x
 

Πολιτική

Οι κυρώσεις ΗΠΑ-Βρετανίας για σχέσεις με Ρώσους «πάγωσαν» 400 εταιρείες

05 Μαΐου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Περί τις 400 εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες παραμένουν σε αδράνεια μετά τις αμερικανοβρετανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», οι εν λόγω εταιρείες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με παρόχους υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στις λίστες με τους περιορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και του OFAC (Office of Foreign Assets Control), της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας δέχεται καταιγισμό αιτημάτων από επιχειρηματικές οντότητες που διασυνδέονται με τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στους καταλόγους των Αγγλοαμερικανών. Στόχος τους να προβούν σε αλλαγές που αφορούν την δομή τους, ώστε να απεμπλακούν από πρόσωπα και νομικές οντότητες που τελούν υπό περιορισμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το Τμήμα αν και εξετάζει τα αιτήματα για διαφοροποιήσεις στις εν λόγω εταιρείες, εντούτοις, δεν προβαίνει σε καμία κίνηση.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» ότι από το γραφείο της Εφόρου Εταιρειών έχει υποβληθεί ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι η αρμόδια αρχή για τήρηση κι επίβλεψη των κυρώσεων, για το πώς θα τύχουν χειρισμού τα ζητήματα των εν λόγω επιχειρηματικών οντοτήτων.

Ναι μεν, μόνο οι κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευτικές, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά στην προκειμένη περίπτωση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ξεκαθαρίσει πως πλέον η Κύπρος δεν θα μείνει αμέτοχη στις περιπτώσεις επιβολής περιορισμών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο, έστω κι αν αυτές προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση του ερωτήματος που έχει τεθεί από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, έχει αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία. Από την τελευταία, στην ουσία, αναμένεται να δοθούν κατευθύνσεις για το πώς θα τύχει χειρισμού το όλο θέμα. Με άλλα λόγια, θα ξεκαθαριστεί αν οι κυρώσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, θα υιοθετηθούν και από τις υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πλείστες από τις περίπου 400 οντότητες που επηρεάζονται, έχουν σχέση με την εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών MeritServus και το δικηγορικό γραφείο CHRISTODOULOS G. VASSILIADES & CO. LLC. Και οι δυο προαναφερθείσες παρείχαν υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό προσώπων και εταιρειών τους. Γι’ αυτό κι ο αριθμός επηρεαζόμενων μετά τις τελευταίες κυρώσεις ήταν ιδιαίτερα μεγάλος (400).

Υπενθυμίζεται ότι η MeritServus είναι συμφερόντων του κ. Δημήτρη Ιωαννίδη. Το όνομα του τελευταίου συμπεριλήφθηκε στις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με τους Βρετανούς, ήταν η συνεργασία του με τον Ρώσο μεγιστάνα και πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Όσο για τη νομική εταιρεία του γνωστού στην Κύπρο δικηγόρου Χριστόδουλου Βασιλειάδη, συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα του OFAC, για συνεργασία του με τον δισεκατομμυριούχο Άλισερ Ουσμάνοφ.

Οι πληροφορίες τέθηκαν ενώπιον της Εφόρου Εταιρειών, Ειρήνης Μυλωνά-Χρυσοστόμου, η οποία δεν θέλησε να τις σχολιάσει. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι υπάρχει αριθμός εταιρειών που έχουν αποταθεί στο Τμήμα της για να προβούν σε αλλαγές. Και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα εξετάζονται, χωρίς να ικανοποιούνται για την ώρα, μέχρι να ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις κυρώσεις των ΗΠΑ συμπεριλήφθηκαν οι Κυριάκος Αττικούρης, Μαριλένα Γεωργίου, Κώστας Γιαννακού, Κυριακή Καμπέρη, Δημήτριος Σεργίδης, Αντώνης Βακανάς, Άννα Μαρία Βασιλειάδη, Χριστόδουλος Βασιλειάδης και Γιώργος Βασιλειάδης. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε έξι ρωσικής καταγωγής πρόσωπα που έχουν αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο: Gulbakhor Ismailova, Vakhtang Kocharov, Gulnoz Kocharova, Varvara Skoch, Natalia Streshinskaya, Vladimir Streshinskiy. Στη λίστα περιλαμβάνονται άλλες 18 κυπριακές οντότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ