x
 

Πολιτική

Στο μικροσκόπιο του Γ. Εισαγγελέα το ογκώδες υλικό από ΗΠΑ για κυρώσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Έγγραφα με αναλυτικά στοιχεία για την εταιρική δομή εταιρειών και την μεταξύ τους διασύνδεση που οδήγησαν στην απόφαση επιβολής κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο, απέστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ στην κυπριακή κυβέρνηση.

Το πληροφοριακό υλικό αποτελείται από 800 σελίδες και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα εν λόγω έγγραφα που απέστειλαν οι Αμερικανοί στοιχειοθετούν την απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις ευρείας κλίμακας που αγγίζουν την Κύπρο. «Αιτιολογούν γιατί επέβαλαν κυρώσεις και παραθέτουν το πλέγμα των εταιρειών και αξιωματούχους αυτών, που τους οδήγησαν στις γνωστές αποφάσεις τους», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Όπως είναι γνωστό στις 12 Απριλίου, η υπηρεσία OFAC του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε εννέα φυσικά πρόσωπα – ανάμεσά τους ο γνωστός δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης – και σε 18 επιχειρηματικές οντότητες. Οι ΗΠΑ έκριναν πως είχαν υποβοηθήσει το έργο του Ρώσου ολιγάρχη, Άλισερ Ουσμάνοφ. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος με ακίνητα σε Γερμανία και Αγγλία, φέρεται να έχει αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία για να αποφύγει «πάγωμα» τους, λόγω των σε βάρος τους περιοριστικών μέτρων. Η Δύση έκρινε πως ο τελευταίος τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και δη την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας το όλο θέμα, ανέφερε πως οι κυπριακές Αρχές έχουν λάβει το πρώτο πακέτο πληροφοριών από τις ΗΠΑ αναφορικά με φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στη λίστα αμερικανικών κυρώσεων.

Πρόσθεσε ότι αναμένονται και άλλα δύο πακέτα το επόμενο διάστημα, ενώ ανέφερε πως ήδη το πρώτο πακέτο παραπέμφθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως η Κύπρος θα διαφυλάξει την αξιοπιστία της.

«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το όνομα της χώρας μας», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) έχει ζητήσει τα έγγραφα των Αμερικανών με επιστολές που έστειλε εντός της χθεσινής ημέρας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, αντίστοιχα.

Στόχος είναι όπως αυτά τα έγγραφα τεθούν ενώπιον της τριμελούς επιτροπής που συστάθηκε από τον ΠΔΣ. Αυτή αποτελείται από έναν πραγματογνώμονα ερευνητή, τη διευθύντρια του εποπτικού γραφείου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ένα μέλος του τμήματος εποπτείας του ΠΔΣ. Η εν λόγω επιτροπή θα λάβει και στοιχεία από τα δικηγορικά γραφεία που εξυπηρετούσαν επιχειρηματίες, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις μέχρι στιγμής (από 2/2022 μέχρι και σήμερα).

Σε αυτά τα δικηγορικά γραφεία έχει δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Όλα τα στοιχεία, θα εξεταστούν από την τριμελή επιτροπή, η οποία θα κάνει εισηγήσεις αναλόγως με τα ευρήματά της.

Σημειώνεται πως ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης (το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται και στη λίστα των βρετανικών κυρώσεων), ο οποίος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε οποιαδήποτε παρανομία ή παρατυπία από πλευράς του ιδίου και του δικηγορικού του γραφείου, διαβίβασε ογκώδη φάκελο με στοιχεία στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Κι αυτό σε μια προσπάθειά του να τεκμηριώσει τις θέσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προεδρικό και Πινδάρου επιχειρούν να στήσουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ