x
 

Υγεία

Λείπει ο ύπνος στους Αμερικανούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση

15 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πλειοψηφία των Αμερικανών δηλώνει ότι θα αισθανόταν καλύτερα αν μπορούσε να κοιμάται περισσότερο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ομως στις ΗΠΑ, το πνεύμα της σκληρής δουλειάς και της προσωπικής ανέλιξης είναι πανταχού παρόν, τόσο στις απαρχές της χώρας όσο και στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Και το να κοιμάται κανείς αρκετά μπορεί να φαντάζει όνειρο.

Η δημοσκόπηση της Gallup, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, διαπίστωσε ότι το 57% των Αμερικανών δηλώνει ότι θα αισθανόταν καλύτερα αν μπορούσε να κοιμάται περισσότερο, ενώ μόνο το 42% δηλώνει ότι κοιμάται όσο χρειάζεται. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της Gallup από το 2001 -το 2013, όταν οι Αμερικανοί ρωτήθηκαν για τελευταία φορά, ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο- το 56% έλεγε ότι κοιμάται όσο χρειάζεται και το 43% ότι δεν κοιμάται.

Οι νεότερες γυναίκες, κάτω των 50 ετών, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι δεν ξεκουράζονται αρκετά.

Η δημοσκόπηση ζήτησε επίσης από τους ερωτηθέντες να αναφέρουν πόσες ώρες κοιμούνται συνήθως ανά νύχτα: Μόνο το 26% δήλωσαν ότι κοιμούνται οκτώ ή περισσότερες ώρες, που είναι περίπου οι ώρες που συνιστώνται σύμφωνα με τους ειδικούς για την υγεία και την ψυχική ευεξία. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς, το 53%, ανέφεραν ότι κοιμούνται έξι έως επτά ώρες. Και το 20% δήλωσε ότι κοιμάται πέντε ώρες ή λιγότερο, σημειώνοντας αλματώδη αύξηση σε σχέση με το 14% που ανέφερε ότι κοιμάται λιγότερο το 2013.

Οι λόγοι δεν είναι ακριβώς σαφείς

Η δημοσκόπηση δεν εξετάζει τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί δεν κοιμούνται όσο χρειάζονται, και δεδομένου ότι η Gallup έθεσε για τελευταία φορά το ερώτημα το 2013, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αναλύουν τον ιδιαίτερο αντίκτυπο των τελευταίων τεσσάρων ετών και της εποχής της πανδημίας.

Αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο, λέει η Σάρα Φιορόνι (Sarah Fioroni), ανώτερη ερευνήτρια στην Gallup, είναι η μετατόπιση την τελευταία δεκαετία ως προς το ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα ωφελούνταν από περισσότερο ύπνο και ιδιαίτερα η αλματώδης αύξηση του αριθμού εκείνων που λένε ότι κοιμούνται πέντε ή λιγότερες ώρες.

«Αυτή η κατηγορία των πέντε ή λιγότερων ωρών … σχεδόν δεν υπήρχε το 1942», δήλωσε η Φιορόνι.

Στη σύγχρονη αμερικανική ζωή, υπήρξε επίσης «αυτή η διάχυτη πεποίθηση σχετικά με το πως ο ύπνος ήταν περιττός – ότι ήταν αυτή η περίοδος αδράνειας όπου ελάχιστα έως τίποτα δεν συνέβαιναν στην πραγματικότητα και ότι καταλάμβανε χρόνο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα», δήλωσε ο Τζόζεφ Ντζιερζέφσκι (Joseph Dzierzewski), αντιπρόεδρος για την έρευνα και τις επιστημονικές υποθέσεις στο Εθνικό Ιδρυμα Υπνου.

Υπάρχει και ένα πολιτιστικό υπόβαθρο σε όλα αυτά

Γιατί λοιπόν είμαστε ξύπνιοι όλη την ώρα; Ενας πιθανός λόγος για την αϋπνία των Αμερικανών είναι πολιτιστικός – μια μακροχρόνια έμφαση στην εργατικότητα και την παραγωγικότητα.

Εν μέρει το πλαίσιο είναι πολύ παλαιότερο από τη μετατόπιση που καταγράφεται στη δημοσκόπηση. Περιλαμβάνει τους Προτεστάντες από ευρωπαϊκές χώρες που αποίκισαν τη χώρα, δήλωσε ο Κλοντ Φίσερ (Claude Fischer), καθηγητής Κοινωνιολογίας στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Το σύστημα πεποιθήσεών τους περιλάμβανε την ιδέα ότι η σκληρή εργασία και η ανταμοιβή με επιτυχία ήταν απόδειξη της θεϊκής εύνοιας.

«Αποτελούσε βασικό μέρος της αμερικανικής κουλτούρας για αιώνες», είπε. «Θα μπορούσατε να προβάλλετε το επιχείρημα ότι … στην εκκοσμικευμένη μορφή της με την πάροδο των αιώνων γίνεται απλώς μια γενική αρχή ότι το ηθικά σωστό άτομο είναι κάποιος που δεν σπαταλάει τον χρόνο του».

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νέα έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο κατά του ιού HPV προλαμβάνει τον καρκίνο στους άνδρες, καθώς και στις γυναίκες, αλλά λιγότερα αγόρια από ό,τι κορίτσια κάνουν τα εμβόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ