφάλια των επιβατών των τρένων, σαν το δρεπάνι του μαυροφορεμένου χάρου στα ασπρόμαυρα φιλμ του διάσημου Σουηδού σκηνοθέτη Ιγκμαρ Μπέργκμαν.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράχτηκε στα Τέμπη, κοντά στη Λάρισα, αρκεί να σκεφτείτε ότι οι Ελληνες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν με τα κινητά τηλέφωνά τους, βήμα προς βήμα τη διαδρομή των ντελιβεράδων, των παιδιών τους κ.λπ., αλλά οι σιδηροδρομικοί σταθμάρχες δεν έχουν ιδέα πού βρίσκονται τα τρένα τους.

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου πρωί που γράφουμε τις γραμμές αυτές, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες που θυσιάστηκαν στο βωμό του κομματισμού, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και του ωχαδελφισμού της Ελλάδας δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν.

Αμέτρητα εκατομμύρια ξένης βοήθειας και εθνικών πόρων σπαταλήθηκαν, κρατικές εταιρείες όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην οποία ανήκει το μοιραίο τρένο πουλήθηκαν σε ξένους υποτίθεται για να εκσυγχρονιστούν, ολόκληρη η Ελλάδα μπήκε ενέχυρο για να εξασφαλιστούν κολοσσιαία δάνεια από το εξωτερικό προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στην Ελλάδα και ακόμη δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν θα φτάσεις ζωντανός στον προορισμό σου στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου απεργούν οι εργαζόμενοι στο υπόγειο Μετρό της Αθήνας με τη δικαιολογία ότι οι αρμόδιοι δεν συντηρούν το δίκτυο σωστά, με συνέπεια να υπάρχει ενδεχόμενο να συμβούν δυστυχήματα όπως αυτό των Τεμπών. Πώς λοιπόν να χρησιμοποιήσει κανείς χωρίς φόβο τα τρένα, το Μετρό της Αθήνας και τα άλλα συγκοινωνιακά μέσα στην Ελλάδα;

Γιατί όμως δεν αναβαθμίστηκαν οι «πρωτόγονοι» ελληνικοί σιδηρόδρομοι; H απάντηση είναι γιατί τους σαμποτάρουν οι διαπλεκόμενοι ανταγωνιστές τους που είναι οι εργολάβοι που εισπράττουν τα διόδια στους δρόμους, οι εισαγωγείς των αυτοκινήτων και του πετρελαίου, οι ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων, οι αεροπορικές εταιρείες κ.λπ. Για να πας με τρένο από την Αθήνα στην Πάτρα χρειάζεσαι περίπου μια μέρα γιατί σε αναγκάζουν να αλλάξεις τρένα στο ενδιάμεσο της διαδρομής. Οι περισσότερες σιδηροδρομικές συνδέσεις στην Ελλάδα έχουν καταργηθεί για να θησαυρίσουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστές των δρόμων.

«Πάμε και όπου βγει» είπε ο μακαρίτης οδηγός του μοιραίου επιβατηγού τρένου πριν ξεκινήσει για την κούρσα θανάτου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης. Αν δεν σκοτωνόταν στο δυστύχημα των Τεμπών ενδέχεται να ήταν και αυτός κατηγορούμενος μαζί με τον σταθμάρχη της Λάρισας που θα πληρώσει σκληρό τίμημα για τη θανατηφόρο ανεπάρκειά του.

Σαν τον σταθμάρχη της Λάρισας όμως υπάρχουν πολλοί ακατάλληλοι δημόσιοι λειτουργοί στην Ελλάδα και όποιος πολιτικός αποπειραθεί να καθαρίσει τον «κόπρο του Αυγείου», θα πρέπει να συγκρουστεί μετωπικά με σκληρές μαφίες, καπετανάτα και οργανωμένες κλίκες.

Στην Αμερική το προσπάθησαν οι αδελφοί Κέννεντυ και τους δολοφόνησαν τον ένα μετά τον άλλο.

Ο υποφαινόμενος είχε γράψει ενυπόγραφα στον «Εθνικό Κήρυκα» πριν περίπου 2 χρόνια ότι στο Προξενείο του Λονδίνου πραγματοποιείται συνειδητή απόκρυψη παραπτωμάτων και παράνομων ρουσφετιών. Ο πρέσβης που τα κουκούλωνε ανέλαβε σήμερα υποδιοικητής της ΕΥΠ για να την εξυγιάνει δήθεν από τα παραπτώματά της. Αλλος πρέσβης που είχε αναλάβει σημαντικό αξίωμα κατά το παρελθόν λόγω των υψηλών γνωριμιών του, είχε κατηγορηθεί εγγράφως από τον προϊστάμενό του για λαθρεμπόριο συναλλάγματος αλλά δεν άνοιξε… ρουθούνι, γιατί εξαφάνισε όλα τα καταδικαστικά γι’ αυτόν έγγραφα και ντοκουμέντα από τα αρχεία και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Το λόμπι

Σε ό,τι αφορά το λόμπι της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον με το οποίο ελπίζουμε να ασχοληθούμε ξανά σύντομα, θέλουμε να πούμε σήμερα μόνο τα εξής:

  1. Με αφορμή την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 η ελληνοαμερικανική κοινότητα συσπειρώθηκε ολόψυχα πίσω από τους αδελφούς Κυπρίους στον δίκαιο αγώνα τους.  Ο ξεσηκωμός της Ομογένειας για το Κυπριακό ξεκίνησε από τη βάση, από τις εκατοντάδες χιλιάδες των απλών ομογενών, τα προεδρεία, τους συλλόγους τους και τα ομογενειακά ΜΜΕ. Το τσουνάμι των απλών ομογενών υπέρ της Κύπρου ήταν αυτό που ανάγκασε ουσιαστικά στη συνέχεια τους πλούσιους ομογενείς και την Εκκλησία να ακολουθήσουν. Οι Κύπριοι αδελφοί θα πρέπει να είναι ευγνώμονες γι’ αυτό. Η μετέπειτα στασιμότητα ωστόσο στις εξελίξεις για το μέλλον της Κύπρου είχε σαν αποτέλεσμα τη μοιραία απομάκρυνση των ελληνικής καταγωγής ομογενών από τον αγώνα. Χρειάζονται νέα ερεθίσματα και προσεγγίσεις για να επαναδραστηριοποιηθούν στο θέμα και δεν αρκούν τα συνέδρια στην Αλεξανδρούπολη και οι συνεντεύξεις σε εφημερίδες της Ελλάδας.
  2. Το ίδιο σχεδόν ακριβώς συνέβη με τον ξεσηκωμό των ομογενών υπέρ των ελληνικών θέσεων στο «Μακεδονικό», 15 περίπου χρόνια μετά. Λόγω της στασιμότητας στις εξελίξεις και της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ομογένεια σταμάτησε να ασχολείται με το θέμα. Οι Ελλαδίτες όμως ομογενείς δεν πρέπει να πάψουν να ευχαριστούν το λόμπι των Κυπρίων στην Ουάσιγκτον για τη συμπαράστασή του.
  3. Την αμερικανική, πρόσκαιρη, απαγόρευση στις πωλήσεις των πολεμικών αεροσκαφών F-16 και F-35 προς την Τουρκία δεν την προκάλεσε το κυπριακό λόμπι στην Ουάσιγκτον. Την επέβαλαν η Γερουσία και το Κογκρέσο γιατί η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν «αδελφοποιήθηκε» με το Κρεμλίνο του Πούτιν και παραβίασε όλους σχεδόν τους γραπτούς και άγραφους κανόνες του ΝΑΤΟ.
  4. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι οι αδελφοί Κύπριοι ασχολούνται τις μέρες αυτές στην Ουάσιγκτον με το Αιγαίο και την Αλεξανδρούπολη, με τον ίδιο ενθουσιασμό με τον οποίο ασχολούνται με το Κυπριακό. Για να είναι όμως πραγματικά αποτελεσματικοί εναντίον του τουρκικού επεκτατισμού θα πρέπει να συνεργαστούν με τους κατά πολύ περισσότερους Ελλαδίτες Ελληνοαμερικανούς και τις οργανώσεις τους.

5) Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό, αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πάψουν να ασχολούνται κυρίως με το ποιος θα είναι αρχηγός και το ποιος θα κάνει κουμάντο. Μια σοβαρή πρόταση για τη δημιουργία μιας νέας πανομογενειακής κίνησης που θα μπορούσε να ασχοληθεί αποτελεσματικά και σφαιρικά με το λόμπι στην Ουάσιγκτον, προτάθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και Σύμβουλο Εκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνη Διαματάρη. Προτάσεις σαν κι αυτήν θα μπορούσαν να εκφράσουν με ενωτικό τρόπο το σύνολο της Ομογένειας της Αμερικής και όχι τα σχέδια συγκεκριμένων επιχειρηματιών της Αθήνας, της Λευκωσίας, του Λονδίνου και των ΗΠΑ, που προωθούν προσωπικές ατζέντες.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιθανόν να τον ήθελαν νεκρό στο πραξικόπημα που έγινε εναντίον του.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ