x
 

Αμερική

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως παρουσίασε την επιστολική ψήφο στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάλεσμα στους Έλληνες της Νέας Υόρκης προκειμένου να αξιοποιήσουν την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές, απηύθυνε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά την διάρκεια της ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στην αίθουσα “Πέτρος Πατρίδης” στην Αστόρια, το βράδυ της Τετάρτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνο Κωνσταντίνου, ο οποίος στάθηκε αρχικά στην σημασία της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, η οποία αφορά όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αλλά αποτελεί αποκλειστική επιλογή για τους κατοίκους του εξωτερικού.  Στην συνέχεια τόνισε πως το Γενικό Προξενείο έχει συστήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή υπηρεσιών διευκόλυνσης στην διαδικασία εγγραφής.

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με τον Γενικό Πρόξενο Ντίνο Κωνσταντίνου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Έχουμε ένα Help Desk το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 με 4, στο οποίο μπορείτε να τηλεφωνείτε για κάθε πρόβλημα που έχει να κάνει με την εγγραφή σας.  Το τηλέφωνο είναι το 973-921-7374”, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, δίνοντας τον λόγο στη Νίκη Κεραμέως.

“Είναι μεγάλη χαρά να είμαστε κοντά σας, στην καρδιά του ελληνισμού.  Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια που κάνουμε προκειμένου να ενημερώσουμε τους Απόδημους Έλληνες για τις θεμελειώδεις θεσμικές αλλαγές στο δικαίωμα της ψήφου”, ανέφερε αρχικά η Υπουργός Εσωτερικών.

Με απλό, όσο και λεπτομερή λόγο, αλλά και παράλληλη αξιοποίηση της ψηφιακής απεικόνισης, η κ. Κεραμέως ανέλυσε τα βήματα για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους της επιστολικής ψηφοφορίας, τονίζοντας πως αποτελεί έναν θεσμό που θα επιλύσει τα πρακτικά εμπόδια άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, μετά την απαλοιφή τους σε νομικό επίπεδο, χάρη στο νέο εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Σκεφτείτε εκείνους τους συμπατριώτες μας που έμεναν στο Μπουένος Άιρες και έπρεπε να πάρουν αεροπλάνο για να ψηφίσουν, ή εκείνους στο Περθ, που έπρεπε να πάρουν αεροπλάνο για περισσότερες ώρες.  Ενώ είχαμε καταργήσει τους νομικούς περιορισμούς, παρέμεναν οι πρακτικοί περιορισμοί”, ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών.

Στην παρουσίαση, η κ. Κεραμέως μίλησε βήμα προς βήμα για την διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr, όπου ο εκάστοτε ψηφοφόρος μπορεί να εισέλθει στον λογαριασμό είτε μέσω των κωδικών του TaxisNet, είτε με την χρήση του αριθμού ελληνικού διαβατηρίου, σε περίπτωση που πρόκειται για κατοίκους εξωτερικού που δεν έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά.  Παράλληλα, υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγεί το κόμμα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προτίμησης, διευκρινίζοντας πως ο ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα να σημειώσει από 0 έως 4 σταυρούς.

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με τον Γιάννη Νικολόπουλο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Το ψηφοδέλτιο είναι διαφορετικό από αυτό που έχετε συνηθίσει.  Το ψηφοδέλτιο έχει δυο όψεις.  Η πρώτη έχει όλα τα κόμματα, επιλέγεις αυτό που θες.  Η πίσω όψη έχει 42 αριθμημένα κουτιά, που κάθε ένα αντιστοιχεί σε ένα υποψήφιο του κόμματος που έχουμε επιλέξει.  Για παράδειγμα επιλέγουμε Κόμμα Α και επιλέγουμε το 1, το 3, το 5 και το 7.  Κυκλώνω μέχρι 4.  Εάν επιλέξω 5, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.  Μπορούμε να επιλέξουμε κόμμα και όχι υποψήφιο αλλά όχι υποψήφιους χωρίς να έχουμε επιλέξει κόμμα”, τόνισε η κ. Κεραμέως.

Η ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως με τον Χρήστο Βουρνά (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Αδιάβλητη και ασφαλής η διαδικασία”

Στην συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία ερωτήσεων από πλευράς του κοινού, με ορισμένους εκ των παρευρισκομένων να εκφράζουν επιφυλάξεις ή ακόμη και ενστάσεις επί της διαδικασίας.  Σε ερώτημα που τέθηκε αναφορικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ανησυχία που προέκυψε μετά το πρόσφατο υπό διερεύνηση περιστατικό με τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία που διέρρευσαν στο γραφείο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε πως η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι αδιάβλητη και τα στοιχεία των καταχωρούμενων απολύτως ασφαλή, τόσο σε επίπεδο ψηφοφορίας, όσο και ταχυμεταφορών.

Μια ερώτηση από τον Τιμολέοντα Ζιώγκα αναφερόταν στην διαφημιστική καμπάνια, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, και τον αριθμό των εγγραφών που θα μπορούσαν να την καταστήσουν επιτυχημένη, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα αρκετά γενναίο κονδύλι.  Η κ. Κεραμέως απάντησε πως η εκστρατεία αυτή έχει ιδιαίτερη διεισδυτικότητα, αφού η διαφήμιση για την επιστολική ψήφο εμφανίζεται με την μορφή παραθύρου σε όλες τις μεγάλες ελληνικές ιστοσελίδες, ενώ τόνισε πως το θέμα δεν είναι οι αριθμοί.

Ο Τιμολέων Ζιώγκας κατά την διάρκεια της διαδικασίας ερωταπαντήσεων (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Και τον έναν πολίτη να εξυπηρετήσουμε σε μια μακρινή περιοχή θεωρώ ότι είναι κέρδος για την δημοκρατία.  Τα νούμερα είναι αυξητικά.  Εγώ καλώ τους Έλληνες πολίτες να αξιοποιήσουν αυτήν την δυνατότητα γιατί η δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή”, είπε η κ. Κεραμέως, ενώ σε επακόλουθη ερώτηση αναφορικά με την εκ νέου μίσθωση της Singular Logic, παρά το περιστατικό με την διαρροή των στοιχείων, υπενθύμισε πως πρόκειται για εταιρεία με τεχνογνωσία, που έχει αναλάβει αυτό το αντικείμενο επί 4 δεκαετίες.

Το “παρών” έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος είχε θερμή συνομιλία με την Υπουργό Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, οι οποίοι παρήλασαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν έως και το εμβληματικό Πάρκο, σε ένα σκηνικό ιδιαίτερα συγκινητικό, το πρωί της Παρασκευής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ