x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πότε ανοίγουν οι κάλπες στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ενόψει της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, η οποία και πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, 20 Μαϊου, μια ημέρα πριν την επίσημη ημερομηνία των ελληνικών βουλευτικών εκλογών.

Οπως ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, πρόκειται για μια ημέρα με «ιστορική διάσταση» καθώς, ανεξαρτήτως των περιορισμών της κείμενης νομοθεσίας, οι οποίοι έχουν αναφερθεί και στηλιτευτεί επανειλημμένως, θα είναι η πρώτη φορά που οι Ελληνες της Νέας Υόρκης -και εν γένει του εξωτερικού- θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

«Είναι η πρώτη φορά και, όπως έχω αναφέρει ξανά, έχει μια ιστορική διάσταση και είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Οσον αφορά στις προετοιμασίες, έχουν πάει πολύ καλά και θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλώς», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα και με τη σχετική δημοσίευση του Γενικού Προξενείου, οι κάλπες για τους ψηφοφόρους αναμένεται να ανοίξουν στις 7 το πρωί του Σαββάτου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης. Οι Απόδημοι που θα προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εκτός από τον απαράβατο κανόνα ότι θα πρέπει να έχουν προχωρήσει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 10 Απριλίου στις 23:59 ώρα Ελλάδος -καθότι από την ημερομηνία εκείνη κι έπειτα οι εγγραφές αφορούν τις επόμενες εκλογές- οφείλουν να έχουν μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο. Εξαίρεση στον κανόνα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αποτελούν οι ναυτικοί που ενδέχεται να βρίσκονται στη χώρα, οι οποίοι όμως θα πρέπει να προσκομίσουν και το ναυτικό δελτίο, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν.

Παράλληλα, ο ίδιος ο γενικός πρόξενος κ. Κωνσταντίνου θα είναι ο αντιπρόσωπος της Δικαστικής Αρχής. Αναμένονται από την Ελλάδα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας ένας τακτικός και μια αναπληρώτρια επόπτης, αμφότεροι εφέτες του διοικητικού δικαστηρίου, ενώ την Τετάρτη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και η κλήρωση για τα τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, κατά τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

«Θα είναι τρεις από τους εγγεγραμμένους εκλογείς και η εκτέλεση των καθηκόντων τους είναι υποχρεωτική», προσέθεσε ο γενικός πρόξενος.

Στην Ελλάδα η καταμέτρηση

Βάσει των προβλέψεων του εκλογικού νόμου, οι Απόδημοι θα ψηφίσουν με ψηφοδέλτιο Επικρατείας, γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα σταυροδοσίας, ούτε ασφαλώς και ψήφος στην εκλογική περιφέρεια όπου έως πρότινος ανήκαν. Αντίθετα, θα επιλέξουν ψηφοδέλτιο και απευθείας θα το βάλουν στο φάκελο, ούτως ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σχετικά με την καταμέτρηση και ενσωμάτωση των ψηφοδελτίων εξωτερικού, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι διαφορετική, καθότι διευκρινίζεται πως η καταμέτρηση θα γίνει στην Αθήνα. Προκειμένου να συμβεί αυτό, οι φάκελοι, με τις ψήφους σφραγισμένες και με ευθύνη του τακτικού επόπτη, θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα και θα παραδοθούν προς καταμέτρηση την Δευτέρα το πρωί, με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα από λίγες ώρες έως μια ημέρα αργότερα, σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τόσο για τους συσχετισμούς δυνάμεων και την πιθανότερη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, όσο και συναρτήσει των περιορισμένων εγγραφών, η ενσωμάτωση των ψήφων των Αποδήμων δύσκολα θα αλλάξει αποφασιστικά την εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε.

Τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ συγκροτούνται 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Φλόριδα (Τάμπα), Χιούστον.

Αναλυτικά: Οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Νέας Υόρκης θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης 69 East 79th Street, New York City Zip Code: 10075. Οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Βοστώνης θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Βοστώνης 86 Beacon St., Boston, MA 02108.

Στην Ουάσιγκτον θα ψηφίσουν στο κτίριο Πρεσβείας Ουάσιγκτον 2217 Massachusetts Avenue NW Washington D.C. 20008.

Στο Σικάγο θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Σικάγου 650 N. St. Clair Street, Zip Code: 60611.

Στην Τάμπα θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Τάμπας (ενδέκατος όροφος) 400 N. Tampa Street, 11th Floor Zip Code: 33602 Florida, USA.

Στο Χιούστον θα ψηφίσουν στο Προξενείο Χιούστον 2401 Fountain View Drive, Suite 850/Houston Texas TX77057 USA.

Στην Ατλάντα, στο κτίριο Προξενείου Ατλάντας Tower Place 100, Suite 1670 3340 Peachtree Rd, NE, Atlanta, GA 30326.

Στο Λος Αντζελες, στο Γενικό Προξενείο Λος Αντζελες Consulate General of Los Angeles 12424 Wilshire Blvd., Suite 1170, Los Angeles, CA, 90025.

Στο Σαν Φρανσίσκο, στο Κτίριο Γενικού Προξενείου 2441, Gough Street San Francisco CA 94123.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στην ανάγκη τερματισμού κάθε πολεμικής σύγκρουσης και της διαφύλαξης του αγαθού της ειρήνης, καθώς και στη σπουδαιότητα του διαλόγου ως του μόνου μέσου επίλυσης των διαφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδας που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το «Transatlantic Policy Networkon Religion & Diplomacy».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ