x

Πολιτική

Με μηνύματα για Κυπριακό η τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΞ

01 Μαρτίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μηνύματα για Κυπριακό και ΕΕ έστειλε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο, σημειώνοντας την προσήλωση της εξωτερικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάγκη για επανένωση εντός πλαισίου ΟΗΕ.

Έκανε επίσης λόγο για ανάδειξη του διπλωματικού σώματος ως μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, με βαρύτητα πολύ μεγαλύτερη του μεγέθους της Κύπρου και μίλησε για μια δραστήρια παρουσία εντός ΕΕ και μια ακόμα πιο πετυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.

Μιλώντας κατά την τελετή ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών «σε ένα εξαιρετικό επιστήμονα, ακαδημαϊκό, Πρόεδρο του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου, καταρτισμένο και σε συνταγματικά θέματα και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό Εξωτερικών του είπε ότι «παραλαμβάνετε ένα Υπουργείο με λειτουργούς ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, που θα σας στελεχώσουν, θα σας καταρτίσουν και θα συνεργαστούν μαζί σας όπως συνεργάστηκαν με κάθε Υπουργό που πέρασε από αυτό το Υπουργείο».

Ανέφερε ότι ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος αφού το Υπουργείο είχε να αντιμετωπίσει το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για την προσπάθεια που καταβλήθηκε «να διασφαλιστεί χωρίς καμιά αμφιβολία η δυτικόστροφη εξωτερική πολιτική της Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κόμπος εξέφρασε τη χαρά του που παραλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών από τον κ. Κασουλίδη. «Η δική σας προσφορά, η εμπειρία σας, η σοφία σας, είναι κάτι που είναι εμπεδωμένο εκεί που πράγματι μετρά, στη συνείδηση του κόσμου, στους ομολόγους σας, τους συναδέλφους, τους συνεργάτες στο Υπουργείο. Όπως συζητήσαμε και στην κατ’ ιδίαν μας συνάντηση με την άδεια σας θα προστρέχω στη δική σας σοφία και θα επιζητώ τη συμβουλή σας», του είπε.

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό του Υπουργείου, σημείωσε ότι «έχοντας επίγνωση ότι η εικόνα και η φωνή μας σήμερα απευθύνεται σε ένα ακροατήριο πολύ μεγαλύτερο του χώρου που βρισκόμαστε, θέλω να στείλω ένα ευρύτερο μήνυμα: Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία και η εξωτερική της πολιτική παραμένουν αμετακίνητα προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με σαφή προσανατολισμό και δέσμευση στις αρχές και αξίες της Ένωσης και με ό,τι τούτο συνεπάγεται».

«Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Κυπριακό είναι για εμάς ζήτημα επιβίωσης. Αποτελεί άξονα της πολιτικής μας, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε μονοθεματικοί», είπε.

Ακούμε, ανέφερε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, «για διαπραγματευτική κόπωση». Εμείς, επισήμανε, «δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μόνο μια συγκεκαλυμένη άρνηση και απουσία βούλησης».

«Η επανένωση του τόπου μας επείγει και τονίζουμε ότι η πλευρά μας ουδέποτε θα συναινέσει σε προσεγγίσεις έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτόχειρες δεν θα γίνουμε και τα περί δύο κρατών και παρεμφερών διχοτομικών ιδεών τα απορρίπτουμε χωρίς κανένα δισταγμό», ξεκαθάρισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι κινήσεις της Λευκωσίας στην περιοχή, όπως οι επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε Αίγυπτο και Ισραήλ, αποσκοπούν στην ενίσχυση των πυλώνων συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και γίνονται παράλληλα με άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες σε άλλα πεδία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ