x

Πολιτική

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε συνάντησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ

22 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι προκλητικές εξαγγελίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για κλιμάκωση του πολέμου και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό, ήταν η αφορμή για ακύρωση της προγραμματισθείσας εδώ και καιρό συνάντησης στη Νέα Υόρκη του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, τοπική ώρα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου στο κρατικό ΡΙΚ – από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η συνάντηση με τον Σεργκέϊ Λαβρόφ ακυρώθηκε, ως αντίδραση στις νέες διακηρύξεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για επιστράτευση και επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η συνάντηση είχε διευθετηθεί πριν από αρκετό καιρό, ωστόσο, μετά από τις ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου για το ουκρανικό, κρίθηκε σκόπιμο να ακυρωθεί.
Ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι «λήφθηκαν υπόψιν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αποφυγή διμερών συναντήσεων με τη Ρωσία».
Σχολιάζοντας την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε είπε ότι η Λευκωσία «θα συμπορευθεί με αποφασιστικότητα και σύνεση» με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Πριν την ακύρωση της συνάντησης, πάντως, κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, σημείωναν για την επικείμενη συνάντηση ότι ήταν μια σημαντική ευκαιρία να ζητηθεί από τον Λαβρόφ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις και προθέσεις της Μόσχας τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο ζήτημα που προέκυψε με τις πληροφορίες για δρομολόγηση απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς το ψευδοκράτος. Ανέφεραν επίσης ότι θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να μεταφέρει στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και στενότερο συνεργάτη του Πούτιν, τη ξεκάθαρη θέση της Λευκωσίας για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να υποστηρίξει την θέση της ΕΕ και της Κύπρου ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν γίνεται αποδεκτή.
Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομσιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο που ρωτήθηκε σχετικά από το ΚΥΠΕ υπέδειξε ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει νόημα να γίνονται διμερείς επαφές με Ρώσους αξιωματούχους».
«Σε αυτό το συγκεκριμένο στάδιο, μια συνάντηση για παράδειγμα με τον Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα καθώς δεν θα έφερνε το απαραίτητο αποτέλεσμα» σημείωσε ο κ. Στάνο.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρέστη το βράδυ της Τετάρτης στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η σύζυγος του.
Στην καθιερωμένη δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ που παρατέθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσε η σύζυγός του Άντρη Αναστασιάδη.
Κασουλίδης με Νούλαντ
Σε μια άλλη εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, το Ουκρανικό και τα θέματα ενέργειας, καθώς και επιμέρους πτυχές του Κυπριακού συζητήθηκαν διεξοδικά σε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την ομόλογο του, Yφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.
«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση επί ευρείας θεματολογίας με έμφαση στις διμερείς σχέσεις και την ενίσχυσή τους με πρακτικούς τρόπους σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης σε δηλώσεις του.
Συζητήσαμε, πρόσθεσε, «τα θέματα Ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και των αποτελεσμάτων των πρόσφατων γεωτρήσεων. Αναμένονται ίσως και άλλα αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, «πρέπει να κινηθούν σύντομα οι εταιρείες – διότι είναι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες, η ΕΝΙ στην προκειμένη περίπτωση η οποία έχει πρόθεση να κινηθεί σύντομα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου υπό τη μορφή LNG, πολύ πιθανόν δια των δύο τερματικών της Αιγύπτου, προς την Ευρώπη το συντομότερο δυνατόν, η οποία το έχει ανάγκη, διότι δεν μιλάμε για μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά για πολύ βραχυπρόθεσμες».
Αναφερόμενος στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ουκρανικό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έχει συγκληθεί μετά το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν και τις προθέσεις για δημοψηφίσματα για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.
Τόνισε ότι το θέμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις, ενδεχομένως και επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Είπε επίσης ότι την Κύπρο ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα δημιουργίας προηγούμενου για προσαρτήσεις και υπέδειξε πως η Λευκωσία θα συμμετάσχει μαζί με τους άλλους εταίρους στην αντίδραση.
Την Πέμπτη, ο κ. Κασουλίδης είχε προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς από την Αλγερία, το Καζακστάν και τη Νορβηγία ενώ το βράδυ επρόκειτο να παραστεί σε διατλαντικό υπουργικό δείπνο που θα παραθέσει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέες κινήσεις στο πλαίσιο της τακτικής του βήμα προς βήμα εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, προγραμματίζονται από την κατοχική δύναμη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας