x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Κ. Μαλόνι αναλαμβάνει εκστρατεία στις ΗΠΑ για την επιστροφή των Γλυπτών

ΑΘΗΝΑ. Η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην Αθήνα, με πλούσιο πρόγραμμα, καθώς δεν εννοεί να σταματήσει τις επαφές της με την Ελλάδα και τους Ελληνοαμερικανούς, όπως άλλωστε η ίδια εκμυστηρεύτηκε στον «Εθνικό Κήρυκα». Και τώρα βρήκε νέο στόχο να κυνηγήσει: Την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Την Πέμπτη το μεσημέρι στους πρόποδες της Ακρόπολης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για την αναγκαιότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, παρουσία της προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτού Ηλείας της Ν.Δ. Δρ. Διονυσίας–Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, καθώς και της πρόεδρου του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών (Euro-American Women’s Council – EAWC), Λούλας Λόη-Αλαφογιάννη και άλλων μελών. Η κ. Μαλόνι, που έχει έτοιμο ψήφισμα προς το Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο δυτικός πολιτισμός οφείλει ένα χρέος ευγνωμοσύνης στον ελληνικό πολιτισμό που δεν μπορούμε ποτέ να το ξεπληρώσουμε πλήρως. Κάθε φορά που τα ηνία της κυβέρνησης αλλάζουν ειρηνικά χέρια οπουδήποτε στη Δύση, θα πρέπει να είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στους Ελληνες για την εφεύρεση της δημοκρατίας…». Και επισήμανε ότι θέλει να ενώσει τη φωνή της «με την αυξανόμενη χορωδία σωφρόνων ανθρώπων στη Δύση, που ζητούν με σεβασμό από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους: τον λαό της Ελλάδας…».

Κάρολιν Μαλόνι, Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου. (Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Μάλιστα, προέτρεψε τους Βρετανούς συναδέλφους της να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν αυτά τα Γλυπτά εκεί που δικαιωματικά ανήκουν. «Ξέρω ότι θα είναι οδυνηρό για τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου να αποχωριστούν τα Γλυπτά. Αλλωστε, εκτίθενται στο Λονδίνο σχεδόν δύο αιώνες τώρα. Συγκρίνετε όμως αυτή την απώλεια με τη μεγάλη αίσθηση απώλειας που στοιχειώνει τον ελληνικό λαό. Εχουν στερηθεί έναν θησαυρό που κόβει την ανάσα, που ήταν κεντρικός στον πολιτισμό τους και που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από αυτούς, πριν από 2.500 χρόνια. Προτρέπω τους ομολόγους μου στη βρετανική κυβέρνηση να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν αυτά τα αγάλματα εκεί που δικαιωματικά ανήκουν. Θα ήταν -σύμφωνα με τα λόγια του μεγάλου μας προέδρου Τζον Κένεντι- μια πράξη που θα χρησιμεύσει ως καταγραφή πολιτικού θάρρους».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήρθε σε επαφή με τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council) Εντι Ζεμενίδη και ότι οι δύο τους θα συνεργαστούν ώστε να ιδρυθεί μία παναμερικανική επιτροπή για να δραστηριοποιήσει τους Αμερικανούς υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Την κ. Μαλόνι στη σκιά της Ακρόπολης σύστησε στους δημοσιογράφους η βουλευτής της ΝΔ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης & Τεχνολογίας, η οποία καλωσορίζοντας την ομοσπονδιακή βουλευτή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κ. Μαλόνι στέκεται στο πλευρό όλων των Ελλήνων για την επαναφορά των Γλυπτών στον τόπο τους. «Διεκδικούμε τον επαναπατρισμό τους στο όνομα της Δημοκρατίας όπου έτσι αναδεικνύεται η αξία τους», ανέφερε και έδωσε το λόγο στην κ. Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη, το στήριγμα της κ. Μαλόνι στην Ελλάδα, που με τη σειρά της έδωσε το λόγο στην Αμερικανίδα βουλευτή, αποκαλώντας την «Μπουμπουλίνα» της Ομογένειας.

Η Κάρολιν Μαλόνι με το πτυχίο της ανακήρυξής της ως διδάκτορος στο Πανεπιστήμιο Πατρών. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την κ. Αλαφογιάννη για την υπόθεση των Γλυπτών ήταν η διευθύντρια του NWBOC Phyllis Hill Slater από το Παλμ Μπιτς της Φλόριδας, ο Γιάννης Αλαφογιάννης, ο Chazelie Tean Noel, η Bonnie Cherboulgks από το Μεξικό, η Χρύσα Καλτσώνη, η Yin Long και o Χρίστος Μίστρης, αντιπρόεδρος της ASTA Greece.

«Σκιά» και πολύτιμη συνοδός της βουλευτού η Λούλα Λόη-Αλαφογιάνη, η οποία τη Δευτέρα το βράδυ οργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο μία υπέροχη βραδιά με πάνω από 200 προσκεκλημένους από τo Eυρωαμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (Euro Amerikan Women’s Counsel), του οποίου η κ. Αλαφογιάννη είναι ιδρύτρια και πρόεδρος.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα βραβεία «Artemis», με τα οποία το EAWC τιμά επί σειρά ετών γυναίκες και άνδρες που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ανάμεσα στους βραβευθέντες η κ. Μαλόνι, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και επιστήμονες, δημοσιογράφοι και άλλοι ανάμεσα στους βραβευθέντες.

Την Τρίτη η Κάρολιν Μαλόνι αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών από τον πρύτανη Χρήστο Μπούρα και την πρόεδρο του προαναφερόμενου τμήματος Αννα Φερνιάτη.

Το ειδικό βραβείο Μπουμπουλίνα που της απονεμήθηκε στην εκδήλωση EAWC στο Ζάππειο. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Την Τετάρτη έγινε δεκτή, μαζί με την Λούλα Αλαφογιάννη, στο Μέγαρο Μαξίμου και αντάλλαξαν συμβολικά δώρα, ενώ το βράδυ παρακάθισαν σε δείπνο με τον Πρωθυπουργό.

Η Κάρολιν Μαλόνι στον «Ε.Κ.»

Συζητώντας μία ημέρα πριν την εκδήλωση στην Ακρόπολη με την κ. Μαλόνι για το τι θα κάνει τώρα που δεν εκλέχτηκε στις προκριματικές και έχασε το δικαίωμα επανεκλογής της από τον Τζέρoντ Νάντλερ, μας είπε ότι δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αν και πολύ θα ήθελε να δημιουργήσει έναν οργανισμό που να μπορεί αν ωφελεί τους Ελληνοαμερικανούς ή μία πολύ δραστήρια επιτροπή επιστροφής των Γλυπτών στην πατρίδα τους. Κάτι που πρόλαβε να κάνει, σε συνεργασία με τον Εντι Ζεμενίδη, πριν καν στεγνώσει το μελάνι. Γιατί αυτή είναι η Μαλόνι. Δεν αφήνει να πέσει καμία ιδέα κάτω, αν ακουστεί χρήσιμη.

Ο,τι και αν αποφασίσει, πάντως, όπως μας είπε, θα έχει σχέση με την Ομογένεια και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει. Ευχαρίστησε μάλιστα τον «Εθνικό Κήρυκα» για την στήριξη που της παρείχε στην 30χρονη σχεδόν πολιτική της καριέρα.

Ο Αρης Παπαδόπουλος με την Κάρολιν Μαλόνι. «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη, η Κάρολιν Μαλόνι και η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στις τάξεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με αφορμή τις εκλογές του Σαββάτου, οι οποίες δρομολογήθηκαν από τις διαδικασίες που προώθησε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ