x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εφηβική βία

Στα πολύ πρόσφατα χρόνια στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα ως «εισαγόμενο φρούτο» εκεί, βλέπουμε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πολλά επεισόδια εφηβικής βίας. Ορισμένα μάλιστα πολύ ανησυχητικά.

Μόλις το Σάββατο έγινε είδηση στην ελληνική τηλεόραση ένα βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα στο οποίο μία κοπέλα έφηβη κλωτσούσε άγρια συνομήλική της που την είχε ξαπλώσει στο έδαφος και μετά την έσερνε από τα μαλλιά.

Ακριβώς παρόμοιο επεισόδιο προβλήθηκε την ίδια ημέρα και από τις ΗΠΑ με κορίτσια της ίδια ηλικίας.

Στα αγόρια η αγριότητα είναι ακόμη πιο σκληρή, καθώς χρησιμοποιούνται μαχαίρια, κατσαβίδια και δεν σέβονται ούτε το σχολικό περιβάλλον.

Ο 18χρονος που ζει από θαύμα, όπως είπε ο γιατρός που τον εγχείρησε, πήρε χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο. Είχε μαχαιρωθεί από εφήβους στην Ακρόπολη, το υποτιθέμενο καλύτερα φυλασσόμενο μέρος της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αν συμβεί σε τουρίστα κάνα δυο φορές, πάει ο τουρισμός. Αλλά δεν είναι αυτός ο φόβος και ο προβληματισμός μας.

Το κακό παράγινε.

Το τι προκαλεί αυτή την εφηβική απροκάλυπτη βία είναι αυτό που μας ανησυχεί.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα παραδειγματισμού.

Αν η βία που εκδηλώνουν ορισμένοι έφηβοι δεν οφείλεται στο σπίτι, τότε οφείλεται στις παρέες τους. Αλλά και πάλι έχουν υποχρέωση οι γονείς να ελέγχουν με ποιους τα παιδιά τους κάνουν παρέα. Γιατί στις ημέρες μας η πολλή ελευθερία στα παιδιά θεωρείται προσόν. Δυστυχώς η ελευθερία πηγαίνει μαζί με την ωριμότητα.

Επίσης, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η τηλεόραση και το Διαδίκτυο, στο οποίο οι νέοι έχουν πρόσβαση από τα άγουρά τους χρόνια.

Ενα σοβαρά βίαιο τηλεοπτικό έργο παίρνει βαθμό καταλληλόλητας για πάνω από 16 ετών. Σοβαρά; Αντέχει ο 16χρονος να διαχειριστεί αυτή τη βία που εκτυλίσσεται μπροστά του;

Επίσης, να υποχρεούνται οι εκπαιδευτικοί να καταγράφουν συμπεριφορές έτσι ώστε να ενημερώνονται οι γονείς και ο σχολικός σύμβουλος. Και τελευταία η Αστυνομία σε σοβαρά παραπτώματα.

Γιατί και οι εκπαιδευτικοί σε μεγάλο μέρος κοιτούν αδιάφοροι ή και φοβισμένοι.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Καιρός για δραστικές λύσεις. Κάποιο επεισόδιο που μας άφηνε κάποτε άφωνους λόγω σπανιότητας, τώρα το έχουμε συνηθίσει. Και αν δεν προλάβουμε, σε λίγο στην Ελλάδα θα μπαίνουν και πυροβόλα όπλα. Στην Αμερική αργήσαμε με αποτέλεσμα να σκοτώνονται τα παιδιά μας. Μην γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουμε αναφερθεί αρκετά στις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ξαφνική ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ στα Αγγλικά).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ