x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τίμησε τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος απένειμε το οφίκιο του Ευεργέτου της Ιεραποστολής στον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρο Καρλούτσο για την προσφορά του στο ιεραποστολικό, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε με λόγια φιλόφρονα για την προσωπικότητα και το έργο του π. Αλεξάνδρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Ομογένεια.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την εις Επίσκοπο χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιο, Πηλουσίου κ. Νάρκισσο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ταμιάθεως κ. Γερμανό.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος τίμησε με το οφίκιο του Ευεργέτη της Ιεραποστολής τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρο Καρλούτσο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλής είναι γνωστός για τον ιεραποστολικό του ζήλο και την πλούσια δράση, την οποία έχει αναπτύξει ειδικά στην πολύπαθη περιοχή της Σιέρα Λεόνε. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, ενώ εν συνεχεία μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αυστραλία. Εκεί σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Το 1999 με την ευλογία του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου, αφού χειροτονήθηκε ιερέας, ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο στην Κένυα, όπου και ίδρυσε το Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Αφρικής. Από την Κένυα το 2007 με την ευλογία του νυν Πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου Β’, μετέβη στη Σιέρα Λεόνε.

Στον εκ στήθους και ιδιαίτερο λόγο του, ο νέος Επίσκοπος ευχαρίστησε εν πρώτοις τον Μακαριώτατο για τη μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό του, και ακολούθως όλους όσοι βρέθηκαν την σημαντική αυτή ημέρα δίπλα του, όσους προσήλθαν από την Αμερική, την Αγγλία και την Ελλάδα. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν με πλήρη προθυμία στο έργο της ιεραποστολής. Στον λόγο του ανέφερε την πορεία της ζωής του, τη γενέτειρά του Αλεξάνδρεια, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη μετανάστευσή του στην Αυστραλία, καθώς και την περιπλάνησή του μέσα από διάφορες κοινωνιολογικές ιδεολογίες, για να καταλήξει εν τέλει, με επίγνωση πλέον, στην αγκαλιά της Αγίας Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Διακρίνονται οι εξ Αμερικής πρωτοπρεσβύτεροι Αλέξανδρος Καρλούτσος και Πέτρος Σουριτζίδης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, μίλησε με πολύ θαυμασμό για την προσωπικότητα του Θεοφιλεστάτου, καθώς και για τη σπουδαία ιεραποστολική δράση που αναπτύσσει στη «φτωχότερη γειτονιά του κόσμου», όπως χαρακτήρισε τη Σιέρα Λεόνε. Ο πηδαλιούχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Πατριάρχης Θεόδωρος νουθέτησε τον νέο Επίσκοπο πνευματικά στο νέο του ξεκίνημα, αφού πλέον από Ιεραπόστολος ιερεύς θα επιστρέψει στη Σιέρα Λεόνε ως Ιεραπόστολος Επίσκοπος των φτωχών. Τόνισε, επίσης, συγκινημένος, πως όντως πολλές φορές δεν γνωρίζουμε το σχέδιο του Θεού και στεκόμεθα έκπληκτοι όταν αυτό εκδηλώνεται. Το ίδιο συνέβη και με την εκλογή του π. Θεμιστοκλή, όταν ο Πατριάρχης μαζί με τον Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, έγραψαν το όνομά του στο τριπρόσωπο και εν συνεχεία η Ιερά Σύνοδος παμψηφεί τον εξέλεξε. Ο Μακαριώτατος δεν λησμόνησε να αναφερθεί σε όσους κατέφθασαν για να συμπροσευχηθούν αυτή την πανευφρόσυνο ημέρα, στην οικογένεια του νέου Επισκόπου, ειδικά στην αδελφή του Μαίρη, στον γενικό πρόξενο της Ελλάδος, καθώς και στους εξ Αμερικής πατέρες Αλέξανδρο Καρλούτσο και Πέτρο Σουριντζίδη από τη Νέα Ιερσέη.

Επισημαίνεται ότι ο νέος Επίσκοπος Νικοπόλεως Θεμιστοκλής έχει κάνει σπουδές και στη Σχολή της Βοστώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ