x

Αμερική

Οι σχέσεις Ελλάδας – Διασποράς σε στρογγυλή τράπεζα από το Γενικό Προξενείο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την ελληνική Διασπορά ανά την υφήλιο και πώς αυτές μπορούν να εξελιχθούν εν μέσω των ιδιαίτερων εποχών που διανύουμε, είναι ο βασικός θεματικός άξονας της στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, την προσεχή Παρασκευή, 13 Μαϊου, στο Γενικό Προξενείο.

Ειδικότερα, ο ακριβής τίτλος είναι «Σχέσεις ελληνικής πατρίδας και διασποράς σε καιρούς αβεβαιότητας: Ενώπιον νέων τρόπων δέσμευσης» (Greek Homeland-Diaspora Relations in Times of Uncertainty: Towards New Modes of Engagement) και θα περιλαμβάνει εξειδικευμένους ομιλητές, οι οποίοι θα αναλύσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, εκτός από τη δεδομένη αστάθεια που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, υπάρχουν και άλλα σημεία της εποχής, τα οποία δεν υπήρχαν κατά το παρελθόν. Μεταξύ αυτών, η επέλαση της παγκοσμιοποίησης, η ψηφιοποίηση αλλά και οι συνεχείς κρίσεις κάθε είδους, οι οποίες φαίνεται πως αποτελούν αφορμή για ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους Ελληνες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, οι ομιλητές θα εστιάσουν στην Ελλάδα, βασισμένοι σε μια τετραετή μελέτη για την ελληνική διασπορά (Greek Diaspora Project) η οποία και εκπονήθηκε από το Τμήμα Νοτιοανατολικών Σπουδών της Οξφόρδης (South East European Studies at Oxford) και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Βασική κατεύθυνση θα είναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα έχει αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της με την Διασπορά την παρούσα χρονική περίοδο, με έμφαση και στην προσπάθεια της επιστροφής – επαναδραστηριοποίησης αποδήμων (brain gain), την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τα ιδρύματα της Διασποράς και τους νέους τρόπους δικτύωσης.

Το πάνελ περιλαμβάνει τον Διευθυντή του Τμήματος Νοτιοανατολικών Σπουδών της Οξφόρδης, Οθωνα Αναστασάκη, τον συνεργάτη του προγράμματος καθηγητή Μανώλη Πρατσινάκη -που θα παρέμβει εξ αποστάσεως μέσω Zoom- και τον Δ/ντα Σύμβουλο της Eurolife FFH, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνεπής στην απόφασή του να μην επαναφέρει κανένα υποχρεωτικό ή περιοριστικό μέτρο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στη Νέα Υόρκη παραμένει ο δήμαρχος της πόλης, Ερικ Ανταμς (Eric Adams), όπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Το χωριό των προσφύγων του Πόντου που δεν ξέχασε τι σημαίνει ξεριζωμός (Βίντεο)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ηταν το 1923, όταν ένας νεαρός ονόματι Θεόφιλος Κωνσταντινίδης ξεκινούσε με τα πόδια από την Καλαμαριά για να πάει στο χωριό Τσιλί (σημερινό Μονοπήγαδο), προκειμένου να πείσει τον θείο του, τον Θεόδωρο, να τον ακολουθήσει στο Κιλκίς, εκεί όπου ξεριζωμένοι Ελληνες του Πόντου, όπως και οι ίδιοι, θα πήγαιναν για να φυτέψουν τους σπόρους μιας νέας ζωής, μετά τη θηριωδία του άγριου διωγμού από τις πατρογονικές τους εστίες.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας