x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενής καθηγητής για μείζον εκλογικό ζήτημα που εγείρουν δικαστές

27 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Είναι το μεγαλύτερο ομοσπονδιακό ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και καιρό», ανέφερε σε πρόσφατο τηλεφώνημά του ο Ανώτατος Δικαστής του Τέξας, Νέιθαν Χεκτ (Nathan L. Hecht).

Ο ίδιος εξηγούσε την απόφαση της «Διάσκεψης Ανώτατων Δικαστών», μίας οργάνωσης που εκπροσωπεί τους κορυφαίους πολιτειακούς δικαστικούς αξιωματούχους στη χώρα, να καταθέσουν υπόμνημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο και μάλιστα για μια πολιτικά πολωμένη υπόθεση επί του εκλογικού νόμου. Το υπόμνημα καλεί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει τη νομική κίνηση που προωθείται από τους Ρεπουμπλικανούς και σκοπό έχει να δώσει στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα υπερβολικές εξουσίες, αναφέρει η «New York Times» σε σχετικό δημοσίευμά της.

Ο Νικόλαος Στεφανόπουλος (Nicholas Stephanopoulos), καθηγητής Νομικής στο Χάρβαρντ, τονίζει ότι το υπόμνημα υπογραμμίζει πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι η απόφαση επί της συγκεκριμένης υπόθεσης.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο για τη ‘Διάσκεψη των Ανώτατων Δικαστών’ να καταθέτει συμβουλευτικά υπομνήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο», είπε. «Είναι ακόμη πιο σπάνιο να το κάνει σε μια αμφιλεγόμενη, ιδεολογικά φορτισμένη υπόθεση».

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση, θα αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής των ομοσπονδιακών εκλογών, δίνοντας στους πολιτειακούς νομοθέτες ανεξάρτητη εξουσία, η οποία δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από πολιτειακά δικαστήρια, ώστε να ορίζουν εκλογικούς κανόνες που έρχονται σε αντίθεση με τα πολιτειακά συντάγματα.

Η Διάσκεψη καλεί το Δικαστήριο να απορρίψει αυτή την προσέγγιση, η οποία θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες (Moore v. Harper, No. 21-1271).

Ο κ. Στεφανόπουλος τονίζει τη σημασία της απόφασης της Διάσκεψης να εγείρει το ζήτημα.

«Το ότι η διάσκεψη είναι πρόθυμη να λάβει θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα υπογραμμίζει πόσο ακραίο και επικίνδυνο είναι το επιχείρημα των νομοθετών της Βόρειας Καρολίνας», είπε. «Αυτό το επιχείρημα θα υπονόμευε την εξουσία των πολιτειακών δικαστηρίων να ερμηνεύουν το πολιτειακό δίκαιο – μια θεμελιώδη αρχή του ομοσπονδιακού μας συστήματος και μια αρχή που οι συντηρητικοί δικαστές υπερασπίστηκαν ιστορικά, δεν την αμφισβήτησαν».

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθηση πως το όνομα του Χένρι Κίσιντζερ, από την οπτική γωνία της ελληνικής Ιστορίας, θα είναι πάντα γραμμένο με μελανά χρώματα και υπό το σκοτεινό φόντο της τουρκικής εισβολής, της κατοχής και του αιματηρού ξεριζωμού του κυπριακού Ελληνισμού, εκφράζουν, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ