x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Συνέρχεται η Α’ Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη στο Σύδνεϋ

19 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΔΝΕΫ. Συνέρχεται η πρώτη Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη στην οποία συμμετέχουν οι περισσότεροι ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μοναχοί, μοναχές, δόκιμοι μοναχοί και υποψήφιοι κληρικοί, καθώς και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα. Η Ιερατική Σύναξη πραγματοποιείται στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου του Ναού της Αναστάσεως του Kogarah.

Συμμετέχει εκ Φαναρίου ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, και από την Ελλάδα ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και συμμετέχουν οι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Σινώπης κ. Σιλουανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπογράμμισε ότι «η παρούσα Σύναξη πραγματοποιείται για να ελέγξουμε τον εαυτό μας, να κρίνουμε τον δικό μας βίο και να αναλογιστούμε τις ευθύνες και υποχρεώσεις μας έναντι του κόσμου και του ανθρώπου». Ευχαρίστησε, επίσης, τους προσελθόντες Μητροπολίτες Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, τους παρισταμένους Βοηθούς Επισκόπους, αλλά και όλους τους παρόντες κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, για τη συμμετοχή τους και την ποικιλότροπη συμβολή τους στην ευόδωση των εργασιών της Συνάξεως.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας ανέγνωσε χαιρετισμό του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκεια προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο για όσα σεμνά, προσφιλή και εύφημα έπραξε με ζήλο κατά την πρώτη τριετία της ποιμαντορίας του ως «λύχνος επί την λυχνίαν». Προέτρεψε δε τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας: α. Να συναισθάνονται τη μεγάλη τιμή και το προνόμιο τού ότι ανήκουν στον Κλήρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, β. Να εγκολπώνονται την αλήθεια της ευχαριστιακής πραγματώσεως της Εκκλησίας ως απάντηση στην εσωστρέφεια της κλειστής πνευματικότητας και αδιαφορίας για τον κόσμο, γ. Να στηρίζονται την Ορθόδοξη Παράδοση για να διδάσκονται πώς θα συμβιώνουν με το διαφορετικό, δ. Να συνεχίζουν στις σχέσεις με τους λοιπούς Χριστιανούς την παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρωτεργάτου της σύγχρονης Οικουμενικής Κίνησης, και ε. Να κατανοούν ότι ο ιερέας δεν ανήκει στον εαυτό του, αλλά στον Χριστό και την Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος μίλησε με θέμα: «Ιερωσύνης ήθος: από την ‘ευπρεπεστάτην αλλοίωσιν’ στις σύγχρονες αλλοιώσεις». Ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας εισηγήθηκε το θέμα: « Ιερατική κλίση και ιερωσύνη στον σύγχρονο κόσμο. Προβληματισμοί και αυτοκριτική ενώπιον της εκκοσμίκευσης».

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ανέπτυξε την εισήγησή του με τίτλο: «Ιερωσύνη και εκκοσμίκευση. Εάν το άλας μωρανθή…».

Ακολούθησαν κι άλλες εισηγήσεις από τους Βοηθούς Επισκόπους, ιερείς και καθηγητές της Θεολογικής Σχολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΪΡΟ. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατά τη συνεδρίαση της την Τρίτη 22 Νοεμβρίου αποφάσισε την καθαίρεση του Ρώσου Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ