x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τίμησε τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος απένειμε το οφίκιο του Ευεργέτου της Ιεραποστολής στον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρο Καρλούτσο για την προσφορά του στο ιεραποστολικό, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε με λόγια φιλόφρονα για την προσωπικότητα και το έργο του π. Αλεξάνδρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Ομογένεια.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την εις Επίσκοπο χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιο, Πηλουσίου κ. Νάρκισσο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ταμιάθεως κ. Γερμανό.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος τίμησε με το οφίκιο του Ευεργέτη της Ιεραποστολής τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρο Καρλούτσο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλής είναι γνωστός για τον ιεραποστολικό του ζήλο και την πλούσια δράση, την οποία έχει αναπτύξει ειδικά στην πολύπαθη περιοχή της Σιέρα Λεόνε. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, ενώ εν συνεχεία μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αυστραλία. Εκεί σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Το 1999 με την ευλογία του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου, αφού χειροτονήθηκε ιερέας, ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο στην Κένυα, όπου και ίδρυσε το Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Αφρικής. Από την Κένυα το 2007 με την ευλογία του νυν Πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου Β’, μετέβη στη Σιέρα Λεόνε.

Στον εκ στήθους και ιδιαίτερο λόγο του, ο νέος Επίσκοπος ευχαρίστησε εν πρώτοις τον Μακαριώτατο για τη μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό του, και ακολούθως όλους όσοι βρέθηκαν την σημαντική αυτή ημέρα δίπλα του, όσους προσήλθαν από την Αμερική, την Αγγλία και την Ελλάδα. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν με πλήρη προθυμία στο έργο της ιεραποστολής. Στον λόγο του ανέφερε την πορεία της ζωής του, τη γενέτειρά του Αλεξάνδρεια, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη μετανάστευσή του στην Αυστραλία, καθώς και την περιπλάνησή του μέσα από διάφορες κοινωνιολογικές ιδεολογίες, για να καταλήξει εν τέλει, με επίγνωση πλέον, στην αγκαλιά της Αγίας Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Διακρίνονται οι εξ Αμερικής πρωτοπρεσβύτεροι Αλέξανδρος Καρλούτσος και Πέτρος Σουριτζίδης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, μίλησε με πολύ θαυμασμό για την προσωπικότητα του Θεοφιλεστάτου, καθώς και για τη σπουδαία ιεραποστολική δράση που αναπτύσσει στη «φτωχότερη γειτονιά του κόσμου», όπως χαρακτήρισε τη Σιέρα Λεόνε. Ο πηδαλιούχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Πατριάρχης Θεόδωρος νουθέτησε τον νέο Επίσκοπο πνευματικά στο νέο του ξεκίνημα, αφού πλέον από Ιεραπόστολος ιερεύς θα επιστρέψει στη Σιέρα Λεόνε ως Ιεραπόστολος Επίσκοπος των φτωχών. Τόνισε, επίσης, συγκινημένος, πως όντως πολλές φορές δεν γνωρίζουμε το σχέδιο του Θεού και στεκόμεθα έκπληκτοι όταν αυτό εκδηλώνεται. Το ίδιο συνέβη και με την εκλογή του π. Θεμιστοκλή, όταν ο Πατριάρχης μαζί με τον Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, έγραψαν το όνομά του στο τριπρόσωπο και εν συνεχεία η Ιερά Σύνοδος παμψηφεί τον εξέλεξε. Ο Μακαριώτατος δεν λησμόνησε να αναφερθεί σε όσους κατέφθασαν για να συμπροσευχηθούν αυτή την πανευφρόσυνο ημέρα, στην οικογένεια του νέου Επισκόπου, ειδικά στην αδελφή του Μαίρη, στον γενικό πρόξενο της Ελλάδος, καθώς και στους εξ Αμερικής πατέρες Αλέξανδρο Καρλούτσο και Πέτρο Σουριντζίδη από τη Νέα Ιερσέη.

Επισημαίνεται ότι ο νέος Επίσκοπος Νικοπόλεως Θεμιστοκλής έχει κάνει σπουδές και στη Σχολή της Βοστώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του εκ Φαναρίου, κήρυξε επίσημα την έναρξη της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Marriot Marquis της Νέας Υόρκης το εσπέρας της Δευτέρας 4ης Ιουλίου 2022.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας