x
 

Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής, στο Μπρονξ (Φωτογραφίες)

ΜΠΡΟΝΞ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τιμήθηκε η Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, στις 28 Απριλίου 2022.

Ειδικότερα, τελέστηκε Αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, με τον Πρωτοσύγκελο Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, π. Ηλία Βίλλη, τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, Αιδ. Οικονόμο π. Βασίλειο Λούρο, τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες π. Χρυσόστομο Πάνο, π. Onye Kakeyah, π. Γεδεών Βαρύτιμο, π. Βαρθολομαίο Μερκάντο, τους Αιδεσιμολογιώτατους πρωτοπρεσβύτερους π. Παναγιώτη Ορφανάκο, π. Νικόλαο Ντασσούρα, π. Νικόλαο Καζαριάν, π. Παύλο Παλαίστη, π. Χρήστο Παππά και τους Αιδεσιμότατους πρεσβύτερους π. Ιωάννη Παΐζη, π. Ευάγγελο Ευαγγελίδη, π. Αριστείδη Γαρίνη, π. Δημήτριο Μπαλίδη και π. Ηλία Παππά. Συμμετείχαν ιεροψάλτες της βυζαντινής χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του Ευστράτιου Γατανά.

Αναμνηστική φωτογραφία μετά τη χειροθεσία των αναγνωστών Αναστάσιου Αργυρού (Anastasios Argyros), Χρήστου Αργυρού (Chris Argyros), Δημήτριου Κασβίκη (Demetrios Casvikes), Δημήτριου Δημητράτου (Dimitrios Dimitratos), Ηλία Γερμανάκoυ (Elias Germanakos), Γεώργιου Γερμανάκου (George Germanakos), Νικόλαου Γερμανάκου (Nicholas Germanakos), Μιχαήλ Ιερομόναχου (Michael Ieromonachos), Λουκά Μανουιλίδη (Lucas Manouilidis), Σπυρίδωνα Μιχιαλή (Spyros Michialis), Χρήστου Ορφανού (Chris Orfanos), Χρήστου Ρέντη (Christos Redi) και Διονύσου Στυλιανέση (Dionisios Stylianesis) από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο,Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

Απευθυνόμενος στο πιστό εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στο πώς διαδόθηκε και τιμάται η συγκεκριμένη εορτή από ολόκληρη την Ορθοδοξία, στη σημασία του εορτασμού της πανήγυρης της Ζωοδόχου Πηγής την ημέρα Παρασκευή μετά το Πάσχα, όπως στη σημασία του ονόματος της Ζωοδόχου Πηγής: «…Μας αξιώνει και πάλι ο Θεός να γιορτάσουμε […] στην εδώ [στο Μπρονξ] Ζωοδόχο Πηγή την πανήγυρη της Παναγίας, γιατί Ζωοδόχος Πηγή […] είναι η ίδια η Παναγία και είναι διάφορα ονόματα σε όλον τον κόσμο. […] Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής ξεκινά από […], την Κωνσταντινούπολη. Εκεί υπήρχε μία πηγή  […] και έγινε ένα θαύμα: εμφανίστηκε η Παναγία και από τότε […] το Βαλουκλί λέγεται Ζωοδόχος Πηγή, διότι έκανε θαύματα η Παναγία εκεί και το […] Αγίασμα έκανε θεραπείες σε αρρώστους. Η γιορτή της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής […] ήταν τόσο διάσημη και τόσο αγαπημένη γιορτή σε όλους, που διαδόθηκε σήμερα σε όλη την Ορθοδοξία, […] σε όλον τον κόσμο. […] Παλιά […] οι άνθρωποι, γιόρταζαν το Πάσχα σε όλη την Ανατολή […], τη Μικρασία και μετά, [….] πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολη και ίσα-ίσα γινόταν Παρασκευή μέχρι να φθάσουν. […] Ζωοδόχος σημαίνει δέχεται ζωή […], γιατί η Παναγία είναι Αυτή που δέχτηκε τη ζωή μέσα της, τον Χριστό, και γέννησε η Παναγία τη ζωή του κόσμου […]. Κάθε γυναίκα είναι πηγή ζωής…, αλλά μία ζωή μας τη χάρισε η Παναγία, είναι η αιώνια ζωή […]. Χρόνια πολλά…»

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, εξέφρασε τα συναισθήματά του, αναφορικά με τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ και ευρύτερα, στις ΗΠΑ: «Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς μία κωνσταντινουπολίτικη παράδοση διακοσίων πενήντα ετών να συνεχίζεται σε όλα τα μέρη του κόσμου και μάλιστα, σε έναν χώρο της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής, σε μία περιοχή άμεσα υπαγόμενη στην Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, όπως είναι το Μπρονξ, και να βλέπεις την ίδια πίστη στους ανθρώπους που έβλεπε κανείς στους ορθόδοξους χριστιανούς της Μικρασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και όλης της Μικρασίας, οι οποίοι έρχονταν προσκυνητές στην Παναγία τη Βαλουκλιώτισσα τέτοια μέρα και βλέπεις και στα μάτια εδώ, των δικών μας ανθρώπων στην Αμερική, την ίδια πίστη, την ίδια αφοσίωση και την ίδια ελπίδα και προσδοκία για το θαύμα της Παναγίας. Επειδή ακριβώς ισχύουν όλα τα προηγούμενα που είπα, αισθάνομαι εδώ [στην Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ], σαν να είμαι στην Κωνσταντινούπολη, σαν να είμαι στο σπίτι μου, όπως αισθανόμαστε όλοι οι ορθόδοξοι στο σπίτι μας, όταν βρισκόμαστε σε οποιαδήποτε ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο».

Κατά την παράθεση κεράσματος στην κατάμεστη κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων. Διακρίνονται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, Αιδ. Οικονόμος π. Βασίλειος Λούρος, με την πρεσβύτερα Χρυσούλα Λούρου, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Κώστας Καρούνος, με τη σύζυγό του, Ειρήνη Καρούνου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειος Λούρος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι εξαίρετη τιμή και η ευλογία που μάς δίνει η παρουσία της Υμετέρου Σεβασμιότητος και ιδιαίτερη η αγαλλίαση και η ανάταση των ψυχών μας στην ιερά πανήγυρη της ενορίας, την εορτάζουσα τη θαυματουργό και χαριτοφόρο Ζωοδόχο Πηγή. […] Με τις ευλογίες Υμών Σεβασμιώτατε, η Ιερή Ακολουθία θα μείνει με ανεξίτηλα χρώματα στα θησαυρίσματα της καρδιάς μας, στολισμένη με τη λαμπρότητα που αρμόζει στο εορτολόγιο της Εκκλησίας του Χριστού […]. Xάρη στις ευλογίες Υμών, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρόνξ συνεχίζει Θεάρεστο έργο του ευαγγελισμού του Θεοφιλούς και Χριστεπώνυμου πληρώματος, αλλά και το πλούσιο φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, ιεραποστολικό και πολιτιστικό […] έργο […]».

Ο π. Βασίλειος Λούρος αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν ενθυμούμαστε τόση κινητοποίηση ταλάντων και ταλέντων προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της Εκκλησίας και των αιτημάτων του εκκλησιάσματος». Εκφράζοντας την ευχή στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, «πολλά τα έτη», τον κάλεσε να τελέσει τη χειροθεσία των αναγνωστών Αναστάσιου Αργυρού (Anastasios Argyros), Χρήστου Αργυρού (Chris Argyros), Δημήτριου Κασβίκη (Demetrios Casvikes), Δημήτριου Δημητράτου (Dimitrios Dimitratos), Ηλία Γερμανάκoυ (Elias Germanakos), Γεώργιου Γερμανάκου (George Germanakos), Νικόλαου Γερμανάκου (Nicholas Germanakos), Μιχαήλ Ιερομόναχου (Michael Ieromonachos), Λουκά Μανουηλίδη (Lucas Manouilidis), Σπυρίδωνα Μιχιαλή (Spyros Michialis), Χρήστου Ορφανού (Chris Orfanos), Χρήστου Ρέντη (Christos Redi) και Διονύσου Στυλιανέση (Dionisios Stylianesis).

Κατά την παράθεση κεράσματος στην κατάμεστη κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευλόγησε τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά και είπε ότι ο π. Βασίλειος Λούρος είναι «ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση», που κάνει όλους υπερήφανους, δικαιώνει την επιλογή του Αρχιεπισκόπου που τον διόρισε στην εν λόγω κοινότητα, όπως και «τις ελπίδες των ανθρώπων και όλες τις προσδοκίες όλης της Εκκλησίας». Τον κάλεσε επίσης, να συνεχίσει το έργο του, με τη συμπαράσταση της Αρχιεπισκοπής, αναφέροντας την αγάπη, με την οποία τον περιέβαλαν οι ιερείς στην «επιτυχημένη διακονία» του. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους ιερείς να δίνουν το καλό παράδειγμα, ώστε να εμπνέουν τη νεότερη γενιά για να ακολουθήσουν τα μονοπάτια της ιεροσύνης, η οποία, όπως είπε, μένει στην αιωνιότητα.

Τέλος, παρατέθηκε κέρασμα στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων, όπου ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Κώστας Καρούνος (Kostas (Dean) Karounos), κάλεσε τους μαθητές του GAI να παρουσιάσουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Κατά την παράθεση κεράσματος στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων, οι μαθητές του GAI να παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Κατά την παράθεση κεράσματος στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Κώστας Καρούνος (Kostas (Dean) Karounos), κάλεσε τους μαθητές του GAI να παρουσίασουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Στο βάθος διακρίνονται οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Στυλιανός Ζερβούδης, Σταύρος Χαβιάρας και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Κατά την τέλεση του Αρχιερατικού πανανηγυρικού εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Κατά την τέλεση του Αρχιερατικού πανανηγυρικού εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, με τον Πρωτοσύγκελο Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, π. Ηλία Βίλλη, τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, Αιδ. Οικονόμο π. Βασίλειο Λούρο, τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες π. Χρυσόστομο Πάνο, π. Onye Kakeyah, π. Γεδεών Βαρύτιμο, π. Βαρθολομαίο Μερκάντο, τους Αιδεσιμολογιώτατους πρωτοπρεσβύτερους π. Παναγιώτη Ορφανάκο, π. Νικόλαο Ντασσούρα, π. Νικόλαο Καζαριάν, π. Παύλο Παλαίστη, π. Χρήστο Παππά και τους Αιδεσιμότατους πρεσβύτερους π. Ιωάννη Παΐζη, π. Ευάγγελο Ευαγγελίδη, π. Αριστείδη Γαρίνη, π. Δημήτριο Μπαλίδη και π. Ηλία Παππά. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Αναμνηστική φωτογραφία Συμμετείχαν ιεροψάλτες της βυζαντινής χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του Ευστράτιου Γατανά.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΑΝΙΑ. Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, εντός των ορίων της Επαρχίας του βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, προέβη στον διορισμό τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου νέου ηγουμένου, καθώς και νέου ηγουμενοσυμβουλίου, σε αντικατάσταση του πρώην ηγουμένου, Επισκόπου Δορυλαίου Δαμασκηνού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ