x

Πολιτική

Με ευρωπαϊκή στήριξη 657 εκατ. γίνεται πραγματικότητα ο EuroAsia Interconnector

27 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Εξαιρετικά νέα με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο», χαρακτήρισε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου την έγκριση ποσού ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector. Το έργο της κατασκευής ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας 2.000 μεγαβάτ, θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και έρχεται σε μια στιγμή που με τις αρνητικές εξελίξεις για τον EastMed τα πράγματα φαίνονταν να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Πηλείδου χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποδεικνύοντας ότι η εξασφάλιση της χορηγίας €687 εκατομμυρίων από την ΕΕ για το έργο EusoAsia Interconnector ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Με την ολοκλήρωση του έργου, επισήμανε, αναμένεται ότι περισσότερες επενδύσεις θα εισρεύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανέφερε επίσης ότι το ποσό της χορηγίας που εγκρίθηκε για τον EuroAsia Interconnector είναι το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί ιστορικά για έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, ο φορέας υλοποίησης είχε αιτηθεί το ποσό των €687 εκατ. για κατασκευαστικές εργασίες στο σκέλος Κύπρου – Κρήτης, και η έγκριση που λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά σχεδόν στο σύνολο αυτού του ποσού και ανέρχεται σε περίπου €657 εκατομμύρια. Το συνολικό κόστος της φάσης αυτής ανέρχεται σε €1,57 δισεκατομμύρια. Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής εργου του EuroAsia, Γώργος Κίλλας ανέφερε πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί τιμή και αναγνώριση των προσπαθειών, οι οποίες ξεκίνησαν το 2011 με στόχο την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας μας, του τελευταίου κράτους μέλους της ΕΕ που εξακολουθεί να βρίσκεται πλήρως ενεργειακά απομονωμένο και τη διασφάλιση της ενεργειακής της ασφάλειας.

Σύμφωνα με σχόλιο του ΑΡ η κίνηση προς μια καλωδιακή σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να έχει αντικαταστήσει τα σχέδια για τον ΕastMed – τη σύνδεση αγωγού Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από υπάρχοντα και πιθανά κοιτάσματα στην Ευρώπη. Η υποστήριξη για το λεγόμενο έργο του αγωγού East Med έχει μειωθεί εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τη σκοπιμότητά του καθώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις του στο περιβάλλον, σημειώνεται.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνεται, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μελέτες για τη σκοπιμότητα του αγωγού εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για να φτάσει το φυσικό αέριο στις αγορές. Μεταξύ των πιο πιθανών επιλογών είναι η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου σε αιγυπτιακές μονάδες επεξεργασίας όπου θα υγροποιείται για εξαγωγή με πλωτή μονάδα, αναφέρει το ΑΡ.

Γεωπολιτική αναβάθμιση

Σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει πως η  Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση – ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορηγία ύψους 657 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος  EuroAsia Interconnector μέσω του οποίου συνδέονται  τα εθνικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Σημειώνει επιπλέον ότι το εν λόγω έργο περιλαμβάνεται σε αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να συμπεριλάβει στο «Σχέδιο Κύπρος – το αύριο», μέσα στα πλαίσια της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, και ως εκ τούτου θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση από την ΕΕ ύψους 100 εκατομμύριων ευρώ.

Τονίζει πως «με την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και αναδεικνύεται πρακτικά η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ. Είναι ένας σημαντικός σταθμός στις στρατηγικές επιλογές των τριών χωρών που αναβαθμίζει τους ενεργειακούς στόχους της περιοχής».

Τέλος, αναφέρει πως «το έργο  τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διασφαλίζει την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, προσφέρει την ασφάλεια εφοδιασμού, διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενισχύει την προσπάθεια για ανταγωνιστικότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και επιτρέπει την αυξημένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρότερες πηγές, ιδίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνδέοντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με το  σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως «χάρις στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το έργο EuroAsia Interconnector γίνεται πραγματικότητα. Η έγκριση των 657 εκ. € από τον Μηχανισμό Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», τερματίζει την ενεργειακή μας απομόνωση και συνδέει την Αν. Μεσόγειο με την Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτει ότι πρόκειται για «ένα έργο που διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας και ανοίγει δρόμους στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύοντας παράλληλα τους στόχους μας για μετάβαση στην πράσινη οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας