x
 

Πολιτική

Οξύνεται η κρίση στην Ουκρανία με εντονότερη εμπλοκή ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οξύνεται η ουκρανική κρίση, καθώς οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους λαμβάνουν μέτρα αποτροπής μίας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, όπως και πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Παράλληλα, απομακρύνονται οι οικογένειες των διπλωματών από την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, ενώ ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν επεκτείνει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή διατάσσοντας μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου του Ναυτικού των ΗΠΑ να παραμείνει στην περιοχή της Μεσογείου Θάλασσας αντί να προχωρήσει στη Μέση Ανατολή.

Ενας αξιωματούχος της Αμυνας δήλωσε ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα του αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman», και των πέντε αμερικανικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, αντανακλά την ανάγκη για επίμονη παρουσία στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητο για να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι και οι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής ανάπτυξης.

Γενικότερα, οι εντάσεις εκτοξεύθηκαν τη Δευτέρα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης λόγω ανησυχιών ότι η Μόσχα σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, με το ΝΑΤΟ να περιγράφει πιθανές αναπτύξεις στρατευμάτων και πλοίων, τη Βρετανία να λέει ότι θα αποσύρει ορισμένους διπλωμάτες από το Κίεβο και την Ιρλανδία να καταγγέλλει τις επερχόμενες ρωσικές πολεμικές ασκήσεις στα ανοικτά της Ιρλανδίας ως ανεπιθύμητες.

Η δήλωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνόψιζε τις κινήσεις που είχαν ήδη ανακοινωθεί από τα κράτη-μέλη, αλλά η επανάληψή τους κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ φαινόταν να αποσκοπεί στο να δείξει την αποφασιστικότητά της. Ηταν μόνο μία από μια σειρά ανακοινώσεων που σήμαιναν ότι η Δύση εντείνει τη ρητορική της στον πόλεμο πληροφοριών που συνόδευσε την αντιπαράθεση της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η κίνηση Μπάιντεν να στείλει στρατεύματα θα σηματοδοτούσε μια σημαντική στροφή για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία μέχρι πρόσφατα τηρούσε συγκρατημένη στάση έναντι της Ουκρανίας, από φόβο μήπως προκαλέσει εισβολή της Ρωσίας. Αλλά καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν έχει εντείνει τις απειλητικές του ενέργειες προς την Ουκρανία και οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων απέτυχαν να τον αποθαρρύνουν, η κυβέρνηση απομακρύνεται τώρα από τη στρατηγική του «μην προκαλείς». Σε μια συνάντηση το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ, ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσίασαν στον Μπάιντεν διάφορες επιλογές που θα μεταφέρουν τα αμερικανικά στρατιωτικά μέσα πολύ πιο κοντά στο κατώφλι του κ. Πούτιν, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την αποστολή 1.000 έως 5.000 στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τη δυνατότητα να δεκαπλασιαστεί αυτός ο αριθμός εάν τα πράγματα επιδεινωθούν.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να λάβει απόφαση ήδη μέσα στην εβδομάδα. Ζυγίζει τη μεταφορά στρατιωτών καθώς η Ρωσία έχει κλιμακώσει την απειλητική της στάση κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης περισσότερων από 100.000 στρατιωτών και όπλων στα σύνορα και της εγκατάστασης ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία. Το Σάββατο, η Βρετανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει σχέδια για την εγκατάσταση ενός φιλορώσου ηγέτη στην Ουκρανία.

«Ακόμα κι όταν ασχολούμαστε με τη διπλωματία, είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση άμυνας, στην ενίσχυση της αποτροπής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή στην εκπομπή «Face the Nation» του «CBS». «Το ίδιο το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά εάν η Ρωσία διαπράξει νέες επιθετικές ενέργειες. Ολα αυτά είναι στο τραπέζι». Ομως, μετά από χρόνια ενασχόλησης με το θέμα τού πόση στρατιωτική υποστήριξη θα πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία, φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν τη Ρωσία, οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ρίξουν το βάρος τους σε μια ουκρανική εξέγερση εάν ο κ. Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία. Και η ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, είπαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι ακριβώς το σενάριο που ο κ. Πούτιν ήθελε να αποφύγει, καθώς είδε τη δυτική στρατιωτική συμμαχία να πλησιάζει όλο και κοντύτερα στα σύνορα τής ίδιας της Ρωσίας.

Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε όλα τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, επικαλούμενο την απειλή ρωσικής στρατιωτικής δράσης, και εξουσιοδότησε και ορισμένους υπαλλήλους της πρεσβείας να αναχωρήσουν, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για Κυριακή. Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι επίσης μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να σχολιάσουν, αρνήθηκαν να πουν πόσοι υπάλληλοι της πρεσβείας και μέλη της οικογένειας βρίσκονται στη χώρα.

Πηγές: «ΝΥΤ», «ΑΡ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου φάνηκε έτοιμη την Πέμπτη να αποφανθεί ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν κάποιο βαθμό ασυλίας από ποινική δίωξη, μια κίνηση που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την ποινική υπόθεση εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ