x

Οικονομία

Υπουργός Οικονομικών: Κοντά στη θέσπιση κατώτατου μισθού

19 Οκτωβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τάχιστα η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει στη θέσπιση του κατώτατου μισθού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Όπως είπε, η Κύπρος οδεύει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, τονίζοντας, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έθεσε ως πολιτική τη θέσπιση του κατώτατου μισθό, υπό τη προϋπόθεση πως θα υπήρχε πλήρης απασχόληση και η ανεργία θα έφτανε στο 5%.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, «με τη καθοδική πορεία την ανεργίας πλησιάζουμε σε αυτά τα επίπεδα». Υπέδειξε, επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει στο εργατικό συμβούλιο στην παρουσία του ιδίου και της υπουργού Εργασίας.

Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας ο ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης και είπε ότι αναμένεται ότι ο χρόνος θα κλείσει με 5,5% ανάπτυξη μετά από ύφεση 5,1% το 2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου ανέφερε θα είναι 0,8% με 1% υψηλότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης που είναι 4,8%ν σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες παρόλο που η κύρια άποψη είναι ότι είναι κάτι το πρόσκαιρο, κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις για 2% πληθωρισμό για το 2021, τότε δεν θα μιλάμε για πληθωριστική κρίση που θα αναστατώσει πολύ τις αγορές. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που λειτουργεί ακόμα με βάση την ΑΤΑ, ώστε υπάρχει μια αποζημίωση στον καταναλωτή για την αύξηση των τιμών, αλλά ταυτόχρονα ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Είπε ακόμα ότι λόγω των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπεται να επέλθει αύξηση επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Τα εργαλεία για διαχείριση του πληθωρισμού, είπε, είναι αυτά της νομισματικής πολιτικής, οι αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους, η ΑΤΑ, η χρησιμοποίηση των αποθεματικών της ΑΗΚ. Άλλου είδους παρεμβάσεις, είπε όπως οροφές τιμών ή οτιδήποτε άλλο δημιούργησαν μαύρη αγορά και ελλείψει προϊόντων σε άλλες χώρες, δεν εξετάζονται, πέραν από το ψωμί, το νερό και το γάλα που εξετάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Αναφορικά με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως «ουδέποτε τα χρυσά διαβατήρια δεν αποτελούσαν αναπτυξιακό μοντέλο». Όπως είπε, «τερματίστηκε το ΚΕΠ χωρίς καμία επίπτωση στην οικονομία».

Υπέδειξε, πως η κυπριακή οικονομία «δεν είναι της αρπαχτής», τονίζοντας πως πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται την Κύπρο, κάτι όπως εξήγησε που φαίνεται από τις επενδύσεις εταιρειών τεχνολογίας ξένων συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με μισόλογα και υπεκφυγές τα Ηνωμένα Εθνη αποφεύγουν να σχολιάσουν την ξεκάθαρη μεροληπτική τακτική που ακολουθούν στο ζήτημα της Κύπρου και να ερμηνεύσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στις εκθέσεις του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.