x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιεράρχες, ιερείς και ομογενείς μιλούν στον «Ε.Κ.» για το θανατηφόρο δυστύχημα

ΒΟΣΤΩΝΗ. Κι άλλοι ιεράρχες, ιερείς, ομογενείς μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» για το πολύνεκρο δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη, γεγονός το οποίο φανερώνει τα αισθήματα που διακατέχουν όλα τα διαστρώματα της Ομογένειάς μας.

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος δήλωσε, πως «κάθε δυστύχημα που γίνεται φέρνει στη σκέψη μας θλίψη και στενοχώρια, αλλά αυτού του μεγέθους και μάλιστα με νέα παιδιά είναι ένα τραγικό γεγονός και μόνο στην προσευχή μπορούμε να βρούμε θαλπωρή. Τελέσαμε ήδη στους ναούς και θα τελέσουμε επιμνημόσυνες δεήσεις για την ανάπαυση αυτών των αδικοχαμένων παιδιών. Τίποτε άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε».

His Eminence Metropolitan Alexios of Atlanta speaks at the plenary session of the 44 Clergy Laity Congress in Boston (Photo by TNH/Theodore Kalmoukos)
Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΊΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ είπε: «Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσει κανείς τον ανείπωτο πόνο και την οδύνη που αισθανόμεθα, κλήρος και λαός της Μητρόπολης Σικάγου, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια τόσων αθώων νέων ανθρώπων.

Θρηνούμε και συμπάσχουμε, προσευχόμενοι προς τον Πανάγαθο Θεό, για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος και για την απάλυνση του πόνου των δικών τους ανθρώπων.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Εύχομαι και προσεύχομαι για την ταχύτατη αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών και την πλήρη επούλωση των τραυμάτων της ψυχής όλων των συμπατριωτών μας που βίωσαν τον όλεθρο».

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Ηλίας Μανώλης δήλωσε: «Οι καρδιές των ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο πονούν για το τρομερό δυστύχημα των τρένων στην Ελλάδα. Προσεύχομαι για τις οικογένειες των θυμάτων και για όλους τους ήρωες που βοήθησαν να σωθούν άνθρωποι. Ελπίζω οι υπεύθυνοι να υποστούν τις αυστηρότερες τιμωρίες».

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Ηλίας Μανώλης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΗΛΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ο Δημήτριος Τσούμπανος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, αλλά και της Πανηπειρωτικής, είπε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα μας και ο ελληνικός λαός, τις τελευταίες ημέρες, ζει μία τραγωδία και ντύθηκε σε πένθος με το μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών. Ατύχημα πού συνέβη από ανθρώπινο λάθος και το οποίο ξεσκέπασε ένα σύστημα πεπαλαιωμένο ηλικίας πάνω από 40 χρόνων. Ενα σύστημα που δεν έχει ουδένα τρόπο ασφαλείας και αποτροπής, και περίμεναν να συμβεί αυτή η μεγάλη τραγωδία, για να βοηθήσει μελλοντικώς να μην χαθούν και άλλες ψυχές, ιδιαίτερα νέες ψυχές που η Ελλάδα μας τις χρειάζεται όλως ιδιαίτερα σήμερα».

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Δημήτρης Τσούμπανος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο πρόεδρος της «Παιδείας» Ηλίας Τομάζος ανέφερε: «Λυπάμαι για το δυστύχημα αλλά λυπάμαι και για την πατρίδα μας. Οπως όλος ο κόσμος είμαι και εγώ βαθύτατα θλιμμένος για το φριχτό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Είναι δυστυχώς μία ακόμη τραγωδία στην πατρίδα μας που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Σήμερα ο νους μου δεν πηγαίνει στο να καταλογίσει ευθύνες σε κανένα. Το πρόβλημα με τους ελληνικούς σιδηροδρόμους δεν είναι των τελευταίων ετών. Σήμερα ο νους μου στρέφεται ειδικά στα νέα παιδιά. Πολλά από τα παιδιά αυτά ήταν σπουδαστές που επέστρεφαν στα σχολεία τους.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρία; “Παιδεία” Ηλίας Τομάζος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σκέπτομαι τον ανείπωτο πόνο των γονέων, παππούδων, συγγενών και φίλων των παιδιών αυτών. Μαζί με όλο τον Ελληνισμό όπου γης εκ μέρους του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ‘Παιδεία’ και εκ μέρους του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής ‘Απόλλων’ προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών αυτών που έφυγαν».

Ο Φυσικός επιστήμονας Βασίλης Παπανικολάου δήλωσε: «Μετά το σοκ, τη θλίψη, τη συμπόνια και την οργή έρχεται η ώρα της περισυλλογής. Γιατί πάλι μια τέτοια πολύνεκρη καταστροφή, αποτέλεσμα της πολιτικής αδιαφορίας, έλλειψης προγραμματισμού και συντονισμού, εκσυγχρονισμού και διαφθοράς; Ηταν στο πεπρωμένο να προστεθεί ένα ακόμα θλιβερό συμβάν στις πολύνεκρες καταστροφές: Φωτιές στην Πελοπόννησο (2007) και στο Μάτι (2018), πλημμύρα στη Μάνδρα (2017) για να απαριθμήσω τις πιο πρόσφατες και σοβαρότερες.

Ο Φυσικός επιστήμων Βασίλης Παπανικολάου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην Ελλάδα; Τη χώρα του πολιτισμού και των αυθεντιών στις τέχνες, επιστήμες και επιχειρήσεις; Δυστυχώς η μεγάλη μας και θαυμαστή χώρα πάσχει από ανίατο νόσημα».

Ο π. Ρωμανός Καράνος, καθηγητής της Σχολής και προϊστάμενος της κοινότητας του Μπρόκτον είπε: «Μπροστά σε τέτοια τραγωδία δεν υπάρχουν λόγια, μόνο πόνος και προσευχή. Στον Ευαγγελισμό του Μπρόκτον, αναπέμψαμε δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων, όπως είμαι βέβαιος ότι έκαναν πολλοί αδελφοί στην Ελλάδα και εδώ. Την οικτρή κατάσταση των τρένων στην πατρίδα δυστυχώς τη γνωρίζαμε όλοι. Εύχομαι η τραγωδία αυτή να γίνει αφορμή για βελτίωση. Πάντως, μια αχτίδα φωτός μέσα σε όλο αυτόν τον πόνο είναι ο ηρωισμός του 20χρονου Ανδρέα και άλλων παιδιών που έσωσαν συνανθρώπους τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Ο Θεός να τους ευλογεί πάντοτε».

Ο π. Ρωμανός Καράνος, προϊστάμενος του Ευαγγελισμού του Μπρόκτον και καθηγητής της Σχολής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΡΟΚΤΟΝ

Ο Κώστας Τραβαγιάκης, Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε: «Είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα μου από αυτό το τραγικό γεγονός που δεν με αφήνουν να πωτίποτα. Αισθάνομαι μόνο θλίψη και αγανάκτηση, γιατί να πληρώσουν πάλι αθώοι άνθρωποι την αδιαφορία του πολιτικού συστήματος της πατρίδας μας. Βλέπεις γνωρίζω ένα από τα αθώα θύματα».

Ο Α αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Κώστας Τραβαγιάκης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η εκπαιδευτικός Αθηνά Κρομμύδα, είπε: «Ανείπωτη οδύνη και πόνος αβάσταχτος! Μούδιασε η Οικουμένη στο άκουσμα του ξαφνικού, του άδικου, του μαρτυρικού, του πρωτόγνωρου χαμού τόσων υπάρξεων. Νεάνιδες και νεανίες άλκιμοι, με όνειρα και σφρίγος, με φλόγα στην καρδιά και με χαμόγελο στα χείλη, πώς, Θεέ μου, εξανεμίστηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη; Πού πήγαν τα βλαστάρια μας; Πού χάθηκε τόση χαρά, τόση αγάπη; Πού πήγε η Άνοιξη; Πώς σκοτείνιασε ο ήλιος, πού βασίλεψε το φεγγάρι; Ποιος θα παρηγορήσει τη δόλια, την τραγική μάνα, τον άμοιρο πατέρα, τα δύστυχα παιδιά, τα αδέρφια, τους φίλους, τους συγγενείς, το πανελλήνιο; Ποιος θα μας εξηγήσει τι έγινε, πώς έγινε, γιατί έγινε; Γιατί νους ανθρώπου δεν το αντέχει… δεν το βαστά… δεν το καταλαβαίνει…».

Η κ. Αθηνά Κρομμύδα, φιλόλογος-πρόεδρος Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής
Η κ. Αθηνά Κρομμύδα, φιλόλογος-πρόεδρος Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”

Ο π. Αθανάσιος Νένες προϊστάμενος των Ταξιαρχών του Γουότερτάουν, είπε: «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από αυτό το αποτρόπαιο εγκληματικό δυστύχημα. Ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους με τόσο άδικο τρόπο και να δίνει δύναμη και στήριξη  στις οικογένειες των θυμάτων που κατά μεγαλύτερο ποσοστό ήταν νέοι άνθρωποι γεμάτοι όνειρα και διάθεση για την ζωή τους».

Ο π. Αθανάσιος Νένες προϊστάμενος των Ταξιαρχών του Γουότερταουν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κατσιούλης σημείωσε: «Αυτό που έγινε δείχνει την ανευθυνότητα, την αδιαφορία και τη μη πρόληψη από όλους τους υπεύθυνους της κίνησης των τρένων όπως ακούμε και σε αλλά μέρη της χώρας. Τραγωδία. Μη τήρηση των κανονισμών και των νόμων. Να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια όλοι, κυρίως αυτοί που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την τραγωδία. Σιωπή από όλους. Να μιλήσουν και να θρηνήσουν μόνο αυτοί που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Μόνο αυτοί πραγματικά νιώθουν τον πόνο που τους προξένησαν».

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κατσιούλης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ικανοποίησή τους για την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασαν στον «Εθνικό Κήρυκα» ορισμένοι από τους εκπροσώπους των ελληνοαμερικανικών οργανισμών που έδωσαν το «παρών» στην οικία του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, την περασμένη Τετάρτη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ