x
 

Οικονομία

Υπουργός Οικονομικών: Κοντά στη θέσπιση κατώτατου μισθού

19 Οκτωβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τάχιστα η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει στη θέσπιση του κατώτατου μισθού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Όπως είπε, η Κύπρος οδεύει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, τονίζοντας, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έθεσε ως πολιτική τη θέσπιση του κατώτατου μισθό, υπό τη προϋπόθεση πως θα υπήρχε πλήρης απασχόληση και η ανεργία θα έφτανε στο 5%.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, «με τη καθοδική πορεία την ανεργίας πλησιάζουμε σε αυτά τα επίπεδα». Υπέδειξε, επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει στο εργατικό συμβούλιο στην παρουσία του ιδίου και της υπουργού Εργασίας.

Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας ο ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης και είπε ότι αναμένεται ότι ο χρόνος θα κλείσει με 5,5% ανάπτυξη μετά από ύφεση 5,1% το 2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου ανέφερε θα είναι 0,8% με 1% υψηλότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης που είναι 4,8%ν σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες παρόλο που η κύρια άποψη είναι ότι είναι κάτι το πρόσκαιρο, κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις για 2% πληθωρισμό για το 2021, τότε δεν θα μιλάμε για πληθωριστική κρίση που θα αναστατώσει πολύ τις αγορές. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που λειτουργεί ακόμα με βάση την ΑΤΑ, ώστε υπάρχει μια αποζημίωση στον καταναλωτή για την αύξηση των τιμών, αλλά ταυτόχρονα ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Είπε ακόμα ότι λόγω των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπεται να επέλθει αύξηση επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Τα εργαλεία για διαχείριση του πληθωρισμού, είπε, είναι αυτά της νομισματικής πολιτικής, οι αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους, η ΑΤΑ, η χρησιμοποίηση των αποθεματικών της ΑΗΚ. Άλλου είδους παρεμβάσεις, είπε όπως οροφές τιμών ή οτιδήποτε άλλο δημιούργησαν μαύρη αγορά και ελλείψει προϊόντων σε άλλες χώρες, δεν εξετάζονται, πέραν από το ψωμί, το νερό και το γάλα που εξετάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Αναφορικά με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως «ουδέποτε τα χρυσά διαβατήρια δεν αποτελούσαν αναπτυξιακό μοντέλο». Όπως είπε, «τερματίστηκε το ΚΕΠ χωρίς καμία επίπτωση στην οικονομία».

Υπέδειξε, πως η κυπριακή οικονομία «δεν είναι της αρπαχτής», τονίζοντας πως πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται την Κύπρο, κάτι όπως εξήγησε που φαίνεται από τις επενδύσεις εταιρειών τεχνολογίας ξένων συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αποζημιώσεις μαμούθ διεκδικεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αγωγή κατά του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μακάριου Δρουσιώτη για «κακόβουλους, ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς», που περιέχονται και προβάλλονται στα βιβλία «Κράτος Μαφία» και «Η Συμμορία», αλλά και σε άρθρο ημερομηνίας 5/9/2013.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ