x
 

Πολιτική

Θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική πλευρά από την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, μετά την ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η δραστηριότητα του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ είχε τρία σκέλη: Το πρώτο ήταν τα εθνικά ζητήματα, καθώς υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για να γίνει τοποθέτηση με σαφήνεια αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο, ήταν το θέμα της Τουρκίας, το οποίο μπήκε σε περίοπτη θέση στην ομιλία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ακόμη και στην εκτενή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, τα ελληνοτουρκικά κατείχαν μόλις 200 λέξεις, ενώ δεν είχε αναφερθεί καθόλου το όνομα της Τουρκίας. Το τρίτο κομμάτι ήταν το επενδυτικό και η παρουσία στα think tanks, όπου έγινε προσπάθεια να καταστεί σαφές τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, πώς τοποθετείται στον ευρωπαϊκό χάρτη αλλά και σε ποιες κινήσεις προχωράει προκειμένου να στηρίξει το κοινό στο θέμα της ενέργειας. Ως προς αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως κινήθηκε σωστά.

Κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να αποδομήσει τον δήθεν ρόλο του ειρηνοποιού, τον οποίο θέλησε να παρουσιάσει από το ίδιο βήμα ο Τούρκος Πρόεδρος, εστιάζοντας στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, αλλά και τη διαφαινόμενη αναθεωρητική ατζέντα.

«Απειλούν ότι η Τουρκία θα έρθει βράδυ εάν το αποφασίσει. Αυτό είναι γλώσσα ενός επιτιθέμενου όχι ειρηνοποιού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε γενικές γραμμές, ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι παραμένει υπέρ του διαλόγου, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορεί να δεχτεί αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος, ούτε ο ίδιος ως Πρωθυπουργός, αλλά ούτε και οι Ελληνες, τονίζοντας μάλιστα ότι οι σχέσεις των δυο λαών είναι αντιστρόφως ανάλογες του κλίματος που εσχάτως έχει διαμορφωθεί.

«Οι Ελληνες και οι Τούρκοι έχουν μακρά παράδοση ειρηνικής συνύπαρξης. Σήμερα από το βήμα του ΟΗΕ απευθύνομαι όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και τους Τούρκους: Δεν είμαστε απειλή, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε φίλοι. Οι πολίτες μας δεν θέλουν την πολιτική έχθρα», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, θετικά ήταν τα μηνύματα και από την επαφή του Ελληνα Πρωθυπουργού με την ελληνοαμερικανική ομογένεια, έτσι όπως διαφάνηκε από το γεύμα προς τιμήν του, στο εστιατόριο «Loeb Boathouse», στο Σέντραλ Παρκ, κατά το οποίο σημαντικοί επιχειρηματίες, όπως ο Τζορτζ Μάρκους (George Marcus) υπερτόνισαν τα βήματα μπροστά που έχει κάνει η ελληνική οικονομία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιεί από σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από πρόσκληση  του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας  Mehmet Nuri Ersoy, προκειμένου να παρακολουθήσουν, μαζί, την πρεμιέρα της παράστασης  «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στο πολιτιστικό κέντρο «Ατατούρκ».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ