x
 

Αμερική

Οι σχέσεις Ελλάδας – Διασποράς σε στρογγυλή τράπεζα από το Γενικό Προξενείο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την ελληνική Διασπορά ανά την υφήλιο και πώς αυτές μπορούν να εξελιχθούν εν μέσω των ιδιαίτερων εποχών που διανύουμε, είναι ο βασικός θεματικός άξονας της στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, την προσεχή Παρασκευή, 13 Μαϊου, στο Γενικό Προξενείο.

Ειδικότερα, ο ακριβής τίτλος είναι «Σχέσεις ελληνικής πατρίδας και διασποράς σε καιρούς αβεβαιότητας: Ενώπιον νέων τρόπων δέσμευσης» (Greek Homeland-Diaspora Relations in Times of Uncertainty: Towards New Modes of Engagement) και θα περιλαμβάνει εξειδικευμένους ομιλητές, οι οποίοι θα αναλύσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, εκτός από τη δεδομένη αστάθεια που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, υπάρχουν και άλλα σημεία της εποχής, τα οποία δεν υπήρχαν κατά το παρελθόν. Μεταξύ αυτών, η επέλαση της παγκοσμιοποίησης, η ψηφιοποίηση αλλά και οι συνεχείς κρίσεις κάθε είδους, οι οποίες φαίνεται πως αποτελούν αφορμή για ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους Ελληνες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, οι ομιλητές θα εστιάσουν στην Ελλάδα, βασισμένοι σε μια τετραετή μελέτη για την ελληνική διασπορά (Greek Diaspora Project) η οποία και εκπονήθηκε από το Τμήμα Νοτιοανατολικών Σπουδών της Οξφόρδης (South East European Studies at Oxford) και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Βασική κατεύθυνση θα είναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα έχει αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της με την Διασπορά την παρούσα χρονική περίοδο, με έμφαση και στην προσπάθεια της επιστροφής – επαναδραστηριοποίησης αποδήμων (brain gain), την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τα ιδρύματα της Διασποράς και τους νέους τρόπους δικτύωσης.

Το πάνελ περιλαμβάνει τον Διευθυντή του Τμήματος Νοτιοανατολικών Σπουδών της Οξφόρδης, Οθωνα Αναστασάκη, τον συνεργάτη του προγράμματος καθηγητή Μανώλη Πρατσινάκη -που θα παρέμβει εξ αποστάσεως μέσω Zoom- και τον Δ/ντα Σύμβουλο της Eurolife FFH, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια εκτενή και αυθόρμητη συνέντευξη, μέσα από την οποία μίλησαν για τη μακροχρόνια συνεργασία τους, η οποία κορυφώνεται μέσα από την ταινία «Poor Things», που κάνει πρεμιέρα στις 8 Δεκεμβρίου, παραχώρησαν στους «New York Times» ο Ελληνας σκηνοθέτης, Γιώργος Λάνθιμος (George Lanthimos) και η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Εμα Στόουν (Emma Stone).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ