x

Αμερική

Σημείο επαφής στην Επιτροπή Παρέλασης στη Νέα Υόρκη (Ηχητικό)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πανομογενειακές συνελεύσεις για τη διοργάνωση της παρέλασης για την 221η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στην 5η Λεωφόρο, όπως αποφάνθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Παρέλασης, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια, υπό την προεδρία του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, Τζον Κατσιματίδη.

Σε μια διαδικασία κατά την οποία δεν έλειψε η ένταση –και παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα- ο κ. Κατσιματίδης και ο άμεσος συνεργάτης του, Λου Κάτσος, κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις λεπτές ισορροπίες και να οδηγήσουν τις δυο πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων για τη συγκρότηση των Επιτροπών, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως το μόνο θέμα για το οποίο θα δέχονται τοποθετήσεις είναι η παρέλαση και όχι η διοικητική κρίση της Ομοσπονδίας.

«Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε πολιτική. Μας ενδιαφέρει η παρέλαση», ανέφερε σε έντονο ύφος ο Λου Κάτσος, έχοντας να αντιμετωπίσει τις αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών του υπό αμφισβήτηση Διοικητικού Συμβουλίου και της αποδεκατισμένης Διοικούσας Επιτροπής των πρώην προέδρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος ο Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος επανέλαβε πως σε περίπτωση διαφωνιών θα είναι εκείνος που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, που δέχθηκε να έχει τον ίδιο ενεργό ρόλο που είχε και κατά την προετοιμασία προηγούμενων παρελάσεων, όντας ένας εκ των συμπροέδρων της Επιτροπής και αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση της δεξίωσης στο «Χίλτον».

O Λου Κάτσος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Τζον Κατσιματίδης, Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια, 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

«Εγώ θα είμαι ένας από τους συμπροέδρους έτσι κι αλλιώς, πιστεύω ότι θα δουλέψω όπως δούλεψα τα τελευταία 20-30 χρόνια. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι, να δουλέψουμε για την παρέλαση και την Ομογένεια», τόνισε ο κ. Κρίστοφερ.

Ασφαλώς, ένα από τα βασικά θέματα που θα πρέπει να διαφανούν από την έναρξη των πανομογενειακών είναι η ακριβής ημερομηνία της παρέλασης. Με δεδομένο ότι ελέω Ομικρον αλλά και της κρίσης στην Ομοσπονδία χάθηκε πολύτιμος χρόνος, η προοπτική της 27ης Μαρτίου έχει ήδη εγκαταλειφθεί, με τα δεδομένα να οδηγούν στη διεξαγωγή της παρέλασης στα μέσα Μαϊου και, συγκεκριμένα, είτε στις 15, είτε στις 22. Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») πρόκειται για μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα μέλη της Επιτροπής αισιοδοξούν πως ο καιρός θα είναι καλύτερος, οι αριθμοί της πανδημίας χαμηλότεροι και η διάθεση της Ομογένειας να συμμετέχει, μεγαλύτερη.

Διαφωνία για τους συμπροέδρους

Aπό αριστερά: Αναστάσιος Καραγκούνης, Σπυριδούλα Τσουκαλά, Τιμολέων Κακούρος, Ιωάννης Κούταλης και Γεώργιος Γεωργόπουλο παρακολουθούν την συνεδρίαση, Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια, 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Τόσο ο Τζον Κατσιματίδης, όσο και ο Λου Κάτσος, ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρχει εκλεγμένος συμπρόεδρος της Επιτροπής και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Ο Νίκος Μπάρδης ήταν ήδη μια «κλειδωμένη» επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο της 19ης Σεπτεμβρίου, με τη Διοικούσα Επιτροπή να προτείνει για τη δική της θέση τον πρώην πρόεδρο, Δημήτρη Καλαμαρά. Στην ανακοίνωση του ονόματός του, υπήρξαν αντιδράσεις από τον πρόεδρο τού υπό αμφισβήτηση Δ.Σ., Τιμολέοντα Κακούρο, και άλλα μέλη του, με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Καλαμαράς συνυπογράφει τις μηνύσεις εναντίον τους.

Κατά την τοποθέτηση του Δημήτρη Καλαμαρά τα πνεύματα οξύνθηκαν, καθώς ζήτησε σε έντονο ύφος από τον πρόεδρο της Επιτροπής Λαχείου, Αναστάσιο Καραγκούνη, να σιωπήσει, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να σηκωθεί από την θέση του και να απειληθεί επεισόδιο. Εν τέλει, όταν επανήλθε η ηρεμία, αποφασίστηκε, με βάση την αρχή ότι το διοικητικό της Ομοσπονδίας δεν θα επηρεάσει την προετοιμασία της παρέλασης, να γίνει δεκτή η εισήγηση αυτή.

Σχετικά με τη λειτουργία του Σταθακείου, ο Λου Κάτσος τόνισε πως υπάρχει συμφωνία να ανοίξει τις πύλες του κανονικά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ, σε περίπτωση που πρέπει να συνεδριάσουν αργότερα οι υποεπιτροπές, να ενημερώνεται ο γραμματέας -μια έμμισθη θέση για την οποία θα δημοσιευθεί αγγελία προς κάθε ενδιαφερόμενο- προκειμένου να επιτυγχάνεται η πρόσβαση στο κτίριο.

Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια. 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Αναφορικά με τις Επιτροπές, ο Αναστάσιος Καραγκούνης θα είναι ο πρόεδρος στην Επιτροπή Λαχείου, με συμπρόεδρο τον Βασίλειο Εγγλέζο, η Νομική Καστανά υπεύθυνη για τη διοργάνωση των Καλλιστείων «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία», ο Δημήτρης Καλαμαράς για την πρωινή εκδήλωση στην «Αύρα», ο Φίλιπ Κρίστοφερ για το «Χίλτον», η Σοφία Στρουμπάκη στο Λεύκωμα, οι Πολ Κοτρώνης, Τάσος Παρδάλης και Μέμη Σταθάτου στο «Μπόουλινγκ Γκριν», ο Γιάννης Στρουμπάκης επί των Δημοσίων Σχέσεων και ο Κωνσταντίνος Ουρανίτσας στη Νεολαία.

Ασφαλώς, ξεκαθαρίστηκε πως οι Επιτροπές είναι ανοικτές, με τις δυο πλευρές να προτείνουν και επιπλέον μέλη προκειμένου να τις συμπληρώσουν.

Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια. 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια. 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια. 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια. 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια. 24 Ιανουαρίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια διακοπής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου στην ώρα της στις 8:5 το βράδυ η παρθενική πτήση της αεροπορικής εταιρίας Delta, εν μέσω ιαχών, ελληνικών χορών, έπαρσης της Ελληνικής σημαίας, μηνυμάτων και χαιρετισμών, ελληνικών εδεσμάτων και γλυκών και πλήθους ομογενών στο διεθνές αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας