x
 

Υγεία

Νέα εποχή στην εκπαίδευση της χειρουργικής, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

14 Απριλίου 2024

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι μαστίζει παγκόσμια σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η νέα γενιά χειρουργών που θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε περιβάλλον «εικονικής πραγματικότητας» φαντάζει ως μια ουσιαστική λύση.

Πάνω σε αυτή την αναγκαιότητα δουλεύει από το 2016 η ORamaVR, εταιρεία-τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), που έρχεται να απαντήσει στην «έλλειψη καινοτομίας στην παραδοσιακή ιατρική εκπαίδευση, που εδώ και 150 χρόνια έχει οδηγήσει σε ανεπάρκεια εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης στην κρίση αυτή, σε παγκόσμιο επίπεδο» όπως τόνισε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δρ Γεώργιος Παπαγιαννάκης, μιλώντας στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, η εταιρεία στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος, υποστηρίζοντας τους στόχους του ΟΗΕ για καλή υγεία, ευημερία και ποιοτική εκπαίδευση, με την Ιατρική Εκπαίδευση Εκτεταμένης Πραγματικότητας να δείχνει, όπως είπε, ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο, καθώς πρόσφατες κλινικές δοκιμές απέδειξαν τις εκπληκτικές, όπως τόνισε, δυνατότητες που έχει, σε περιβάλλον «εικονικής πραγματικότητας».

Φωτογραφία: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Η ORamaVR, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγιαννάκης, επιταχύνει την παγκόσμια μετάβαση στην ιατρική εκπαίδευση XR, με τη χρήση μιας πλατφόρμας (MAGES-SDK) που επιτρέπει σε ιατρικούς οργανισμούς να παράγουν υψηλής πιστότητας προσομοιώσεις XR, στο 1/8 του κόστους αλλά και του χρόνου.

Οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκτούν στο Εικονικό Περιβάλλον μεταφέρονται στον αληθινό κόσμο, βελτιώνοντας πρακτικές, περιορίζοντας λάθη και προσφέροντας εκπαίδευση σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Αυτό μάλιστα αναφέρουν, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγιαννάκης, εννέα στον αριθμό δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές και 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις στα κορυφαία συνέδρια και περιοδικά του χώρου από μέλη της ORamaVR.

Τα επιτεύγματα αυτά, δίνουν μάλιστα πνοή στο όραμα των τριών συνιδρυτών της, του καθηγητή Γραφικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνεργαζόμενου ερευνητή στο ΙΤΕ-ΙΠ, Γεωργίου Παπαγιαννάκη, του καθηγητή Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας Ελευθέριου Τσιρίδη και του καθηγητή Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ορασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ-ΙΠ Παναγιώτη Τραχανιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ. Τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σε θέσεις απασχόλησης η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, επισημαίνει ανάλυση του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ