x
 

Επιστήμη

Τα τελευταία νέα από τον κόσμο του Διαστήματος και της Τεχνολογίας

* Καθώς χώρες και επιχειρήσεις στρέφονται προς την Σελήνη σε αναζήτηση πόρων και ανθρώπινης κατοικισιμότητας, το σκάφος προσεδάφισης «Odysseus Moon» ολοκλήρωσε μια ομαλή σεληνιακή προσγείωση στις 22 Φεβρουαρίου 2024, και έγινε το πρώτο ιδιωτικά κατασκευασμένο διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε στη Σελήνη και το πρώτο στις ΗΠΑ που το έκανε σε 50 χρόνια.

Ωστόσο, ο Stephen Altemus, διευθύνων σύμβουλος της Intuitive Machines, της εταιρείας με έδρα το Τέξας που κατασκεύασε το ρομπότ, είπε στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση ότι ανατράπηκε μετά την προσγείωση, πιθανώς επειδή ένα από τα έξι πόδια προσγείωσης πιάστηκε κατά την τελική κατάβαση.

Πιστεύεται ότι είναι πεσμένο στο πλάι, στηριγμένο σε βράχο.

Το σκάφος προσεδάφισης Nova-C στάλθηκε στη Σελήνη με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στις 15 Φεβρουαρίου και προσγειώθηκε μια εβδομάδα αργότερα στον κρατήρα Malapert A, περίπου 300 χιλιόμετρα από το νότιο πόλο της Σελήνης.

«Παρά την ανατροπή, η Intuitive Machines είπε ότι ο ‘Οδυσσέας’ ήταν ‘ζωντανός και καλά’ μετά την ‘αποστολή των επτά ημερών’ και οι μηχανικοί έστελναν εντολές στο όχημα. Στις 26 Φεβρουαρίου, ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα συντόμευε την αποστολή αφού οι μηχανικοί ελέγχου πτήσης είπαν ότι αναμένουν να χάσουν την επαφή με το προσγειωμένο. Η NASA δήλωσε ότι η αποστολή σχεδιάστηκε για να μελετήσει «αλληλεπιδράσεις επιφάνειας, αλληλεπιδράσεις διαστημικού καιρού/σεληνιακής επιφάνειας, ραδιοαστρονομίας, τεχνολογίες προσγείωσης ακριβείας και έναν κόμβο επικοινωνίας και πλοήγησης για μελλοντικές τεχνολογίες αυτόνομης πλοήγησης».

* Tο Smart Lander for Investigating Moon της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), το οποίο έπεσε στις 19 Ιανουαρίου, αποκατέστησε την επικοινωνία με τη Γη, αφού επέζησε σε μια  παγωμένη σεληνιακή νύχτα.

Το διαστημόπλοιο έκανε μια ιστορική «επισήμανση» προσγείωσης – προσγειώθηκε σε απόσταση 55 μέτρων από τον στόχο του, νότια του ισημερινού της Σελήνης, αλλά στη συνέχεια έχασε την ισχύ του επειδή ανατράπηκε και τα ηλιακά πάνελ του ήταν στραμμένα προς τη λάθος κατεύθυνση. Μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ηλιακού φωτός επέτρεψε στα ηλιακά πάνελ του σκάφους να ανακτήσουν την ισχύ στις 29 Ιανουαρίου – και τώρα η JAXA αναφέρει ότι το SLIM επέζησε μιας σεληνιακής νύχτας, κάτι που δεν είχε σχεδιαστεί για να κάνει. Το Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) προσγειώθηκε στη σεληνιακή επιφάνεια καθιστώντας την Ιαπωνία την πέμπτη χώρα που έβαλε ανιχνευτή στο φεγγάρι.

* Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (CAA) εξετάζει αλλαγές στους κανόνες πτήσης με drone που θα επιτρέπουν την παράδοση κρίσιμων ιατρικών προμηθειών. Τα σχέδια θα διευκολύνουν τα drones να πετάξουν εκτός οπτικού πεδίου από πιλότους και θα αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την καλύτερη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οι επιθεωρήσεις των σιδηροδρόμων, των ηλεκτροφόρων γραμμών και των δρόμων, καθώς και οι κρίσιμα ιατρικάεφόδια για παράδοση θα μπορούσαν να ξεκλειδωθούν», ανέφερε η CAA.

Οι ισχύοντες κανόνες περιορίζουν πού μπορούν να πετάξουν τα drones εάν ο πιλότος τους δεν μπορεί να τα δει -για να αποφευχθούν συγκρούσεις στον αέρα- αλλά η πρόταση θα επιτρέψει σε μη ορατά drones να πετούν σε χαμηλά ύψη όπου δεν αναμένεται να πετούν άλλα αεροσκάφη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πτήση κοντά σε κτίρια ή ηλεκτροφόρα καλώδια.

* Ενα μικροσκοπικό ρομπότ πρόκειται να προσομοιώσει χειρουργική επέμβαση με τηλεχειρισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το MIRA -το οποίο σημαίνει μικροσκοπικός ρομποτικός βοηθός in vivo- θα εξασκηθεί στη λειτουργία σε μηδενική βαρύτητα τις επόμενες εβδομάδες, υπό τον έλεγχο ενός χειρουργού στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

* Ιάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον Κόσμο και ελπίζουν να τον εκτοξεύσουν στο Διάστημα αυτό το καλοκαίρι. Ο ανιχνευτής Ligno Sat έχει κατασκευαστεί για να ελέγξει εάν θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν βιοδιασπώμενα υλικά στη θέση των μετάλλων στο Διάστημα, που μπορεί να καταστρέφουν την ζώνη όζοντος.

* Οι πελάτες της Uber Eats στο Τόκιο της Ιαπωνίας θα παραλαμβάνουν σύντομα το φαγητό τους από ένα αυτόνομο ρομπότ, λέει η Tech Crunch. Το «ρομπότ πεζοδρομίου», γνωστό ως Model C, ταξιδεύει περίπου τρία μίλια την ώρα και μπορεί να περιηγηθεί στο περιβάλλον του χρησιμοποιώντας κάμερες και αισθητήρες επί του σκάφους.

* Τα κινητά τηλέφωνα πρόκειται να απαγορευτούν στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα περισσότερα σχολεία έχουν ήδη απαγορεύσεις, αλλά οι οδηγίες που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο για τους διευθυντές «θα διασφαλίσουν ότι υπάρχει μια συνεπής προσέγγιση σε όλα τα σχολεία».

* Στις ΗΠΑ, τα σχέδια της Waymo να επεκτείνει τις υπηρεσίες robotaxi σε μέρη του Λος Αντζελες και του Σαν Φρανσίσκο έχουν τεθεί σε αναμονή, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με τα αυτόνομα οχήματα.

* Οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουν την εικονική πραγματικότητα (VR), σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Σχεδιασμένη για να δει εάν η εικονική πραγματικότητα μπορεί να είναι ευεργετική για τη συναισθηματική και γνωστική ευεξία, η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν 8 στους 10 από τους 245 συμμετέχοντες (ηλικίας 65-103 ετών) ανέφεραν ότι είχαν πιο θετική στάση μετά τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας.

* Οι τεχνολογίες είναι κρίσιμες για την προσαρμογή στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση Καινοτομίας και προσαρμογής στην Κρίση του Φόρουμ. Αυτά είναι η τεχνητή νοημοσύνη, τα drones, η παρατήρηση της Γης, η προηγμένη Πληροφορική, το Διαδίκτυο των πραγμάτων και η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Για παράδειγμα, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που τροφοδοτούνται από γεωσκόπηση και drones μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωών σε κλιματικές καταστροφές.

* Στη Σουηδία, μια νεοφυής επιχείρηση διερευνά τρόπους για να καταστήσει την παραγωγή χάλυβα πιο βιώσιμη. Αυτή τη στιγμή είναι μια τεράστια πηγή εκπομπών, αλλά η H2 Green Steel ελπίζει να το αλλάξει αυτό. Η εταιρεία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο μεγάλης κλίμακας που θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή 5 εκατομμυρίων τόνων πράσινου χάλυβα ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Και ένα νέο ρεκόρ έχει σημειωθεί για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη. Στο τελευταίο του πείραμα από την εκτόξευση το 1997, το εργαστήριο σύντηξης JET του Ηνωμένου Βασιλείου στην Οξφόρδη παρήγαγε 69 megajoules ενέργειας σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων – αρκετή για να θερμάνει έως και πέντε ζεστά μπάνια.

Πηγή: https://www.weforum.org/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ