x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Επιτροπή Παρέλασης Νέας Υόρκης τίμησε την 25η Μαρτίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας και ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς, ποιήματα και τραγούδια, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης τίμησε την 203η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά το μεσημέρι της Κυριακής, στην Πλατεία Αθηνών (Athens Square Park), στην Αστόρια.

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με την ηλιοφάνεια να καθιστά αρκετά πιο υποφερτή τη σχετικά χαμηλή για την εποχή θερμοκρασία, έδωσε την ευκαιρία σε ομογενείς κάθε ηλικίας να δώσουν το «παρών» στην Πλατεία Αθηνών, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και τη μνήμη της εθνικής επετείου.

Η συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, αρμόδια για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, Νομική Καστανά, καλωσόρισε το κοινό και έδωσε το έναυσμα για την απόδοση του αμερικανικού και του ελληνικού εθνικού ύμνου, παράλληλα με την έπαρση των δύο σημαιών στους εξωτερικούς στύλους του Πάρκου, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο.

Τα παιδιά του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Στη συνέχεια, εκ μέρους των πολιτειακών αντιπροσώπων, τον λόγο έλαβε η πολιτειακή γερουσιαστής της 59ης Περιφέρειας, Κρίστεν Γκονζάλες (Kristen Gonalez), η οποία ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες, ενώ στάθηκε στο ευρύτερο νόημα της ημέρας για την τοπική και, εν γένει, την αμερικανική κοινωνία.

«Στο πλαίσιο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, μιλώντας για την Ιστορία και τη μάχη εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μιλάμε για έναν αγώνα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Τι σημαίνει αυτό για εμάς, ως Αστόρια, ως Περιφέρεια σήμερα; Αντικατοπτρίζεται στην ελευθερία που θέλουμε, την αξιοπρεπή ζωή για τις εργαζόμενες οικογένειες, σημαίνει να διασφαλίσουμε για όλους μια στέγη οικονομικά προσιτή, ένα προσιτό ενοίκιο, φόρους κατοικίας που δεν θα είναι πολύ υψηλοί ή ότι τα παιδιά μας θα έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση», τόνισε η κ. Γκονζάλες.

Από την πλευρά του, ο πολιτειακός βουλευτής της 36ης Περιφέρειας, Ζοχράν Μαμντάνι (Zohran K. Mamdani), ο οποίος εμφανίστηκε στην Πλατεία Αθηνών κρατώντας μια ελληνική σημαία, έπλεξε το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της στην καθημερινότητα της Αστόριας και της Νέας Υόρκης.

Το Χορευτικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι εδώ για να μνημονεύσω τον ελληνικό αγώνα για την ανεξαρτησία, διότι, επίσης, μας θυμίζει πως για να κερδίσουμε αυτό που αξίζουμε, θα πρέπει πρώτα να το απαιτήσουμε. Διότι η απαίτηση για ανεξαρτησία δεν ικανοποιήθηκε άμεσα, αλλά απαίτησε χρόνο, προσπάθεια και θυσίες. Νομίζω ότι είναι μια υπενθύμιση σε εμένα και πολλούς άλλους σε αυτή τη συνοικία, ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε αυτό που πραγματικά αξίζουμε», τόνισε ο κ. Μαμντάνι.

Ξεχωριστό χρώμα έδωσαν οι μαθητές του απογευματινού σχολείου του Καθεδρικού, με ποιήματα και τραγούδια για την εθνική επέτειο, όπως επίσης και το χορευτικό συγκρότημα της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Επιμορφωτικές διαλέξεις στο Σταθάκειο

Ειρήνη Σταθάτου, Πολύκαρπος Κοτρώνης και Φλώρενς Κουλούρη (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης στην Πλατεία Αθηνών, το εορταστικό πρόγραμμα της Επιτροπής Παρέλασης συνεχίστηκε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, με επιμορφωτικές διαλέξεις που εστίασαν στο έργο των Φιλελλήνων.

Ειδικότερα, ο Δρ Νικόλαος Αλεξίου ανέλυσε το πρόσωπο και το έργο του Λόρδου Βύρωνα, ενώ ο Δρ Ευάγγελος Αθανασόπουλος έκανε αναφορά στους Φιλέλληνες και το ρόλο τους στον αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Η παρουσίαση του κ. Αθανασόπουλου συνοδεύτηκε από προβολή ψηφιακών διαφανειών.

Ο Νίκος Αλεξίου στο Σταθάκειο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ευμορφία Αργυροπούλου και Ιωάννης Μωρόμολος (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο γεγονός ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στα πολιτειακά κοινοβουλευτικά όργανα της Νέας Υόρκης ενήργησαν από κοινού, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, εστίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris) αναφορικά με το πρόσφατο ψήφισμα για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το οποίο οι τουρκικές διπλωματικές αρχές προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να παρεμποδίσουν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ