x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «κλειδί» είναι τελικά στις Βρυξέλλες;

Μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια ξεκίνησε από την επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας έμφαση στο Κυπριακό. Στόχος του να αναβιώσει τη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του προβλήματος που διεκόπη το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά, όταν οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά σε μια συμφωνία αλλά ναυάγησε άδοξα, λόγω κυρίως της εμμονής της τουρκικής πλευράς σε διατήρηση των αναχρονιστικών «εγγυήσεων» και παραμονή αριθμού στρατευμάτων στο νησί και μετά τη λύση.

Το νέο χαρτί που «παίζει» ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι η διαφορετική προσέγγισή του ότι το «κλειδί» της λύσης του προβλήματος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Μια προσέγγιση που προκάλεσε σε πολλούς απορία καθότι, ανέκαθεν, όλοι οι προκάτοχοί του τόνιζαν πως το «κλειδί» βρίσκεται στην Αγκυρα και ότι μόνο η Τουρκία που ελέγχει πλήρως το κατεχόμενο τμήμα της νήσου μπορεί να ξεκλειδώσει τη λύση. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου πιστεύει ωστόσο, και το διακηρύττει, ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να αποβεί σε καταλύτη εξελίξεων και να ανοίξει το δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Με άξονα αυτή την προοπτική χάραξε μάλιστα και τους επόμενους σταθμούς της προσπάθειάς του. Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα –πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Κύπρου– για μια συνάντηση συντονισμού με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στις 15 Μαρτίου στη Λευκωσία και ακολούθως η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 22-24 Μαρτίου και οι επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ.

Η κάθοδος της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στο νησί αυτή την εβδομάδα στέλνει παράλληλα το μήνυμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια και θα εμπλακούν ενεργά αν δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να πειστεί η τουρκική πλευρά για να εγκαταλείψει πρώτα τις διακηρύξεις της για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών και ακολούθως να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις ουσίας για λύση πραγματικής ομοσπονδίας; Ισως κάτι να γίνει, αν δημιουργηθούν κίνητρα για την Τουρκία, ώστε να κρίνει συμφέρουσα για την ίδια τη λύση.

Ωστόσο, η πολιτική «μαστίγιο και καρότο» που εφάρμοσαν οι Βρυξέλλες για την Τουρκία σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις για να μην παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή προοπτική δεν απέδωσαν. Γι’ αυτό και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει χαθεί οριστικά και όλοι πλέον μιλούν για μια ειδική σχέση.

Προεκλογικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε μιλήσει για ορισμένα κίνητρα προς την Τουρκία, τα οποία σταματούσαν και στο βέτο της Λευκωσίας, όπως η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για Τούρκους υπηκόους και η τελωνειακή ένωση, ώστε να αλλάξει η στάση της Αγκυρας και να γίνει πιο εποικοδομητική στο Κυπριακό. Είναι θέματα, όμως, που επηρεάζουν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και είναι αμφίβολο αν θα αποδεχθούν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική τους για την Τουρκία για χάρη της Κύπρου. Σε λίγες μέρες, όταν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί στην έδρα της ΕΕ, θα γνωρίζουμε πάντως αν το «κλειδί» βρίσκεται όντως στις Βρυξέλλες και υπάρχει προοπτική για να ευοδωθεί η φιλοδοξία του Κυπρίου Προέδρου…

\
ΤΕΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πιο βασανιστικό θέμα που αντιμετωπίσαμε καθώς μελετούσαμε την μείωση των έντυπων εκδόσεων της εφημερίδας, ως αναγκαία προϋπόθεση για την διασφάλιση του μέλλοντός της, ήταν η ιστορία της.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ