x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τέλεσε τον αγιασμό στο σχολείο «Πλάτων»

18 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με ευχές για μια παραγωγική και δημιουργική σχολική χρονιά, τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, 17 Σεπτεμβρίου, ο καθιερωμένος αγιασμός στο ελληνικό σχολείο «Πλάτων» στο Μπρούκλιν, από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, διοίκηση, γονείς και έδωσε σε όλους ως δώρο το νέο βιβλίο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για την ελληνικότητα της Αγ. Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο «The Great Secret».

Στη χαιρετιστήρια ομιλία του ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε θερμά το σχολείο για την πρόσκληση, συνεχάρη όλους για την ποιοτική και αποτελεσματική εργασία που επιτελείται και τους γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο.

Οπως ανέφερε, «οι μαθητές στον ‘Πλάτων’ δεν μαθαίνουν μόνο την ελληνική γλώσσα αλλά ολόκληρο τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές του σχολείου “Πλάτων”, το εκπαιδευτικό προσωπικό και επίσημους καλεσμένους. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Οπως ξέρετε εμείς οι Ορθόδοξοι, είτε είμαστε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου όταν αρχίζουμε κάτι καινούριο, πάντα τελούμε αγιασμό.

Όπως ποτίζουμε τους σπόρους με νερό για να μεγαλώσουν έτσι και ο αγιασμός στα σχολεία βοηθάει τις ιδέες και τις γνώσεις να ανθίσουν μέσα στο μυαλό και την καρδιά των μαθητών.

Ο Θεός να σας ευλογεί, να δίνει υγεία στις οικογένειές σας και να έχουμε μία ωραία σχολική χρονιά».

Ο διευθυντής, Πέτρος Φουρνιώτης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμητική του παρουσία, καλωσόρισε τους γονείς και τους επίσημους καλεσμένους και αναφέρθηκε στα φιλόδοξα σχέδια, όνειρα και ελπίδες για τη νέα χρονιά.

«Φέτος έχουμε ήδη διπλάσιο αριθμό μαθητών από πέρυσι και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο καθώς οι εγγραφές συνεχίζονται» είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος τελεί τον αγιασμό στο σχολείο . Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, Βασίλης Ντανάς, χαρακτήρισε μέσω «Εθνικού Κήρυκα» ως ιστορική την επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου, του πρώτου, όπως είπε, Αρχιεπισκόπου που επισκέπτεται το σχολείο και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά με υγεία, πρόοδο και επιτυχίες στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, τόνισε στην εφημερίδα ότι αν και το σχολείο «Πλάτων» δεν ανήκει σε κάποια εκκλησία η επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στέλνει το μήνυμα ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή στηρίζει όλα τα ελληνικά σχολεία, ανεξαρτήτως διοίκησης και ιδιοκτησίας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, εξέφρασε τη χαρά και υπερηφάνεια της διότι, όπως είπε, το σχολείο «Πλάτων» έχει το δικό του ιδιόκτητο κτίριο, μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών.

Η τέλεση του αγιασμού στην κατάμεστη από γονείς και επίσημους καλεσμένους αίθουσα εκδηλώσεων. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

«Προσωπικά εργάστηκα πολύ στη διαδικασία αδειοδότησης και ανέγερσης του σχολείου το οποίο υπηρέτησα αφιλοκερδώς και ως διευθύντρια για 4 χρόνια. Το παρέλαβα τότε με 18 μαθητές και στο τέλος της χρονιάς έφθασε τους 80 μαθητές.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και καλή σχολική χρονιά σε όλα μας τα ελληνικά σχολεία», τόνισε.

Τέλος, η υπεύθυνη Παιδείας της σχολικής επιτροπής, Μαίρη Γλύπτη, έστειλε θερμές ευχές για μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Από αριστερά, οι: Αναστάσιος Κουλαρμάνης, διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Πέτρος Φουρνιώτης, διευθυντής σχολείου “Πλάτων”. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Αφίχθησαν στο Σύδνεϋ τέσσερις Μητροπολίτες από την Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που συγκαλείται από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2023.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ