x

Πολιτική

Συμπληρώνεται το παζλ των Προεδρικών – Επιθετική διάταξη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατά Χριστοδουλίδη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με την εξαγγελία της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη μπαίνει ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ των Προεδρικών εκλογών του 2023. Πλέον υπάρχουν τουλάχιστον δυο βασικές εκκρεμότητες, που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν: Η αναμενόμενη επικύρωση από τη βάση του ΑΚΕΛ της πρότασης της ηγεσίας του κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη και τα επόμενα βήματα των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι πυλώνες πολιτικής που ανέπτυξε θα αποτελέσουν τη βάση του προεκλογικού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τελική μορφή μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, οργανωμένα σύνολα, ομάδες πολιτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα υπάρξουν επαφές και με πολιτικά κόμματα, με την προσοχή να στρέφεται ασφαλώς στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους, που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη ενεργοποίησε αμέσως τα αντανακλαστικά του ΔΗΣΥ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του τέως ΥΠΕΞ. Οι αντιδράσεις και οι προεκλογικές στρατηγικές των κομμάτων σχολιάστηκαν στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Ο ΔΗΣΥ υιοθέτησε δυο αφηγήματα κατά του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Τον κατηγόρησε ότι στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης που τον ανέδειξε. «Είναι πλέον η ώρα ως υποψήφιος πλέον της αντιπολίτευσης να εξηγήσει γιατί θέλει να ανατρέψει τη σωστή πορεία της χώρας. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την Κύπρο του αύριο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου. Το δεύτερο είναι πως «θα είναι υποψήφιος του ΔΗΚΟ». Αυτός θα είναι και ο πυρήνας της στρατηγικής του ΔΗΣΥ κατά της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν θα επιδιώξει σκληρό προεκλογικό αγώνα, άλλωστε αυτό δεν υπηρετεί το προφίλ του. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, εκ μέρους του κόμματος έθεσε μια σειρά ερωτήματα στον κ. Χριστοδουλίδη: «Γιατί δεν δηλώνει ευθαρσώς ο κ. Χριστοδουλίδης ότι τα έχει βρει παρασκηνιακά με το ΔΗΚΟ και θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ; Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι κάποιος που μέχρι χθες μετείχε και εξέφραζε την κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού και σήμερα έχει μεταπηδήσει στην αντιπολίτευση;

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του επιχειρεί να ταυτίσει τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου ώστε να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος πόλος που υπηρετεί το στόχο της πολιτικής αλλαγής, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους πολίτες. Στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» του «Σίγμα» φιλοξενήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Στέφανος Στεφάνου μίλησε για την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, για αυτήν του Αβέρωφ αλλά και για την επιλογή του κόμματός του, να στηρίξει Μαυρογιάννη στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές του 2023. Εισαγωγικά ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι τρεις υποψήφιοι δεν είναι «βιολιά» της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Δεν είναι ίσα βιολιά, είπε ο κ. Στεφάνου στην υποβολή ότι και οι τρεις υποψήφιοι ήταν «βιολιά» του κ. Αναστασιάδη. «Ο κ. Μαυρογιάννης δεν είναι καθόλου βιολί. Ο κ. Αβέρωφ είναι ο Πρόεδρος της κυβερνητικής παράταξης εδώ και 10 χρόνια. Ο κ. Χριστοδουλίδης αποτελούσε μέχρι και πρόσφατα βασικό γρανάζι της κυβέρνησης Αναστασιάδη ενώ ο κ. Μαυρογιάννης ήταν στη θέση του διαπραγματευτή που καμιά σχέση δεν έχει με κυβερνητική πολιτική.

 

Η απάντηση Μαυρογιάννη

 

Δεν προκύπτει ζήτημα διπλής μισθοδοσίας του Ανδρέα Μαυρογιάννη για το διάστημα που διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό, σύμφωνα με στοιχεία μισθοδοσίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης.

Οπως διαφαίνεται στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, οι απολαβές του κ. Μαυρογιάννη ήταν σύμφωνες με εκείνες που προβλέπει η τοποθέτησή του ως επικεφαλής διπλωματικής αποστολής στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων έγινε προς απάντηση ισχυρισμών του ανεξάρτητου υποψηφίου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος μετά την επίσημη στήριξη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ είχε δηλώσει πως έχει πληροφορίες πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης λάμβανε δύο μισθούς, έναν ως δημόσιος υπάλληλος και έναν ως διαπραγματευτής, καλώντας τους δημοσιογράφους να ζητήσουν από τον Γενικό Ελεγκτή να διευκρινίσει αυτές τις πληροφορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας