x

Αμερική

Στην αντεπίθεση ο Μιχάλης Γιάνναρης για τις εγγυήσεις αποφυλάκισης

29 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην αντεπίθεση πέρασε ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris), αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος εγγυήσεων αποφυλάκισης, την οποία είχε εισηγηθεί ο ίδιος στην αντιπροσωπεία της Πολιτείας και βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για την έξαρση της εγκληματικότητας, καθώς και ότι επικίνδυνοι ποινικοί φτάνουν να κυκλοφορούν εκ νέου ελεύθεροι.

«Εχουμε ήδη δυο χρόνια κατά τα οποία βλέπουμε παρερμηνείες για τις επιπτώσεις του νόμου», ανέφερε στην εφημερίδα «New York Daily News», εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα επιχειρήματα των διαφωνούντων στηρίζονται, ως επί το πλείστον, σε περιπτώσεις κακής εφαρμογής από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και λιγότερο σε μειονεκτήματα του νόμου καθαυτού.

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο κ. Γιάνναρης, υπάρχουν περιπτώσεις ορισμένων εγκληματιών οι οποίοι συλλαμβάνονται εκ νέου για βίαια εγκλήματα και θα μπορούσε να τους επιβληθεί η πληρωμή χρηματικής εγγύησης για την αποφυλάκιση μέχρι τη δίκη, καθώς η μεταρρύθμιση εμπεριείχε εξαιρέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες. Παρ’ όλα αυτά, όπως προσθέτει ο ομογενής πολιτικός, οι δικαστικοί δεν κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και, επί της ουσίας, προχωρούν σε κακή εφαρμογή των διατάξεων, με τα βέλη στη συνέχεια να στρέφονται στο νομοθέτη και το νόμο και όχι στην δικαστική εξουσία.

«Ακόμη και τώρα, ο Διοικητής του NYPD, Ντέρμοτ Σι (Dermot Shea) και άλλοι, σε κάθε ευκαιρία, θα αναφέρουν ότι κάποιος είναι ακόμη έξω εξαιτίας της μεταρρύθμισης στις εγγυήσεις», ανέφερε ο κ. Γιάνναρης.

Ασφαλώς, η συζήτηση αυτή, η οποία είναι ανοικτή από την πρώτη κιόλας περίοδο που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση, αναζωπυρώθηκε μετά την εισήγηση του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος ο 38χρονος Αϊσους Τόμπσον (Isus Thompson) ο οποίος συνελήφθη για επίθεση εναντίον αστυνομικού στο Μπρονξ, παρά το γεγονός ότι είχε διαπράξει κακούργημα. Μάλιστα, πρόκειται για έναν σεσημασμένο κακοποιό, ο οποίος είχε συλληφθεί εκ νέου το 2008, με τον Σι να αναρτά δημοσίευση μέσω της οποίας ανέφερε ξανά την μεταρρύθμιση στις εγγυήσεις αποφυλάκισης.

«Εάν ο κόσμος έχει πρόβλημα με τις διωκτικές Αρχές, μπορούμε να κάνουμε αυτήν την συζήτηση ξεχωριστά. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος, διότι ο νόμος δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αυτό το θέμα», τόνισε ο Μιχάλης Γιάνναρης.

Υπενθυμίζεται ότι στη μεταρρύθμιση Γιάνναρη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο τροποποιήσεις, προκειμένου οι δικαστές να διευκολύνονται να επιβάλουν εγγύηση σε εξειδικευμένες σοβαρές περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο πως, εν αναμονή των εκλογών του Νοεμβρίου, το θέμα θα τοποθετηθεί ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, σε επίπεδο Πολιτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο Αλβέρτος Μπουρλάς (Albert Bourla), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του παγκόσμιου φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Inc.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.