x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το τρένο του Λονγκ Αϊλαντ έφτασε στο Γκραντ Σέντραλ

25 Ιανουαρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Η λέξη για την ημέρα είναι «επιτέλους». Αυτό έγραψε σε δημοσίευμά της η «New York Times», καθώς ο σιδηρόδρομος του Λονγκ Αϊλαντ θα περνούσε από το Γκραντ Σέντραλ σήμερα, Τετάρτη.

Ο σύνδεσμος που θα κάνει το ταξίδι δυνατό κοστίζει τρεις φορές την αρχική εκτίμηση και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί από το κανάλι Erie ή τον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο. «Αυτή είναι μια ιδέα που υπάρχει εδώ και 50 χρόνια», αναγνώρισε την Τρίτη ο Τζάνο Λίμπερ (Janno Lieber), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών. «Είναι ένα έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή πριν από το 2010. Είναι μια ιδέα που οι άνθρωποι δεν θα πίστευαν ότι θα γινόταν ποτέ, και συμβαίνει».

Τις πρώτες εβδομάδες, το τρένο του Λονγκ Αϊλαντ θα εκτελείται με περιορισμένο αριθμό δρομολογίων μεταξύ του Γκραντ Σέντραλ και του σταθμού της Τζαμάικα στο Κουίνς. Τελικά, οι επιβάτες μπορούν να αλλάξουν εκεί για τρένα σε 10 από τις 11 διακλαδώσεις και ζώνες – και η νέα γραμμή θα σταματήσει σε άλλο σταθμό για τους επιβάτες της άλλης διακλάδωσης.

Η αρχή διέλευσης προβλέπει ότι η νέα υπηρεσία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι επιβάτες του Λονγκ Αϊλαντ επειδή περίπου το 45 τοις εκατό από αυτούς πηγαίνουν στο Γκραντ Σέντραλ. Αυτό θα μειώσει αυτό που ο Λίμπερ αποκαλούσε «η τρέλα» στον κορεσμένο σταθμό της Πενσυλβάνια, μέχρι τώρα ο μοναδικός προορισμός για τα τρένα του Λονγκ Αϊλαντ στο Μανχάταν.

Η νέα υπηρεσία ξεκινά σε μια εποχή που τα πρότυπα διέλευσης παραμένουν ερωτηματικό, καθώς πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν τις υβριδικές ρυθμίσεις εργασίας (εξ αποστάσεως). Η καθημερινή επιβατική κίνηση στη Σιδηροδρομική Γραμμή Λονγκ Αϊλαντ (Long Island Rail Road) ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 65% των προπανδημικών επιπέδων, περίπου το ίδιο ποσοστό με το μετρό. Η αρχή διέλευσης έχει προειδοποιήσει ότι τα χαμηλότερα έσοδα θα μπορούσαν να σημαίνουν δημοσιονομικό κενό σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025 και ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού ναύλου μετρό και λεωφορείου 2,75 δολαρίων δύο φορές έως τότε – σε 2,90 δολάρια το επόμενο έτος και 3,02 δολάρια το 2025.

Ο Λίμπερ τόνισε τον χρόνο που θα εξοικονομούσαν οι μετακινούμενοι με τη σύνδεση Γκραντ Σέντραλ, όπως και η κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ. «Μόλις 22 λεπτά ταξίδι από την Τζαμάικα στην Ανατολική Πλευρά του Μανχάταν!» έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, ο Λίμπερ σημείωσε ότι η εξοικονόμηση χρόνου θα ωφελούσε και πέρα από τους κατοίκους του Λονγκ Αϊλαντ, επειδή η σιδηροδρομική γραμμή αυτή έχει περισσότερους από 20 σταθμούς στο Κουίνς. «Ο στόχος είναι οι άνθρωποι της μεσαίας και εργατικής τάξης σε απομακρυσμένους δήμους να φτάνουν σε δουλειές πιο γρήγορα», είπε, παρόλο που το έργο «μπορεί να μην έχει προγραμματιστεί» έχοντας αυτό κατά νου. «Μάλλον σχεδιάστηκε για τη διευκόλυνση των κατοίκων του Λονγκ Αϊλαντ», είπε.

Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να έρχονται και να φεύγουν τρένα στο «Grand Central Madison», όπως αποκαλείται ο νέος σταθμός του Λονγκ Αϊλαντ, μέχρι το τέλος του 2022. Υπήρξαν καθυστερήσεις για «έναν ηλίθιο ανεμιστήρα που δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις απόδοσης αέρα λόγω του παράξενου κατηφορικού ρεύματος από τον παλιό καλό σταθμό Γκραντ Σέντραλ, περίπου το 1912», είπε ο Λίμπερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας του ελληνισμού αλλά και έναν φορέα συνεπούς προώθησης των ελληνικών εθνικών θεμάτων, το ίδρυμα GAEPIS και ο ραδιοφωνικός σταθμός COSMOS FM τίμησαν την AHEPA με το Φειδιπίδειο Βραβείο, στην επετειακή εκδήλωση, στο Terrace on the Park.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ