x
 

Αμερική

Οι ηγέτες της HALC και της ANCA στον Ηρακλή Διαματάρη (Βίντεο)

10 Φεβρουαρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council – HALC) Έντυ Ζεμενίδης (Endy Zemenides) και ο ομόλογός του από την Εθνική Αρμενική Επιτροπή Αμερικής (Armenian National Committee of America – ANCA), Αράμ Χαμπαριάν (Aram Hamparian), ήταν οι προσκεκλημένοι στη διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.»), την οποία παρουσίασε ο εκδότης της εφημερίδας, Ηρακλής Διαματάρης (Eraklis Diamataris).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά θέματα που άπτονται των κοινών επιδιώξεων Ελλάδας και Αρμενίας, ιδίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση ενός κοινού κινδύνου, που απορρέει από την αδιαλλαξία και την προκλητικότητα της Τουρκίας. Τόσο ο Εντυ Ζεμενίδης, όσο και ο Αράμ Χαμπαριάν, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έχουν εντατικοποιηθεί τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, μέσω των οποίων -έστω κι αν πέρασαν από συμπληγάδες και μια γενικότερη δυσπιστία- κατάφεραν να καταδείξουν στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις για την γείτονα χώρα να μην λαμβάνονται πλέον με «λευκή επιταγή», αλλά με προσεκτική συνεκτίμηση των γεωπολιτικών παραγόντων της περιοχής.

Σε αυτό, άλλωστε, εστίασε και η αρχική τοποθέτηση του κ. Χαμπαριάν, ο οποίος, παρότι αναγνώρισε πως η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή και να αντιστέκεται σθεναρά στην προώθηση των συμφερόντων της, ξεκαθάρισε πως το βασικό βήμα έχει γίνει, με τις προσπάθειες όλων.

«Ο κανόνας σήμερα είναι το εξής: Μην δίνετε στην Τουρκία λευκή επιταγή», τόνισε αρχικά ο κ. Χαμπαριάν προσθέτοντας πως, αν και δεν είναι εγγυημένο πως οι ελληνικές και αρμενικές θέσεις θα γίνουν αποδεκτές, εντούτοις υπάρχει πλέον έδαφος προκειμένου να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία και να προωθήσουν τις θέσεις τους.

«Τώρα μπορούμε να παλέψουμε για τις θέσεις μας και να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας γιατί, για παράδειγμα, δεν πρέπει να γίνει η συμφωνία για τα F-16. Είναι σημαντικό η εξωτερική πολιτική να αποφασίζεται στο Κογκρέσο και τους ψηφισμένους αντιπροσώπους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαμπαριάν.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής την Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Αμερικής (Armenian National Committee of America – ANCA), Αράμ Χαμπαριάν

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έντυ Ζεμενίδης, ο οποίος παρέθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καμπάνια που είχε ξεκινήσει για την εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Οπως ανέφερε, ενδεχομένως κατά την αρχική περίοδο ορισμένοι να μην λάμβαναν την πρωτοβουλία αυτή στα σοβαρά, εν τέλει όμως η προσπάθεια πέτυχε και μάλιστα με διακομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να πιέζει την Ουάσιγκτον για την αγορά νέων F-16, την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενέργειες προκειμένου ο Λευκός Οίκος να μην υποκύψει στον εκβιασμό.

Άλλωστε, τα επικοινωνιακά όργανα της τουρκικής κυβέρνησης εξακολουθούν να ανεβάζουν τους τόνους πάνω στο θέμα, ενώ, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο στόχαστρο τουρκικών εφημερίδων και ιστοσελίδων μπήκε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και νυν Σύμβουλος Σκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Η. Διαματάρης για πρόσφατο σχετικό σχόλιό του.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council – HALC) Έντυ Ζεμενίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην 59η Περιφέρεια της Πολιτειακής Γερουσίας, ενόψει των προκριματικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου, ανακοίνωσε, σε μια ειδική εκδήλωση, ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος και επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (Gus Lambropoulos), σηματοδοτώντας την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ