x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λιγότερες επισκέψεις για χαρτιά στα προξενεία – Ο γεν. πρόξενος στην Τάμπα Φλόριδας μιλά στον «Ε.Κ.»

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Οι ομογενείς μπορούν στο εξής να αποφεύγουν τις επισκέψεις στα προξενεία της Ελλάδος για την τακτοποίηση πολλών, αλλά όχι όλων των γραφειοκρατικών τους αναγκών. Συγκεκριμένα, μπορούν τώρα να εξυπηρετούνται με τη χρήση του τηλεφώνου τους.

Σε σχετικές δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, αναφέρθηκε στη νέα αυτή δυνατότητα που προσφέρεται κατά τους τελευταίους μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι όλες τις υπηρεσίες του gov.gr, είναι να προηγηθεί πιστοποίηση του αμερικανικού κινητού τηλεφώνου των ομογενών.

Ο κ. Τσώκος είπε πως είναι γνωστό στην Ελλάδα, ότι πάρα πολλές ενέργειες με το δημόσιο γίνονται μέσω του gov.gr και δεν χρειάζεται οι πολίτες να πηγαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των δήμων.

Ο γενικός πρόξενος είπε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή το gov.gr έχει ξεπεράσει τις 1.500 πράξεις τις οποίες μπορεί κανείς να κάνει on line, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί ο ίδιος, ως φυσική παρουσία, στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο ομοσπονδιακός βουλευτής από τη Φλόριδα, Γκας Μπιλιράκης (αριστερά) σε συζήτηση με τον γενικό πρόξενο, Λουκά Τσώκο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Για να μπορεί, όμως, κάποιος να χρησιμοποιεί όλες αυτές τις υπηρεσίες του gov.gr θα πρέπει να έχει, αυτό που λέμε «διπλή πιστοποίηση». Η αρχική πιστοποίηση είναι με τους κωδικούς taxisnet, εάν κάποιος τους έχει. Εάν δεν τους έχει, μπορεί και με το web banking ελληνικής τράπεζας.

Οταν γίνει αυτή η ταυτοποίηση, εάν κάποιος θέλει να κάνει μια εξουσιοδότηση, ή μια υπεύθυνη δήλωση, για παράδειγμα, αλλά όχι πληρεξούσιο, για το οποίο συνεχίζει να είναι απαραίτητη η παρουσία στο προξενείο, δεν χρειάζεται να πάει στο προξενείο, αλλά μπορεί να την κάνει κατ’ ευθείαν από το κομπιούτερ του, από το σπίτι του, ή το χώρο εργασίας του.

Ο κ. Τσώκος επανέλαβε ότι για να γίνει αυτό, πρέπει να έχει την ταυτοποίηση με το αμερικανικό κινητό τηλέφωνό του. Οταν ολοκληρωθεί το κείμενο, του έρχεται ένας εξαψήφιος κωδικός στο τηλέφωνό του τον οποίο χρησιμοποιεί στη συνέχεια.

Ετσι, η υπεύθυνη δήλωση ή εξουσιοδότηση ετοιμάζεται και μπορεί ο ενδιαφερόμενος να την τυπώσει και μετά να τη στείλει στην Ελλάδα, σ’ έναν δικηγόρο, ή σ’ έναν λογιστή, προκειμένου να κάνει τις πράξεις που θέλει.

Ο Ελληνας γενικός πρόξενος τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας, είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη διευκόλυνση στους ομογενείς οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν στα προξενεία για υπεύθυνες δηλώσεις ή εξουσιοδοτήσεις. Μπορούν μ’ αυτό τον τρόπο να το κάνουν κατ’ ευθείαν από τον υπολογιστή τους.

«Αλλά, θα πρέπει, προηγουμένως», υπογράμμισε ο κ. Τσώκος, «να κάνουν μια αρχική ταυτοποίηση του αμερικανικού κινητού τους το οποίο θα πρέπει να κάνουν με το προξενείο ή, εναλλακτικά, όταν πάνε στην Ελλάδα, να πάνε σε κάποιο ΚΕΠ να το κάνουν εκεί. Υπάρχει, λοιπόν, αυτή η δυνατότητα που δεν υπήρχε προηγουμένως».

Οπως είπε ο κ. Τσώκος, όσο περισσότερο θα γίνεται γνωστή η εν λόγω καινοτομία, τόσο και θα αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων να επωφεληθούν από αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε πριν λίγο να υπαχθούν τα Μετόχια της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας στην Αρχιεπισκοπή, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη γνωμάτευση που έκανε η αρμόδια επιτροπή επί των Ιδρυμάτων του Εξωτερικού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ