x

Επιστήμη

Νέο ηλεκτροκίνητο όχημα από μαθητές της Τεχνικής Σχολής – Αντίκα, μοντέλο VWBeatle του 1971

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Α’ Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας παρουσιάστηκε το νέο ηλεκτροκίνητο όχημα που ανακατασκεύασαν μαθητές με την βοήθεια καθηγητών τους. Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου, ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές για την πρωτοβουλία και το επίτευγμά τους.

Η ανακατασκευή του αυτοκινήτου αντίκα (VWBeatle του 1971) και η μετατροπή του σε ηλεκτρικό αποτελεί πρωτοβουλία της Τεχνικής Σχολής και ολοκληρώθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, το οποίο παραχώρησε χορηγία ύψους €25.000.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Καρούσος είπε ότι η πρωτοβουλία της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού υλοποιήθηκε από έφηβους που πολύ σύντομα θα είναι οι νέοι χρήστες του οδικού δικτύου. Με την πρωτοβουλία τους αυτή, τόνισε, αποδεικνύουν πως κατανοούν και συμμερίζονται την τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια για στροφή σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους διακίνησης.

«Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει να διαδραματίσει η εκπαίδευση και χαίρομαι όταν βλέπω σχολές, διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι μπαίνουν σε αυτή την προσπάθεια μαζί μας και στέλνουμε ένα μήνυμα ότι μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος και πρόσθεσε πως το Υπουργείο άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τεχνικής Σχολής για να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Από πλευράς του, ο Διευθυντής της Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας Πόλυς Γιάννακας μίλησε για την πρωτότυπη δράση των παιδιών της Σχολής, επισημαίνοντας τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους, η οποία απέδωσε καρπούς. Η Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας αναβαθμίζεται, είπε, και υπόσχεται ότι θα είναι παρούσα με σημαντικά έργα, που θα ανταποκρίνονται στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης ευρύτερα.

Εκ μέρους της ομάδας των μαθητών που εργάστηκαν για την εκπόνηση του έργου, ο Δημήτρης Χριστοφή και η Άννα Μαρία Κούλα, μιλώντας για την εμπειρία τους, τη χαρακτήρισαν μοναδική και αξέχαστη. Τις μηχανολογικές λεπτομέρειες και τον τρόπο χειρισμού των διάφορων φάσεων του έργου, ανέλυσε ο Μάριος Χατζηκυπρή, Βοηθός Διευθυντής Μηχανικής Αυτοκινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαιώνει τη διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας ως προς την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ