x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Αμερική

«Θα φανεί η απουσία του Πέτρου Γαλάτουλα» – Στελέχη της Ομογένειας μιλούν στον «Ε.Κ.»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την οδύνη τους εκφράζουν στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») στελέχη της οργανωμένης Ομογένειας που βρίσκονταν κοντά ή συνεργάστηκαν με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα, ο οποίος έφυγε από την ζωή το περασμένο Σάββατο, μετά από μοιραία επιπλοκή που παρουσίασε η κατάστασή του, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

«Αυτό που έμαθα ήταν κάτι που με άγγιξε πολύ προσωπικά. Είχα δουλέψει με τον Πέτρο για την Ομοσπονδία για πολλά χρόνια τώρα. Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω γι’ αυτόν είναι ότι τα έδωσε όλα για την Ομογένεια και μου φαίνεται ότι θυσίασε γι’ αυτήν και την υγεία του μαζί», δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο πρώην ταμίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Αθανάσιος Αρώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην συντονιστής της Επιτροπής των πρώην προέδρων, Τιμολέων Κακούρος, όντας ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που τον είδε ζωντανό. Οπως αναφέρει, μετέβη στο νοσοκομείο την Πέμπτη, κάτι λιγότερο από 48 ώρες πριν ο Πέτρος Γαλάτουλας αφήσει την τελευταία του πνοή, και είχε μια σύντομη συνομιλία μαζί του, στο μέτρο του δυνατού.

«Με κάλεσε στο τηλέφωνο την περασμένη Πέμπτη. Ο άνθρωπος ακουγόταν ότι δεν ήταν καλά. Κατόπιν τούτου, αποφάσισα να πάω να τον δω από κοντά.  Εφτασα στο νοσοκομείο στις 8 το βράδυ, έχοντας και ορισμένα πράγματα που μου ζήτησε να του φέρω. Τον είδα πολύ αδύνατο. Γυρίζει και μου λέει ‘έχω κουραστεί’. Μιλήσαμε για λίγο και την Παρασκευή. Δυστυχώς, ήταν και η τελευταία φορά», τόνισε ο κ. Κακούρος.

Την οδύνη του για την απώλεια του Πέτρου Γαλάτουλα εξέφρασε και ο επί χρόνια αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και ενεργό στέλεχος των επιτροπών παρελάσεων, Βασίλειος Γκουρνέλος, ο οποίος επίσης επικοινώνησε μαζί του κατά την τελευταία εβδομάδα.

«Με τον Πέτρο δουλέψαμε μαζί επί 8 χρόνια. Τον υπηρέτησα ως αντιπρόεδρος και στην Επιτροπή Παρέλασης. Είμαι συντετριμμένος. Του μίλησα την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι και κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά.  Κάποια στιγμή του είπα πως δεν ήθελα να τον κουράζω και πως θα του τηλεφωνούσα αργότερα. ‘Εφυγε’ την επόμενη ημέρα», είπε ο κ. Γκουρνέλος.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η επί χρόνια συνοδοιπόρος του Πέτρου Γαλάτουλα στα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας, Νομική Καστανά, η οποία μίλησε με θερμά λόγια για τον ίδιο.

«Είναι μεγάλη η θλίψη που αισθάνομαι για τον χαμό του Πέτρου. Ηταν αγωνιστής και πατριώτης. Μίλησα λίγο μαζί του την Πέμπτη το βράδυ. Δεν επέμεινα για να μην τον κουράσω, καταλάβαινα ότι δυσκολευόταν να μιλήσει. Ηταν αδύναμος και τον τελευταίο καιρό μπαινόβγαινε συχνά στο νοσοκομείο. Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι και ο ίδιος θεωρούσε πως θα ερχόταν το τέλος. Ηταν πάντα αισιόδοξος και πάλευε για να γίνει καλά», είπε η κ. Καστανά.

«Θα φανεί το κενό του»

Παρά το γεγονός πως, εκτός από συμμάχους, ο Πέτρος Γαλάτουλας είχε και αρκετά στελέχη με τα οποία βρισκόταν σε διαρκή αντιπαράθεση, άπαντες αναγνωρίζουν ότι η παρουσία του στα κοινά της οργανωμένης Ομογένειας ήταν αισθητή. Μάλιστα, τονίζουν ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφοροποιημένη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο Πέτρος Γαλάτουλας παρακολουθεί τον διάλογο του αστυνομικού με τον Τιμολέοντα Κακούρο, σε μια από τις πολλές εντάσεις των τελευταίων μηνών, έξω από το Σταθάκειο (Αρχείο Ε.Κ.)

«Θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί ο Πέτρος για την Ομοσπονδία. Ηταν εργατικός, προσέφερε πολλά, ήταν πάντα παρών και την είχε πάντα ανοιχτή.  Θεωρώ ότι θα λείψει από την Ομογένεια και περισσότερο θα λείψει στην οικογένειά του. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Απόστολος Τομόπουλος.

Αναφορικά με τα ομογενειακά δρώμενα και τα γεγονότα στην Ομοσπονδία, ο Αθανάσιος Αρώνης μίλησε σε πιο έντονο ύφος. Αλλωστε, ήταν ένας από τα πρόσωπα των οποίων την μαρτυρία επικαλέστηκε ο ίδιος ο Πέτρος Γαλάτουλας για τα υπό διερεύνηση οικονομικά ζητήματα στην Ομοσπονδία, ενώ ήταν παρών και στην έντονη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκλιπών στα ομογενειακά ΜΜΕ, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία του.

«Ο Πέτρος ήταν ένας ιππότης της Ομογένειας και του Ελληνισμού.  Δυστυχώς, τον πρόδωσαν σύγχρονοι ‘Εφιάλτες’, όπως ο αρχαίος τους 300 του Λεωνίδα. Ολοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. Ας έρθουν να αποδείξουν την λάσπη που έριξαν εναντίον του. Αν σιωπήσουν, θα δείξουν ότι έχουν ευθύνη. Η σιωπή είναι ενοχή. Τόσο αυτός, όσο και όλοι εμείς που δουλέψαμε μαζί του, δεν το κάναμε για προσωπικό όφελος, όπως άλλοι άνθρωποι», είπε ο κ. Αρώνης, ενώ η Νομική Καστανά εξέφρασε τον προβληματισμό της για την επόμενη ημέρα στην Ομοσπονδία.

«Ο Πέτρος πονούσε και ενδιαφερόταν για την Ομογένεια και την Ομοσπονδία.  Ηταν ο άνθρωπος που έφερνε αποτελέσματα. Στην παρέλαση, έφερνε χρήματα και προσωπικότητες. Ηταν ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρος που έφερε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης στο Σταθάκειο, ο μόνος που έφερνε Αμερικανούς πολιτικούς σε εκδηλώσεις. Επίσης, οι ομογενείς πολιτικοί διοργάνωναν εκδηλώσεις στο Σταθάκειο. Ο χώρος αυτός ήταν πάντα ζωντανός με εκδηλώσεις και χορευτικά, επί προεδρίας του. Είναι μια σημαντική απώλεια ο Πέτρος. Θα το καταλάβουμε και θα το ζήσουμε σύντομα», τόνισε η κ. Καστανά.

Προσθέτοντας στα προαναφερόμενα, ο Τιμολέων Κακούρος επανέφερε το θέμα των αιτιάσεων εναντίον της διαχείρισης του Πέτρου Γαλάτουλα, μιλώντας σε σκληρό ύφος και κάνοντας λόγο για «λασπολογία».

«Ο Πέτρος ήταν ηρωική ψυχή, είχε εργαστεί πολύ σκληρά για την Ομογένεια.  Τουλάχιστον ήταν από αυτούς που εργάστηκαν πιο σκληρά απ’ όλους. Αγαπούσε τον Ελληνισμό και την Ομοσπονδία. Ζούσε για αυτήν. Δυστυχώς, αδικήθηκε από ανθρώπους που εύκολα λασπολογούσαν εναντίον του και χρησιμοποίησαν ηθική και ψυχολογική βία. Ηταν ήρωας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν κι αυτόν», κατέληξε ο κ. Κακούρος, ενώ ο Απόστολος Τομόπουλος ευχήθηκε, με την σειρά του, η εκδημία του Πέτρου Γαλάτουλα να ενεργοποιήσει καταστάσεις προκειμένου να μπει τέλος στην εσωτερική διαμάχη στην Ομοσπονδία.

«Εύχομαι ο Θεός να τους φωτίσει, να καθίσουν κάτω, να παραδώσουν την Ομοσπονδία στους Συλλόγους, να γίνουν εκλογές και να τελειώνουν. Εγώ προσωπικά θα προτείνω όσοι Σύλλογοι δεν είναι ταμειακώς εντάξει, να έχουν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες και να πάρουν πίσω το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ισως ο Πέτρος, τώρα που έφυγε από την ζωή, να δείξει σε όλους πώς πρέπει να προχωρήσει η Ομοσπονδία», τόνισε ο κ. Τομόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος, αλλά και μηνυμάτων αισιοδοξίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και επισήμων, που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του εθνικού προσκυνήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας