x
 

Οικονομία

Οι συντάξεις ετοιμάζονται για απώλειες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων

25 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WSJ»). Οι αξιωματούχοι συνταξιοδότησης προβλέπουν δυσοίωνα αποτελέσματα από επενδύσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια και άλλα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία αναφέρουν ήδη μεγάλες απώλειες το 2022. Τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν πιο άσχημα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ταμεία, τα οποία διαχειρίζονται περίπου $5 τρισ. σε συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις για τους δασκάλους, τους πυροσβέστες και άλλους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας, δεν έχουν ακόμη συνυπολογίσει τις αποδόσεις του δεύτερου τριμήνου σε ιδιωτικά κεφάλαια και άλλες μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις.

«Θα πρέπει να περιμένετε κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα τρίμηνα να δείτε απομειώσεις στο μη ρευστοποιημένο μέρος του χαρτοφυλακίου», είπε ο Αλαν Εμκιν (Allan Emkin), σύμβουλος μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων με την «Meketa Investment Group», στο Διοικητικό Συμβούλιο των $300 δισ. στο συνταξιοδοτικό σύστημα των δασκάλων Καλιφόρνιας τον περασμένο μήνα.

Οι απώλειες είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η τρέχουσα αναταραχή της αγοράς δεν προσφέρει σχεδόν κανένα μέρος για να κρυφτεί κάποιος, και ότι ακόμη και οι επενδύσεις που συνήθως θεωρούνται καταφύγιο καταπίπτουν.

Ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο του 2022, επιβαρυμένος από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και το εάν η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Οι δημόσιες συντάξεις αντιμετωπίζουν στενότητα χρηματοδότησης εδώ και χρόνια. Πολλοί έχουν στραφεί όλο και περισσότερο σε ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες μη παραδοσιακές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια με την ελπίδα να καλύψουν τις ελλείψεις τους.

Οταν οι αποδόσεις των συντάξεων υπολείπονται των στόχων, συνήθως περίπου 7% σε ετήσια βάση, οι πολιτείες και οι πόλεις που χορηγούν αυτές τις συντάξεις πληρώνουν υψηλότερες ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές για να καλύψουν τη διαφορά. Μερικές φορές πρέπει να αυξήσουν τους φόρους ή να περικόψουν τις υπηρεσίες για να βρουν τα επιπλέον χρήματα.

Οι δημόσιες συντάξεις ανέφεραν ότι επέστρεψαν κατά μέσο όρο μείον 7,9% για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου, τις χειρότερες απώλειές τους από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της «Wilshire Trust Universe Comparison Service» που δημοσιεύθηκαν στη «Wall Street Journal» τον περασμένο μήνα. Αλλά τα μόνα στοιχεία απόδοσης από το βάναυσο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους που αντικατοπτρίζονται σε αυτό το ποσοστό 7,9% είναι για παραδοσιακές επενδύσεις που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, όπως μετοχές και ομόλογα. Οι αποδόσεις της ιδιωτικής αγοράς με βάση αυτό το νούμερο αφορούν τους 12 μήνες που έληξαν στις 31 Μαρτίου και περιλαμβάνουν διψήφια κέρδη ιδιωτικών μετοχών για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία θα υπολογίσουν την απόδοση του δεύτερου τριμήνου των περιουσιακών τους στοιχείων στην ιδιωτική αγορά με βάση τις εκτιμήσεις που λαμβάνουν από τους διαχειριστές επενδύσεων. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι ήδη ορατά στη δευτερογενή αγορά, όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν περιουσιακά στοιχεία ιδιωτικών μετοχών στη μέση της διάρκειας ζωής των επενδύσεων.

Οι επενδυτές που αγόρασαν περιουσιακά στοιχεία ιδιωτικών μετοχών στη δευτερογενή αγορά φέτος πλήρωσαν κατά μέσο όρο το 86% της αξίας που αποδόθηκε σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η επενδυτική τράπεζα «Jefferies LLC» από συναλλαγές στις οποίες εργάστηκε. Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία πωλούνται συχνά με έκπτωση στις δευτερεύουσες συναλλαγές, αυτό ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων το 2016.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ λόγω της αύξησης του κόστους της βενζίνης, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές ήταν πιθανότατα αρκετά ήπιες ώστε να διατηρήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε τροχιά διατήρησης των επιτοκίων σταθερά την επόμενη εβδομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ