x

Πολιτική

Θερμό καλοκαίρι για Βαρώσια και κυπριακή ΑΟΖ λόγω κλιμάκωσης προκλήσεων

26 Μαΐου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ένα θερμό καλοκαίρι προμηνύει η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Η κατάσταση, που δημιουργείται, διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά για να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα προβάλλοντας μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Τα ανοικτά μέτωπα σε σχέση με την Κύπρο είναι:
Το ζήτημα της Αμμοχώστου, όπου το κατοχικό καθεστώς ετοιμάζεται για το άνοιγμα νέας παραλίας, καταπατώντας για ακόμη μια φορά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εκτοξεύοντας απειλές για τις έρευνες που διεξάγουν οι νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρείες και ταυτόχρονα με την προαναγγελία της έλευσης τουρκικού γεωτρύπανου τον Ιούνιο για διεξαγωγή παράνομων ερευνών.

Υπενθυμίζεται, σε ότι αφορά την Κύπρο, ότι έχει ανακοινωθεί πως από την περασμένη Τρίτη βρίσκεται σε εξέλιξη η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Total στον στόχο «Κρόνος 1», εντός του οικοπέδου έξι της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία δεν εντάσσεται μέσα στις παράνομες και παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις.
Επίσης πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» εντός του οικοπέδου 10 της ΑΟΖ από την ExxonMobil, ενώ προγραμματίζονται και νέες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5.

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ πλέουν πολεμικές φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που άρχισαν μάλιστα να παρενοχλούν τα πλοία που εργάζονται για τις γεωτρήσεις, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση.
Από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων και των εγκάθετων τους στα κατεχόμενα επαναλαμβάνονται συνεχώς οι ίδιες απειλές αναφορικά με το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική αντίδραση στο ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε διάφορα επίπεδα.
-Στο επίπεδο της αμφισβήτησης, της δημιουργίας κλίματος φόβου και της παρενόχλησης επί του πεδίου. Αυτό συνέβη τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μέσω τον απειλών που απευθύνθηκαν διά μέσω ασυρμάτου στα υποστηρικτικά σκάφη του Tungsten Explorer τα οποία είχαν κατεύθυνση προς το λιμάνι της Λεμεσού, όταν άκουσαν στον ασύρματο τον Τούρκο ασυρματιστή να τους ζητά πληροφορίες για το ταξίδι τους και να τους προειδοποιεί πως βρίσκονται σε τουρκικά θαλάσσια ύδατα, την ώρα που βρίσκονταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα ο σταθμός της Αττάλειας εξέδιδε Navtex στην οποία επαναλάμβανε το γνωστό αφήγημα για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για δήθεν παράνομες έρευνες από τις νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρείες στη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κύπρου. Ειδικότερα στο μήνυμα που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας αναφέρεται πως, το Ράδιο Κύπρος που εξέδωσε τη Navtex για τις έρευνες του Tungsten Explorer δεν είναι εκπρόσωπος του κράτους που ιδρύθηκε το 1960. Επομένως, η Τουρκία δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει καμία μορφή της Κυπριακής Δημοκρατίας και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και πως στις εν λόγω περιοχές δικαίωμα έχει η Τουρκία.

Η Άγκυρα προετοιμάζεται για κορύφωση της έντασης τον επόμενο μήνα, αφού ήδη το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας και προετοιμάζεται για να σαλπάρει με προορισμό την περιοχή της Α. Μεσογείου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που θα πάει το ερευνητικό γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Άγκυρα, ωστόσο με βάση τις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, είναι σίγουρο πως θα έχει προορισμό περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία αμφισβητεί η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιχειρεί σε επίπεδο δηλώσεων να στείλει απειλητικά μηνύματα. Σε σχέση με τη γεώτρηση η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων καταδίκασε την έναρξη της γεώτρησης της ENI Total, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία πως δεν σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με μονομερείς δραστηριότητες και πως αυτή ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης.

Και οι τρεις τρόποι αντίδρασης της Τουρκίας, δεν είναι άγνωστοι, αφού στο παρελθόν, υπήρξαν παρενοχλήσεις γεωτρητικών πλοίων, όπως το 2018 με το SAIPEM 12000 που είχε προορισμό το οικόπεδο 3, πιο πρόσφατα το Nautical Geο που διεξήγαγε έρευνες για την κατασκευή του αγωγού EastMed αλλά και τις παρενοχλήσεις που κατά καιρούς πραγματοποίησαν φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είχαμε επίσης τις γνωστές προκλήσεις μέσω παράνομων ερευνών, όπως αυτές που για χρόνια διεξήγαγαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis, καθώς και οι παράνομες και ανεπιτυχείς γεωτρήσεις του Fatih και του Yavuz.

Πηγές στη Λευκωσία επισημαίνουν ότι αυτό που έχει σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικά στην παρούσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, είναι να αφεθεί να προχωρήσει απερίσπαστο το ήδη καθυστερημένο χρονικά ερευνητικό της πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στον ευρωπαϊκό χάρτη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας