x

Πολιτική

Ψήφο κατά βούληση αποφάσισε ο ΔΗΣΥ για β’ γύρο, σε κλίμα έντασης

08 Φεβρουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ψήφο κατά συνείδηση στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. Παράλληλα, το κόμμα αποφάσισε να βρίσκεται στην αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με βάση τις αρχές που πρεσβεύει.

Αυτή ήταν και η πρόταση που εγκρίθηκε στην πολύωρη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και για αυτήν υπήρξε εκ των προτέρων συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και χαρακτηρίσθηκε από ένταση και προπηλακισμούς. Εξω από την αίθουσα συγκεντρώθηκε μια ομάδα, η οποία γιουχάιζε όσους είχαν διαφορετική άποψη ενώ επίθεση δέχθηκε και δημοσιογράφος.

Το Πολιτικό Γραφείο απέρριψε πρόταση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, που τέθηκε από τον Ονησίφορο Ιορδάνους και έλαβε δύο ψήφους υπέρ.

Απέρριψε επίσης πρόταση που υπέβαλε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έλαβε έξι ψήφους.

«Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε την ταυτότητά μας, τις αρχές και τις αξίες μας, αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ του 1976, όχι για τις καρέκλες αλλά για τα πιστεύω μας», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου στην καταληκτική ομιλία της συνόδου, που κράτησε σχεδόν επτά ώρες.

«Οταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα γνώριζα και για τους Ιούδες και ήταν γνωστό ότι θα είχα απέναντί μου τους αποστάτες», είπε ο κ. Νεοφύτου. «Συνειδητά», πρόσθεσε, «έβαλα υποψηφιότητα για την παράταξη, τα πιστεύω, τις αρχές μας και για αυτό είμαστε νικητές και να το αισθάνεστε, γιατί δεν βρέθηκε ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να πει ότι τούτο το περήφανο κόμμα θα γίνει ουρά είτε προς το ΑΚΕΛ είτε προς την κοινοπραξία που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους».

Στην τελευταία ομιλία του συνεδρίου την οποία επετράπη να παρακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «αργήσαμε πολύ να διαπιστώσουμε κάποια πράγματα για τον κ. Χριστοδουλίδη», ωστόσο διερωτήθηκε με ποια πολιτική αξιοπιστία μπορεί να επιλεγεί ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Απορρίπτεται και η μια και η άλλη υποψηφιότητα για λόγους εξόχως πολιτικούς που εκφράσαμε σε όλη αυτή την περίοδο και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ξαφνικά», ανέφερε. Ο ΔΗΣΥ, είπε, πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση και θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε επίσης σφάλμα την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού όπως είπε οι θέσεις του είναι άγνωστες στο Κυπριακό.

Εκλογικό συνέδριο

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ  εξήγγειλε τη διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής.

Μιλώντας ενώπιον των 300 περίπου μελών του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου τους ευχαρίστησε για τον «δύσκολο αλλά υπέροχο αγώνα που δώσαμε, για τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μας, για μια ενωμένη Κύπρο, για μια δυνατή οικονομία και για αξιοπρεπείς πολίτες».

«Κι όταν λέμε για αξιοπρέπεια, η αξιοπρέπεια φαίνεται και στην πράξη με τον τρόπο που αποδέχεσαι ακόμα και την ήττα. Αξιοπρεπείς ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα ότι λειτουργεί θεσμικά με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού, αλλά και με πολιτική ευθιξία. «Για αυτούς τους δύο λόγους και με βάση το άρθρο 17/4 του καταστατικού μας, συγκαλώ παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή ηγεσίας και δηλώνω στο σώμα και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα ξαναζητήσω ανανέωση εντολής», ανέφερε.

Αποδοκιμασία Προδρόμου

Ενταση δημιουργήθηκε έξω από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, όταν κάποια στιγμή εξήλθε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αποδοκιμάστηκε και γιουχαΐστηκε από μέλη του ΔΗΣΥ που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα.

Ο κ. Προδρόμου είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά τον αποκλεισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Παράλληλα, παρευρισκόμενος έξω από την αίθουσα της συνεδρίας επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά εναντίον του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου, ο οποίος προσπαθούσε να προσεγγίσει την αίθουσα διεξαγωγής της συνεδρίας του πολιτικού γραφείου. Το γεγονός ανάγκασε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να εξέλθει από την αίθουσα ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαιώνει τη διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας ως προς την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ