x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα διοίκηση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

22 Οκτωβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ετήσια εκλογική Συνέλευση πραγματοποίησαν πριν μερικές μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης με την στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Πρόεδρος της νέας διοίκησης αναδείχτηκε ο κ. Γιάννης Νικολακάκης, με καταγωγή από την Κίσσαμο και τις Βρύσες Αποκορώνου.

Τα μέλη του Συμβουλίου αποτελούνται από την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, την Παγκρητική Ενωση Αμερικής, την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, την Παγκρήτια Ενωση Αθηνών, την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, την Αδελφότητα Κρητών Πειραιάς «Ομόνοια» και την Παγκρήτια Ενωση Νότιας Αφρικής.

Η Συνέλευση άνοιξε με το καλωσόρισμά του ο απερχόμενος πρόεδρος του Π.Σ.Κ., Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο οποίος ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι επίσημοι καλεσμένοι οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν και χαιρετισμό μέσω Ζουμ. Μεταξύ αυτών, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ελευθέριος Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γεώργιος Μαρινάκης, η διευθύντρια του ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κιούση και ο υπεύθυνος των Αποδήμων της Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Φασουλάκης.

Μετά την αποχώρηση των επισήμων καλεσμένων άρχισαν οι εσωτερικές εργασίες της Συνέλευσης. Στη συνέλευση προέδρευσε ο πρώην πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Αντώνης Τσουρδαλάκης, ενώ χρέη γραμματέα έκανε η κ. Εύα Γκότση στα Αγγλικά και ο Μανώλης Βανταράκης στα Ελληνικά.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Π.Σ.Κ., Μανώλης Κουγιουμουτζής έκανε εκτεταμένη και λεπτομερή αναφορά στον απολογισμό του για την τετραετία 2017-2021 δίνοντας σε όλους μια εικόνα για τα έργα που κατάφεραν. Εκ μέρους της Ελεγκτικής Επιτροπής τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος Γιώργος Μανδαλενάκης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα του ελέγχου της Επιτροπής μετά την σύντομη αναφορά της ταμία, Αλεξάνδρας Σαριδάκη.

Στην συνέχεια, οι πρόεδροι των Κρητικών Ομοσπονδιών ανά τον Κόσμο, Ευτυχία Σαβιολάκη-Olowson (Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης), Ιάκωβος Μπούτζουκας (Παγκρητική Ενωση Αμερικής), Αντώνης Τσουρδαλάκης (Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας), Γεώργιος Μαριδάκης (Παγκρητική Ενωση Αθηνών), Θεόδωρος Τσόντος (Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια») και Πέτρος Πετρακάκης (Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας), έκαναν μια σύντομη αναφορά στις δράσεις και τα πεπραγμένα των οργανισμών κατά το τελευταίο έτος.

Ακολούθως το Προεδρείο της Συνέλευσης, σύμφωνα με το Καταστατικό, ανακοίνωσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την θητεία 2021 έως και 2024.

Ο νέος πρόεδρος Γιάννης Νικολακάκης αφού ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για την εκλογή του και την ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του, εκ μέρους των Κρητικών της Ωκεανίας, ανάφερε τους στόχους και τον προγραμματισμό του για την νέα τριετία, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους απερχόμενους προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για τις υπηρεσίες που προσέφεραν βάζοντας τα θεμέλια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολακάκης ανέφερε ότι στους άμεσους στόχους της νέας Διοίκησης είναι η άμεση δραστηριοποιήσει και προσέγγιση στις Νεολαίες των Κρητικών Σωματείων ανά τον Κόσμο με την επαναλειτουργία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαιών το οποίο ιδρύθηκε το 1998, την συνεχή επιτυχημένη αντιπροσώπευση στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Ομογενειακών Οργανισμών, την συνεχή έκδοση του περιοδικού «ΚΡΗΤΑΕΙΣ», τον προγραμματισμό του επόμενου Παγκοσμίου Συνεδρίου στον νομό Λασιθίου το 2023, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Κρητών, την παγκόσμια μάζωξη Κρητικής Νεολαίας στην Ευρώπη και την συνεχή στήριξη στα θέματα που αφορούν την Κρήτη και όχι μόνο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών είναι:

Από την Ωκεανία: Γιάννης Νικολακάκης (πρόεδρος), Μιχάλης Φραντζεσκάκης (αντιπρόεδρος), Εύα Γκότση-Γαγάνη (γραμματέας) και Νίκος Μαρκογιαννάκης (ταμίας).

Ο Γιάννης Μάνος εξελέγη αντιπρόεδρος Αμερικής, ο Βαγγέλης Βουρβαχάκης, αντιπρόεδρος Ευρώπης και ο Πέτρος Πετρακάκης, αντιπρόεδρος Ελλάδος.

Επίσης, ο Ιπποκράτης Μπελαδάκης κοσμήτορας στην Αμερική, ο Σταύρος Περδίκης υπεύθυνος Τύπου στην Ευρώπη, ο Γιάννης Μαράκης μέλος στην Αμερική και ο Γιώργος Olowson, μέλος στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο γεγονός ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στα πολιτειακά κοινοβουλευτικά όργανα της Νέας Υόρκης ενήργησαν από κοινού, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, εστίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris) αναφορικά με το πρόσφατο ψήφισμα για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το οποίο οι τουρκικές διπλωματικές αρχές προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να παρεμποδίσουν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ