x
 

Επιστήμη

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε λεπτό πάγο» – Εντονη προειδοποίηση ΟΗΕ για Κλίμα

20 Μαρτίου 2023

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. («ΑΡ»). Η ανθρωπότητα έχει ακόμα μια ευκαιρία, κοντά στην τελευταία, να αποτρέψει τις χειρότερες από τις μελλοντικές βλάβες της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε τη Δευτέρα μια κορυφαία ομάδα επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτείται γρήγορη μείωση της ρύπανσης από άνθρακα και της χρήσης ορυκτών καυσίμων κατά σχεδόν τα δύο τρίτα έως το 2035, δήλωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών το είπε πιο ωμά, ζητώντας να σταματήσουν οι νέες έρευνες ορυκτών καυσίμων και οι πλούσιες χώρες να εγκαταλείψουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως το 2040.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε λεπτό πάγο – και αυτός ο πάγος λιώνει γρήγορα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο Kόσμος μας χρειάζεται δράση για το Kλίμα σε όλα τα μέτωπα – τα πάντα, παντού, όλα ταυτόχρονα».

Ενισχύοντας τις εκκλήσεις του για δράση στα ορυκτά καύσιμα, ο Γκουτέρες δεν ζήτησε μόνο «όχι νέο άνθρακα», αλλά και την εξάλειψη της χρήσης του σε πλούσιες χώρες έως το 2030 και φτωχές χώρες έως το 2040. Προέτρεψε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στον ανεπτυγμένο κόσμο έως το 2035, δηλαδή να μην υπάρχουν επίσης σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο. Αυτή η ημερομηνία είναι καθοριστική γιατί τα έθνη πρέπει σύντομα να καταλήξουν σε στόχους για μείωση της ρύπανσης έως το 2035, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Μετά από επίμαχη συζήτηση, η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ υπολόγισε και ανέφερε ότι για να παραμείνει κάτω από το όριο θέρμανσης που έχει οριστεί στο Παρίσι, ο Κόσμος πρέπει να μειώσει το 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2035, σε σύγκριση με το 2019, προσθέτοντας έναν νέο στόχο που δεν αναφέρθηκε προηγουμένως στις έξι εκθέσεις που εκδόθηκαν από το 2018.

«Οι επιλογές και οι ενέργειες που εφαρμόστηκαν αυτή τη δεκαετία θα έχουν αντίκτυπο για χιλιάδες χρόνια», ανέφερε η έκθεση, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή «απειλή για την ανθρώπινη ευημερία και την υγεία του Πλανήτη». «Δεν είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά δεν είναι πολύ αργά», είπε η συν-συγγραφέας της έκθεσης και επιστήμονας του νερού, Αντίτι Μουκέρτζι (Aditi Mukherji). «Η πρόθεσή μας είναι πραγματικά ένα μήνυμα ελπίδας, και όχι αυτό της καταστροφής».

Με τον Κόσμο μόλις λίγα δέκατα του βαθμού μακριά από τον παγκοσμίως αποδεκτό στόχο του περιορισμού της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) από την προβιομηχανική εποχή, οι επιστήμονες τόνισαν την αίσθηση του επείγοντος. Ο στόχος υιοθετήθηκε ως μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 και ο Κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου (2 βαθμούς Φαρενάιτ). Αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία προειδοποίηση που θα μπορεί να κάνει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης συλλογή επιστημόνων σχετικά με το όριο 1,5 επειδή το επόμενο σύνολο αναφορών τους πιθανότατα θα έρθει αφού η Γη είτε παραβιάσει το όριο, είτε το ξεπεράσει σύντομα, είπαν αρκετοί επιστήμονες. συμπεριλαμβανομένων των συντακτών εκθέσεων, στο «Associated Press».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ