x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βαθύ γαλανόλευκο στην επιτυχημένη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στην Νέα Υόρκη (Βίντεο & Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την προσέλευση να είναι από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών, Ελληνοαμερικανοί κάθε ηλικίας έντυσαν στα γαλανόλευκα την 5η Λεωφόρο, συμμετέχοντας στην καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

(Διαβάστε ακόμα: Η παρέλαση της Νέας Υόρκης συγκίνησε τους επισήμους – Τι δήλωσαν στον «Ε.Κ.»
Εορταστική δεξίωση στο πλαίσιο της παρέλασης ΝΥ στο ξενοδοχείο «Pierre»)

Παρά το γεγονός ότι αρκετά νωρίς συγκεντρώθηκαν τα πρώτα σύννεφα, ενώ για λίγα λεπτά ξεκίνησε βροχόπτωση, επαναφέροντας στη μνήμη τις εικόνες της περσινής χρονιάς, ουδείς πτοήθηκε και, όταν λίγο αργότερα ο ουρανός καθάρισε, η εικόνα έγινε από άκρον εις άκρον γιορτινή, με το κοινό να συγκεντρώνεται στις κερκίδες και τους παρελαύνοντες να γίνονται όλο και περισσότεροι στα μπλοκ εθνικοτοπικών συλλόγων, φορέων και κοινοτήτων.

Με τον Ελληνοαμερικανό δις πρωταθλητή του NFL με τους Κάνσας Σίτυ Τσιφς, Γιώργο Καρλαύτη, να παρελαύνει ως Μεγάλος Τελετάρχης, όπως επίσης και τον Υπουργό Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξη Βαφειάδη, το μπλοκ των επισήμων περιελάμβανε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σημαντικά ονόματα από τον ελληνικό πολιτικό χώρο, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Γιώργος Καλαντζής, οι Βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας (ΝΔ), Νίνα Κασσιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), η Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) και ο υποψήφιος Βουλευτής  Παράλληλα, με τους επίσημους παρήλασαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, ο Μ.Α. της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου αλλά και ο Δήμαρχος Χίου, Δρ. Ιωάννης Μαλαφής.

Στην αντίπερα όχθη, η Επιτροπή Παρέλασης, με τον πρόεδρο Φίλιπ Κρίστοφερ, τους συμπροέδρους Ιωάννη Στρουμπάκη και Νομική Καστανά και τα μέλη των υποεπιτροπών, είχε κάθε λόγο να νοιώθει πως κέρδισε την μάχη, με δεδομένο πως ξεκίνησε μια διαδικασία προετοιμασίας με αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά έφτασε σε σημείο να διοργανώσει μια από τις πιο μαζικές παρελάσεις των τελευταίων ετών.

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παρατεταγμένοι μπροστά από την εξέδρα των επισήμων (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Το Άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς απέσπασε για μια ακόμη φορά το θερμό χειροκρότημα, στην πλέον συγκινητική και δυνατή στιγμή της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, φτάνοντας ως την εξέδρα των επισήμων, στην 68η Οδό, όπου έγινε η ανάκρουση και ερμηνεία του αμερικανικού και ελληνικού εθνικού ύμνου.

Φέτος, το ξεχωριστό στοιχείο ήταν η παρουσία της Φιλαρμονικής της Κέρκυρας, η οποία έντυσε με έναν ξεχωριστό τρόπο την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, αναβαθμίζοντας την αίσθηση σε θεατές και συμμετέχοντες, σε ένα ξεχωριστό σκηνικό.

Το κεντρικό θέμα της φετινής παρέλασης ήταν η συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την ελληνοκυπριακή ομογένεια να έχει σημαντική εκπροσώπηση με κεντρικό σύνθημα το “Δεν Ξεχνώ” αλλά και αισθητή την διατράνωση του αιτήματος για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού μετά από πέντε δεκαετίες κατοχής.

Γιάννης Στρουμπάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Γιώργος Καρλάφτης, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και Αλέξης Βαφειάδης. (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Την ίδια στιγμή, η έντονη παρουσία της νεολαίας, η μαζική παρουσία μικρών και μεγαλύτερων μαθητών από τα Ημερήσια και απογευματινά σχολεία της ομογένειας, όπως επίσης και η πολύ ενεργή συμμετοχή κοινοτήτων από τη Νέα Ιερσέη έδωσαν ένα ακόμη πιο ξεχωριστό χρώμα στην παρέλαση, η οποία ολοκληρώθηκε ακριβώς στις 5 το απόγευμα, με τα κενά να είναι μικρότερα σε σχέση με άλλα χρόνια.

Παράλληλα, στη μνήμη του θεατή θα μείνουν τα ασφυκτικά γεμάτα άρματα των Κοινοτήτων, με τα παιδιά, τις ελληνικές σημαίες και τις παραδοσιακές στολές να έχουν τον πρώτο λόγο, όπως και το βαθύ γαλανόλευκο στα πεζοδρόμια και τις εξέδρες, που παρέμειναν υπομονετικά αξιοποιώντας και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία που άγγιξε τους 73 βαθμούς Φαρενάιτ.

Στην παρουσίαση της παρέλασης ήταν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Φιλιππίδης και Δημήτρης Φίλιος, όπως επίσης και η Νομική Καστανά, ενώ υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη από πλευράς της ERT WORLD, η οποία θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένα τις επόμενες ημέρες.

Γιώργος Καλατζής, Νίνα Κασσιμάτη, Γιάννης Στρουμπάκης, Αικατερίνη Νασίκα, Στέφανος Κασσελάκης, Γιώργος Καρλάφτης, Φίλιπ Κρίστοφερ, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Αλέξης Βαφειάδης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Φίλιππος Φόρτωμας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος στην εξέδρα των επισήμων (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παρελαύνουν στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, παρελαύνει με την ελληνική σημαία. (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς συνεχίζουν την παρέλαση προς την 69η Οδό (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Θερμή χειραψία ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη και τον Γερουσιαστή Τσακ Σούμερ (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Η μπάντα του NYPD παρήλασε ξανά στην ελληνική παρέλαση της 5ης Λεωφόρου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Κόσμος με σημαίες στις εξέδρες της 5ης Λεωφόρου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ένα ζευγάρι κρατά ελληνικές και αμερικανικές σημαίες στην παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το άρμα με τις κοπέλες του διαγωνισμού Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2024 διασχίζειτην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Γαλανόλευκο πλάνο από το πεζοδρόμιο μπροστά από το Σέντραλ Πάρκ (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Χαμόγελα και ελληνικές σημαίες από μικρούς και μεγάλους που παρακολουθούν την παρέλαση (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο Γιάννης Νικολόπουλος με το άλογο παρέλασε ξανά ως Καραϊσκάκης, αποσπώντας το χειροκρότημα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Οι εκφωνητές της παρέλασης, όπου διακρίνονται οι Δημήτρης Φίλιος, Δημήτρης Φιλιππίδης και Νομική Καστανά (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Οι μαθητές από το σχολείο του Καθεδρικού παρελαύνουν ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Γελαστά πρόσωπα και μεγάλη συμμετοχή στο μπλοκ του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάους Σημείου Μηδέν (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Δυναμικό “παρών” στην παρέλαση από πλευράς του ελληνοαμερικανικού οργανισμού HANAC (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Η Διευθύντρια Κοινωνικών Υπηρεσιών της HANAC, Σοφία Πάγια και συνάδελφοί της στην παρέλαση (Ε.Κ/Χ. Αθανασάτος)
Οι ομάδες των Ακαδημιών Ελευθέρια – Παγκύπριος παρελαύνουν στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με αποτέλεσμα τα μηνύματα για την Μεγαλόνησο να έχουν την τιμητική τους (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
“Δεν Ξεχνώ” ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της Κύπρο-Αμερικανικής κοινότητας, που διατράνωσε το αίτημα για δίκαιη λύση στο Κυπριακό (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το Ελληνικό Σχολείο “Πλάτων” του Μπρούκλιν, με την μαθητική μπάντα που δίνει ξεχωριστή χροιά στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο Διευθυντής του Σχολείου “Πλάτων”, Πέτρος Φουρνιώτης, με εκπαιδευτικούς (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το άρμα της Κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πορτ Ουάσιγκτον (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Η εκπαιδευτικός Ελευθερία Οίκουτα στις εξέδρες των επισήμων, ανεμίζοντας μια ελληνική σημαία (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Τα παιδιά της νεότερης γενιάς, με μικρές και μεγάλες ελληνικές σημαίες, έδωσαν μια ακόμη αχτίδα αισιοδοξίας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Πλημμύρισε από ελληνικές σημαίες η 5η Λεωφόρος (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το άρμα της Θεσσαλιακής Αδελφότητας Ασκληπιός (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το μπλοκ της Κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής Μπρονξ με τον π. Βασίλειο Λούρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Τα παιδιά του Ελληνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου της Κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής Μπρονξ στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ελληνικές σημαίες σε κάθε γωνιά της 5ης Λεωφόρου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο ηθοποιός Στρατός Τζώρτζογλου στην εξέδρα των επισήμων (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ελληνικές σημαίες και παραδοσιακές στολές από τους παρελαύνοντες (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ένα ζευγάρι Ελληνοαμερικανών παρακολουθεί την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μια από τις μεγάλες ελληνικές σημαίες που απλώθηκαν στην 5η Λεωφόρο κατά την διάρκεια της παρέλασης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το άρμα της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας παρελαύνει στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Τα μπλοκ των σωματείων της Ναυπακτίας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο Βασίλειος Γουρνέλος παρελαύνει στην 5η Λεωφόρο με τον Διπλάτανο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το άρμα της Παγχιακής Κοινότητας Κοραή στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το στέλεχος της Μ.Α. της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ειρήνη Σωτηροπούλου, με την μητέρα της, Γεωργία (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μια οικογένεια Ελληνοαμερικανών, που απαρτίζεται από ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, παρακολουθεί την παρέλαση από τις εξέδρες (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο Σύλλογος Βρονταδουσιών Χίου Όμηρος παρελαύνει στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το άρμα του Συλλόγου Καστοριανών Ομόνοια διασχίζει την 5η Λεωφόρο, με ελληνικές σημαίες (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το άρμα της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Διακρίνονται ο Μ.Α. Ευάγγελος Σέκερης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, η Νίνα Κασσιμάτη, ο Σάββας Τσίβικος, η Πρέσβης Αικατερίνη Νασίκα και ο Αλέξης Βαφειάδης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μια λιμουζίνα με στελέχη του Τίμιου Σταυρού Μπρούκλιν (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το μπλοκ της Κοινότητας Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μικρά κορίτσια και αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές και κρατώντας ελληνικές σημαίες στο άρμα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μια μεγάλη ελληνική σημαία στο μπλοκ της Κοινότητας Αναστάσεως του Μπρούκβιλ (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μικροί και μεγάλοι παρελαύνουν από την Κοινότητα Αναστάσεως του Μπρούκβιλ (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το πανό της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο ιερατικός προϊστάμενος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Τα παιδιά της JOY και GOYA της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μικροί και μεγάλοι στο άρμα της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μαθητές με ελληνικές σημαίες στο άρμα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Με μια μεγάλη ελληνική σημαία διασχίζουν την 5η Λεωφόρο μαθητές του Αγίου Δημητρίου Αστόριας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Δυο μικρά κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές από τον Άγιο Δημήτριο Αστόριας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το μπλοκ των μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Τα μικρότερα παιδιά του Αγίου Δημητρίου συμμετείχαν μαζικά στην παρέλαση (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μια εκπαιδευτικός από το σχολικό συγκρότημα της Αγίας Αικατερίνης παρελαύνει με μαθήτρια της (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Με το σύνθημα “Ελευθερία Ή Θάνατος” παρελαύνουν νεαρά παιδιά στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Παρέλαση με ελληνικές και κυπριακές σημαίες στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Ο φοιτητικός σύλλογος του Πανεπιστημίου NYU παρελαύνει στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Το μπλοκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Απόστολο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Υψωμένες ελληνικές σημαίες από τα παιδιά της Νέας Ιερσέης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Μικροί και μεγάλοι παρελαύνουν με ελληνικές σημαίες στην 5η Λεωφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ