x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η παρέλαση της Νέας Υόρκης συγκίνησε τους επισήμους – Τι δήλωσαν στον «Ε.Κ.»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη βαθιά ικανοποίησή του, τόσο για την εικόνα της παρέλασης, όσο και για την υποδοχή που εισέπραξε ο ίδιος από τους ομογενείς, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» στο περιθώριο της μεγάλης εκδήλωσης.

Ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος, ως πρώην κάτοικος Νέας Υόρκης έχει παρακολουθήσει πολλές φορές την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, τόνισε πως η συμμετοχή με τον νέο θεσμικό του ρόλο ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, αναφερόμενος, παράλληλα, στο μήνυμα για την επόμενη ημέρα.

«Την παρέλαση την γνωρίζω. Την έχω παρακολουθήσει πολλά χρόνια. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα ήμουν στην εξέδρα των επισήμων και δη με τόση αγάπη και ανταπόκριση από την Ομογένειά μας εδώ στη Νέα Υόρκη. Εχουμε βαθιά ευθύνη να σταθούμε αντάξιοι της ιστορικής μας παράδοσης, των αγώνων του Ελληνισμού από την Επανάσταση μέχρι την αντίσταση μέχρι τώρα, στη μάχη για ειρήνη στην ευρύτερή μας περιοχή. Η Ελλάδα πρέπει να είναι παράγοντας ειρήνης και πρέπει να καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες να στηρίξουμε και την Κύπρο μας, να μπορεί επιτέλους να επιλυθεί το Κυπριακό, συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά το 2017», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι επίσημοι ανεβαίνουν στην εξέδρα των επισήμων. Διακρίνονται οι Στέφανος Κασσελάκης, Νίνα Κασσιμάτη, Φίλιππος Φόρτωμας, Μιλένα Αποστολάκη, Αικατερίνη Νασίκα, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Γιάννης Στρουμπάκης και Γιώργος Καρλάφτης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ομογένειας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να αξιοποιήσει περαιτέρω τους Ελληνες της Διασποράς.

«Η Ομογένεια είναι καρδιά και είναι και μεγάλη ευκαιρία. Είναι ευκαιρία η Ελλάδα να αναπτυχθεί εκθετικά, να αναπτυχθεί με δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει μέσα στην Ελλάδα. Πρέπει να αγκαλιάσουμε την Ομογένεια και σε πολλά ζητήματα, επιτρέψτε μου να πω ότι πρέπει να εμπλουτιστούμε και με ιδέες από την Ομογένεια. Προσπαθώ να ισορροπήσω την ταυτότητα του ομογενή με την ταυτότητα του Ελλαδίτη. Δεν είναι κάτι που έχω προσπαθήσει να συλλογιστώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά είναι μια μεγάλη πρόκληση που θέλω να θέσω στην υπηρεσία της πατρίδας μου», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Στη δική του τοποθέτηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε εξίσου ευτυχής για την παρουσία του στην παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης και έστειλε ευχές στους Ελληνες απανταχού της Γης.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την Ελληνική Ανεξαρτησία μαζί με την ελληνική ομογένεια. Είναι μια μέρα χαράς, τιμής και υπερηφάνειας για όλους μας. Παράλληλα με την παρέλαση εδώ στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώνονται και οι στενοί δεσμοί και σχέσεις φιλίας της Ελλάδος με τις ΗΠΑ. Χρόνια πολλά σε όλους τους Ελληνες όπου Γης», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «υπερήφανη για τους Ελληνες της Ομογένειας» και έκανε αναφορά και στο Κυπριακό.

Διακρίνονται οι Νίνα Κασσιμάτη, Γιάννης Στρουμπάκης, Αικατερίνη Νασίκα, Στέφανος Κασσελάκης, Γιώργος Καρλάφτης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Αλέξης Βαφειάδης και Ιωάννης Πλακιωτάκης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Είναι πολύ μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση να συμμετέχω σε αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση εδώ στη Νέα Υόρκη που χτυπάει η καρδιά της Ομογένειας και διατρανώνει σε όλο τον κόσμο το φρόνημα το ελληνικό για ελευθερία και ανεξαρτησία, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ανοικτή πληγή του Ελληνισμού, τα 50 έτη από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Είμαστε υπερήφανοι για τους Ελληνες της Ομογένειας εδώ, είμαστε υπερήφανοι για όλα τα μηνύματα που δίνουν στην Οικουμένη», κατέληξε η κ. Κασιμάτη.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε αρχικά ανακουφισμένος για το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν άμεσα, με αποτέλεσμα η ελληνοαμερικανική ομογένεια να τιμήσει με μεγαλύτερη άνεση τη μεγάλη εθνική γιορτή, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακή τη συμμετοχή συλλόγων και κοινοτήτων.

Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Γιώργος Καλατζής, Νίνα Κασσιμάτη, Γιάννης Στρουμπάκης, Αικατερίνη Νασίκα, Μιχάλης Γιάνναρης, Στέφανος Κασσελάκης, Γιώργος Καρλάφτης, Φίλιπ Κρίστοφερ και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην εξέδρα των επισήμων (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Ηταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι είχαμε τόσους πολλές κοινότητες, τόσους πολλούς συλλόγους, τόσους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν, παρέλασαν υπερήφανα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Σε εμάς η παρέλαση είναι λίγο διαφορετική. Στην Ελλάδα πηγαίνουμε στην παρέλαση για να θαυμάσουμε τους άλλους. Εδώ παρελαύνουμε εμείς οι ίδιοι και δίνουμε τη μαρτυρία της Ιστορίας, του πολιτισμού μας αλλά και της πίστης μας σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σε μια πόλη που είναι η πρωτεύουσα του πολιτισμού, όπως η Νέα Υόρκη, νομίζω ότι το μήνυμα φτάνει πολύ μακριά. Είναι ένα μήνυμα που δεν έχει πολεμικό χαρακτήρα», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος, στέλνοντας μήνυμα και για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Φέτος πραγματικά ήταν κάτι ιδιαίτερο, με δυσάρεστο τρόπο, λόγω της 50ής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και του διχασμού στο νησί. Το θυμηθήκαμε με θλίψη, προσευχηθήκαμε για τις ψυχές των αδικοχαμένων ανθρώπων, προσευχηθήκαμε για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν ως πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και ευχηθήκαμε και παρακαλέσαμε τον Κύριο όσο γίνεται πιο σύντομα να παύσει αυτός ο πόνος, να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να αφήσουν τον λαό της Κύπρου να ζήσει με ειρήνη και ομόνοια», ήταν τα λόγια του κ. Ελπιδοφόρου.

Διακρίνονται ο Μ.Α. Ευάγγελος Σέκερης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, η Νίνα Κασσιμάτη, ο Σάββας Τσίβικος, η Πρέσβης Αικατερίνη Νασίκα και ο Αλέξης Βαφειάδης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ