x

Οικονομία

Υπουργός Οικονομικών: Κοντά στη θέσπιση κατώτατου μισθού

19 Οκτωβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τάχιστα η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει στη θέσπιση του κατώτατου μισθού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Όπως είπε, η Κύπρος οδεύει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, τονίζοντας, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έθεσε ως πολιτική τη θέσπιση του κατώτατου μισθό, υπό τη προϋπόθεση πως θα υπήρχε πλήρης απασχόληση και η ανεργία θα έφτανε στο 5%.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, «με τη καθοδική πορεία την ανεργίας πλησιάζουμε σε αυτά τα επίπεδα». Υπέδειξε, επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει στο εργατικό συμβούλιο στην παρουσία του ιδίου και της υπουργού Εργασίας.

Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας ο ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης και είπε ότι αναμένεται ότι ο χρόνος θα κλείσει με 5,5% ανάπτυξη μετά από ύφεση 5,1% το 2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου ανέφερε θα είναι 0,8% με 1% υψηλότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης που είναι 4,8%ν σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες παρόλο που η κύρια άποψη είναι ότι είναι κάτι το πρόσκαιρο, κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις για 2% πληθωρισμό για το 2021, τότε δεν θα μιλάμε για πληθωριστική κρίση που θα αναστατώσει πολύ τις αγορές. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που λειτουργεί ακόμα με βάση την ΑΤΑ, ώστε υπάρχει μια αποζημίωση στον καταναλωτή για την αύξηση των τιμών, αλλά ταυτόχρονα ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Είπε ακόμα ότι λόγω των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπεται να επέλθει αύξηση επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Τα εργαλεία για διαχείριση του πληθωρισμού, είπε, είναι αυτά της νομισματικής πολιτικής, οι αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους, η ΑΤΑ, η χρησιμοποίηση των αποθεματικών της ΑΗΚ. Άλλου είδους παρεμβάσεις, είπε όπως οροφές τιμών ή οτιδήποτε άλλο δημιούργησαν μαύρη αγορά και ελλείψει προϊόντων σε άλλες χώρες, δεν εξετάζονται, πέραν από το ψωμί, το νερό και το γάλα που εξετάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Αναφορικά με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως «ουδέποτε τα χρυσά διαβατήρια δεν αποτελούσαν αναπτυξιακό μοντέλο». Όπως είπε, «τερματίστηκε το ΚΕΠ χωρίς καμία επίπτωση στην οικονομία».

Υπέδειξε, πως η κυπριακή οικονομία «δεν είναι της αρπαχτής», τονίζοντας πως πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται την Κύπρο, κάτι όπως εξήγησε που φαίνεται από τις επενδύσεις εταιρειών τεχνολογίας ξένων συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κατοχική Τουρκία επαναφέρει το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, «φρεσκάρει» τις παλιές τουρκικές ιδέες ενώ στέλνει παράλληλα απειλές προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας