x
 

Πολιτική

Μάχες χαρακωμάτων και για την τελευταία ψήφο εν όψει των Προεδρικών εκλογών

01 Φεβρουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τελευταία 24ωρα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, οι μηχανισμοί των επιτελείων ανεβάζουν στροφές. Ανοίγουν διαρκώς μέτωπα και ανταλλάσσουν πυρά ανεβάζοντας τους τόνους, ενώ την ίδια ώρα προβαίνουν σε κινήσεις εντυπώσεων. Υποψήφιοι και επιτελεία εξαπολύουν επίθεση σε όλα τα μέτωπα της προεκλογικής εκστρατείας, μετρώντας κυριολεκτικά αντίστροφα για το άνοιγμα της κάλπης. Παράλληλα, βασικός στόχος είναι η αποφυγή των λαθών. Το βασικό στοίχημα των τελευταίων ωρών είναι η συσπείρωση όλων γύρω από τον υποψήφιό τους. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται είναι μία γενική οργανωτική κινητοποίηση όλων των επιτελείων, όχι μόνο μέσα από την εκστρατεία πόρτα σε πόρτα αλλά και μέσα από επικοινωνιακές κινήσεις.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι… παλεύουν με τον χρόνο και πραγματοποιούν επαφές και συγκεντρώσεις. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου, ποντάρει στον κομματικό πατριωτισμό. Η συσπείρωση του κόμματός του κινείται χαμηλά κι αυτό προβληματίζει. Στο «γήπεδο» της προεκλογικής μπήκε δυναμικά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλώντας τον κόσμο του ΔΗΣΥ σε κάθε συγκέντρωση να δουλέψει για τον υποψήφιο του κόμματος, τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ένας άνδρας περπατάει μπροστά από μια αφίσα προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία, Κύπρος, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023. (AP Photo/Petros Karadjias)

Στο στρατόπεδο Μαυρογιάννη ο στόχος είναι η ενίσχυση των δυνάμεων και απευθύνεται πιο έντονα προς τους ψηφοφόρους του κέντρου. Σημειώνεται πως πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ, πρώην Υπουργοί και προσωπικότητες προερχόμενες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δήλωσαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. «Τεχνοκράτες, Επιστήμονες, Πρώην Αξιωματούχοι, Πολιτικοί, άτομα της Οικονομίας, του Επιχειρείν, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, άτομα με διαφορετικές αφετηρίες και ιδεολογικούς προσανατολισμούς δυναμώνουν τη φωνή της Αλλαγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου Μαυρογιάννη, για τις 240 προσωπικότητες που υπογράφουν την κοινή δήλωση.

Τη στήριξή τους προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη εξέφρασαν με γραπτή δήλωσή τους, ακαδημαϊκοί. «Εμείς, οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, ως υπηρετούντες το λειτούργημα του ακαδημαϊκού και πανεπιστημιακού δασκάλου και ταυτόχρονα ως ενεργά και ευαισθητοποιημένα μέλη της κοινωνίας και της πολιτείας μας, αφουγκραζόμαστε τη βαθύτερη ανάγκη του κοινωνικού και πολιτικού συνόλου του τόπου μας για εκ βάθρου ανανέωση των θεσμών και λειτουργιών του πολιτικού μας συστήματος και για ουσιαστική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και αναγκών της κοινωνίας μας. Συμμετέχουμε ενεργά στη δημοκρατική αυτή διαδικασία, με σκοπό την παραγωγική συνεισφορά στη θεραπεία των κακώς κειμένων και των παθογενειών του πολιτικού και κοινωνικού μας βίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση, προσθέτοντας πώς «έχοντας μελετήσει με προσοχή τα προεκλογικά προγράμματα, τις διακηρύξεις, καθώς και τον πολιτικό βίο ενός εκάστου των υποψηφίων, έπειτα από μακρά συζήτηση και προβληματισμό, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του δόκτορος Νίκου Χριστοδουλίδη».

Μία γυναίκα περπατάει μπροστά από μια αφίσα προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη, στη Λευκωσία, Κύπρος, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023. (AP Photo/Petros Karadjias)

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «η απόφασή μας αυτή υπήρξε απόρροια της διαπίστωσης ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενός πανεπιστημιακού δασκάλου, διπλωμάτη, πολιτικού και ενεργού πολίτη, διαθέτει τα εχέγγυα της αξιοπιστίας, της εντιμότητας, της κατάρτισης, καθώς και της παραγωγής και εφαρμογής δημόσιων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του οράματος για ανανέωση και θα φέρουν την αλλαγή και την πρόοδο στον τόπο μας».

2.000 αστυνομικοί

Πέραν των δύο χιλιάδων μελών της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός, για την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο εκπονήθηκε σχέδιο δράσης για επιτήρηση της διαδικασίας ψηφοφορίας καθώς και αστυνόμευσης διάφορων άλλων σημείων, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε παρατράγουδα.

Αφίσα προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου, στη Λευκωσία, Κύπρος, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023. (AP Photo/Petros Karadjias)

Στο αρχηγείο αστυνομίας από το πρωί θα λειτουργεί στην ΜΜΑΔ κέντρο χειρισμού κρίσεως, που θα έχει τον γενικό συντονισμό της γιγαντιαίας επιχείρησης σε παγκύπρια βάση, ενώ ταυτόχρονα στις πόλεις ξεχωριστά θα στηθούν επαρχιακά κέντρα επιχειρήσεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ